Bernadett
0 °C
4 °C

Gyurcsány egyszerűsítené a határon túliak honosítását

2004.12.07. 08:53
A határon túli magyarok honosításának megkönnyítését lehetővé tevő jogszabály kidolgozásával bízta meg a miniszterelnök Petrétei József igazságügyi minisztert. Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, a kormány az Országgyűlés elé terjeszti az állami tulajdonú egészségügyi intézmények jövőjét érintő elképzeléseit.

A határon túli magyarok honosítási eljárását egyszerűsítő jogszabály-módosítás kidolgozásával bízta meg az igazságügy-minisztert a kormányfő. "Megbíztam az igazságügyi minisztert, hogy (...) legyen javaslat és legyen program" - mondta a kormányfő a határon túli magyarok kedvezményes honosítására vonatkozó újságírói kérdésekre.

Megalázó eljárás

Közölte, úgy látja, a honosítás eljárásának jelenleg számos olyan eleme van, ami megalázó, amit "muszáj egyszerűsíteni vagy kiiktatni". A kormányfő Petrétei Józseftől január közepére vár javaslatot.

Példaként említette, "lehetetlen dolog", hogy egy magyar kötődésű, magát magyarnak valló embernek magyar nyelvből vizsgáznia kelljen, hogy egy "olyan procedúrán menjenek keresztül, amely nem a magyarság megélésének (...) hanem elidegenítésének az útja".

A kormányfő az ellenzékkel is tárgyalna

A kormány az Országgyűlés elé terjeszti az állami tulajdonú egészségügyi intézmények jövőjét érintő elképzeléseit is, mondta Gyurcsány. "A kormány hatáskörében lévő egészségügyi intézményeket - ez kevesebb, mint kettő tucat - ezeknek a sorsáról, az ezekkel kapcsolatos javaslatokról, hogy mit képzelünk, bemutatjuk a parlamentnek, megvitatjuk, (... ) és ha kell, a parlament állást is foglalhat" - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc közölte, "értelmes, nyugodt, szakmai" vitát kell folytatni az egészségügyet érintő ügyben. Közölte azt is, minden fontos ügyben tárgyalni kíván az ellenzékkel, de ehhez az szükséges, hogy a parlamentet, mint fő tárgyalási keretet, minden politikai erő elfogadja.