Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Kész a minisztériumok listája

2006.05.27. 14:41
Öttel kevesebb miniszter lesz az új kormányban, amelynek szocialista tagjairól még mindig nem mondott semmit Gyurcsány Ferenc szombati sajtótájékoztatóján. Megszüntetnék viszont a közigazgatási államtitkárok funkcióját, helyettük miniszterhelyettesek lennének. Az ellenzéknek kilenc törvénymódosítási javaslatot küldtek, amelyek kétharmados többséget igényelnek. Megvan viszont az új kabinet struktúrája. Ezentúl a honatyák nem utazhatnának ingyen a tömegközlekedési eszközökön - erről Lendvai Ildikó beszélt.
Politikai és közigazgatási szempontból is a tárcavezetők helyettesei lennének a közigazgatási államtitkárokat felváltó miniszterhelyettesek - erre vonatkozik többek között az a kilenc pontból álló törvénymódosítási csomag, amelyet az ellenzéknek juttatnak el - mondta Gyurcsány Ferenc szombati sajtótájékoztatóján. A miniszterek eszerint teljesebb és nagyobb hatáskörökkel irányíthatnák tárcáikat. A kilenc - kétharmados többséget igénylő - törvény egyike éppen a miniszterhelyettesi posztok létrehozásáról szól. Az ellenzéknek azért juttatták el a tervezeteket, mert Gyurcsány szerint felbuzdultak e pártok nemrégiben adott pozitív nyilatkozatain.

Mikor csökken az önkormányzatok létszáma?

A többi, ellenzéknek küldött javaslat a régiós választások időpontjáról, az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségéről, a pártfinanszírozásról, a mentelmi jogról (többek között a honatyák szondáztatásáról), az önkormányzatokról, a kisebb parlamentről, a 20 százalékkal kisebb létszámú megyei és fővárosi közgyűlésekről szól majd - jelentette be a kijelölt kormányfő. (A kisebb önkormányzatok már ősztől működhetnének, ha konszenzusra jutnak a politikai erők a Parlamentben.)

Gyurcsány Ferenc az MSZP Országos Választmányának ülése után elmondta azt is, hogy az új kormány tizenegy minisztériumból áll majd, amelyek élén 11 miniszter áll majd. Hozzájuk csatlakozik majd a Miniszterelnöki Hivatalt irányító kancelláriaminiszter, aki a kormányfő munkáját segíti majd.

A minisztériumok listája

Az új kormány tagjairól nem beszélt a miniszterelnök, a struktúrájáról viszont igen. Lesz tehát Egészségügyi; Földművelésügyi és Vidékfejlesztési; Gazdasági és Közlekedési; Honvédelmi; Szociális és Munkaügyi; Igazságügyi és Rendészeti; Környezetvédelmi és Vízügyi; Külügyminisztérium; Oktatási és Kulturális; Önkormányzati és Területfejlesztési, valamint Pénzügyminisztérium.

Megszűnik két tárca nélküli miniszteri poszt is. Három minisztériumot összevonnak, így öttel lesz kevesebb a miniszterek száma. Gyurcsány szerint nem összeférhetetlen, hogy az igazságügy alá rendelik a rendőrséget. Ezzel egyidejűleg az önkormányzati és területfejlesztési minisztérium lesz a vidékfejlesztés központja. A földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium eszerint csak az agrárvidékekkel foglalkozik majd.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a kormányprogramot a jövő héten készítik el. A program részleteit azonban csak június 10-én hozzák nyilvánosságra. A dokumentum tartalmazni fogja majd azt, hogy a ciklus közepére megteremtik az egyensúlyt. Gyurcsány nem mondott részleteket arról, hogy a bejelentett nagy fejlesztések melyik minisztérium alá fognak tartozni. Az érdemi kiigazításokról is csak június 10-én fognak nyilatkozni - tette hozzá.

Nem lesz ingyenes tömegközlekedés

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője elmondta: a frakció hitet tett a kormányprogram és a minisztériumi struktúra mellett. Lendvai kiemelte, hogy az új Parlamentben a szocialisták három bizottság vezetését vállalják: a szociális, az egészségügyi és az önkormányzati testületek elnöki posztjait töltenék be. Ezeken kívül is lesznek elnöki pozícióik, de ezekről Lendvai nem ejtett szót.

A frakcióvezető beszélt arról is, hogy megszüntetik az ingyenes tömegközlekedést, amely eddig az országgyűlési képviselőknek járt.