Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Ötvennégy tanácsadója lesz Gyurcsánynak

2004.10.30. 09:01
A jövő héttől működnek Gyurcsány Ferenc tanácsadó testületei - értesült a Népszabadság. A miniszterelnök munkáját hat, politikusokból és civil szakemberekből álló bizottság segíti. Valamennyi tanácsadó "társadalmi munkában" végzi tevékenységét, legfeljebb költségtérítésre számíthat a MeH-től.
A testületek négy szocialista, egy szabad demokrata és négy "civil" tagból állnak. A civilek egyetemi tanárok, kutatók, elismert szaktekintélyek.

Egyelőre csak a külügyi, biztonság- és nemzetpolitikai testületnek teljes a névsora, ez a testület már jövő szerdán megtartja első ülését. A külügyi bizottság elnöke a szabad demokrata Eörsi Mátyás, MSZP-s tagjai Hárs Gábor, Kozma József, Kocsi László és Vadai Ágnes, a független szakértők: Valki László nemzetközi jogász, Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő, Gyarmati István, az Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Komlós Attila, az Anyanyelvi Konferencia ügyvezető elnöke.

A többi grémium névsora még nem teljes, de a vezetők már elfogadták a felkérést. Burány Sándor volt munkaügyi miniszter a gazdaságpolitikai, Vastagh Pál, az alkotmányügyi bizottság elnöke a közjogi és jogharmonizációs, Toller László, Pécs polgármestere pedig az önkormányzati tanácsadó testület vezetője lesz. A Népszabadság információi szerint a társadalompolitikai grémiumot Jánosi György volt ifjúsági és sportminiszter irányítja majd, a vidékpolitikai testület vezetésére pedig Géczi József volt reformkörös szocialista politikust kérte fel Gyurcsány Ferenc.

Valamennyi tanácsadó "társadalmi munkában" végzi tevékenységét, legfeljebb költségtérítésre számíthat a MeH-től, ha a vidéken élő szakértőnek váratlanul Budapestre kellene utaznia. Havonta egyszer üléseznek a testületek, a kormányfő kéthetente találkozik a grémiumok vezetőivel - ha nem történik az adott területen rendkívüli esemény.