Árpád
-2 °C
4 °C

Gyurcsány: A Magyar Köztársaság legsötétebb éjszakája

2006.09.19. 10:41
A miniszterelnök arra kéri a pártokat, egyezzenek bele, hogy a rendőrök nyomást gyakorolhassanak a bejelentés nélkül demonstrálókra.

A köztársaság nemzeti intézményét érte támadás - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a nemzetbiztonsági kabinet kedd reggeli ülését követően, a Magyar Televízió épületénél történteket értékelve. A miniszterelnök a harmadik Magyar Köztársaság történetének "leghosszabb és legsötétebb" éjszakájaként minősítette a Magyar Televíziónál történteket. Úgy értékelte, elmosódott a választóvonal, amely a demokratikus véleménynyilvánítás és a súlyos rendbontás között húzódik.

Sok tekintetben a magyar rendőrség sincs felkészülve arra, amire az elmúlt 15 évben nem volt példa, hogy egy békés demonstráció durva erőszakba torkolljon - mondta. A köztársaság intézményeinek most az a feladatuk, hogy erősítsék meg és adják vissza az emberek hitét abban, hogy a nyugalom helyreállítható, megteremthető - mondta.

Gyurcsány szerint mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, illetve a gyülekezésre, választási időszakban a választási gyűléseket bejelentés nélkül lehet megtartani. Ezen rendezvények lényege, hogy az induló jelöltek mellett lehet agitálni. Ami néhány napja a Kossuth téren zajlik, az nem választási gyűlés, hanem tüntetés - mondta Gyurcsány. A miniszterelnök ezért felhatalmazást kér a parlamenti pártoktól arra, hogy délutántól a bejelentés nélkül demonstrálóknak a hatóságok felhívhassák a figyelmét arra, hogy amit tesznek, nem törvényes.

Ha ebben konszenzus lesz, akkor a hatóságok megteszik a szükséges lépéseket, ha lesz olyan olyan párt, aki ezzel nem ért ezzel egyet, akkor marad az eddigi gyakorlat, bejelentés nélkül tovább demonstrálhatnak az emberek az utcákon.

Az Index kérdésére, lesz-e felelőse az MTV székházánál levezényelt és több ponton elhibázott rendőri intézkedésnek, Gyurcsány azt mondta: a rendőrséget most meg kell erősíteni, segíteni kell a munkáját, nem pedig pálcát törni felette.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a garázdaságba torkolló demonstráció szélsőséges résztvevői legalábbis találkoztak a parlamenti politizálással, mert egy képviselő felszólalt a téren. Gyurcsány minden bizonnyal Wittner Mária fideszes képviselőre utalt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?