Tekla
8 °C
20 °C

Gyurcsány: A Magyar Köztársaság legsötétebb éjszakája

2006.09.19. 10:41
A miniszterelnök arra kéri a pártokat, egyezzenek bele, hogy a rendőrök nyomást gyakorolhassanak a bejelentés nélkül demonstrálókra.

A köztársaság nemzeti intézményét érte támadás - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a nemzetbiztonsági kabinet kedd reggeli ülését követően, a Magyar Televízió épületénél történteket értékelve. A miniszterelnök a harmadik Magyar Köztársaság történetének "leghosszabb és legsötétebb" éjszakájaként minősítette a Magyar Televíziónál történteket. Úgy értékelte, elmosódott a választóvonal, amely a demokratikus véleménynyilvánítás és a súlyos rendbontás között húzódik.

Sok tekintetben a magyar rendőrség sincs felkészülve arra, amire az elmúlt 15 évben nem volt példa, hogy egy békés demonstráció durva erőszakba torkolljon - mondta. A köztársaság intézményeinek most az a feladatuk, hogy erősítsék meg és adják vissza az emberek hitét abban, hogy a nyugalom helyreállítható, megteremthető - mondta.

Gyurcsány szerint mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, illetve a gyülekezésre, választási időszakban a választási gyűléseket bejelentés nélkül lehet megtartani. Ezen rendezvények lényege, hogy az induló jelöltek mellett lehet agitálni. Ami néhány napja a Kossuth téren zajlik, az nem választási gyűlés, hanem tüntetés - mondta Gyurcsány. A miniszterelnök ezért felhatalmazást kér a parlamenti pártoktól arra, hogy délutántól a bejelentés nélkül demonstrálóknak a hatóságok felhívhassák a figyelmét arra, hogy amit tesznek, nem törvényes.

Ha ebben konszenzus lesz, akkor a hatóságok megteszik a szükséges lépéseket, ha lesz olyan olyan párt, aki ezzel nem ért ezzel egyet, akkor marad az eddigi gyakorlat, bejelentés nélkül tovább demonstrálhatnak az emberek az utcákon.

Az Index kérdésére, lesz-e felelőse az MTV székházánál levezényelt és több ponton elhibázott rendőri intézkedésnek, Gyurcsány azt mondta: a rendőrséget most meg kell erősíteni, segíteni kell a munkáját, nem pedig pálcát törni felette.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a garázdaságba torkolló demonstráció szélsőséges résztvevői legalábbis találkoztak a parlamenti politizálással, mert egy képviselő felszólalt a téren. Gyurcsány minden bizonnyal Wittner Mária fideszes képviselőre utalt.