Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gyurcsányt Brüsszelbe küldenék

2008.05.30. 10:50
A HVG szerint MSZP-s politikusok azon gondolkoznak, hogy jövőre Gyurcsány Ferencet lehetne delegálni az Európai Bizottságba. Kovács László posztja 2009 őszén lejár.

A HVG információi szerint Brüsszelbe küldenék a miniszterelnököt a kormányfőváltást akaró szocialisták. A hetilap szerint egy biztosi poszt jelenthetné a méltóságteljes elvonulás útját Gyurcsány Ferencnek.

Az EU kormányának is nevezett Európai Bizottság mandátuma 2009 őszén jár le. Jelenleg Kovács László adóügyi biztos a bizottság magyar tagja. A HVG azt valószínűsíti, hogy a 70 éves volt szocialista pártelnököt már nem jelöli újra a magyar kormány.

Gyurcsány Ferenc állítólag nincs jóban Barrosoval, a bizottság mostani elnökével, mert 2004 őszén nem vonta vissza Kovács biztosi jelölését. Akkor az EP képviselői nem adtak neki bizalmat, hogy energetikai biztos legyen, így kerültek Kovácshoz végül az adóügyek.

Barroso arra készül, hogy a következő ciklusban is a bizottság elnöke lehessen. A HVG szerint különalkut köthet a portugál elnök Gyurcsánnyal: a magyar kormány támogatja újabb elnöki megbízatását és cserébe Gyurcsány a korábbi sérelmek ellenére választhat egy jó biztosi posztot magának.