Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány: Jövőre vastagabb lesz a boríték

2008.08.28. 23:15
Gyurcsány Ferenc az MTV "Az Este" című műsorában azt mondta, hogy a parlament biztosan megszavazza a költségvetést, mert még egy ellenzéki politikus sem szavazhat az adócsökkentés ellen. Szerinte nem lehet több állami kiadást lefaragni, így nagyobb adócsökkentés sem lehetséges.

A miniszterelnök csütörtök este a Magyar Televízióban magabiztosan beszélt a két napja bejelentett gazdasági programjáról. Azt állította, hogy a parlament biztosan megszavazza majd az adócsökkentést is tartalmazó költségvetést. Szerinte az ellenzéknek is muszáj lesz a program mögé állnia, mert nincs olyan politikus, amelyik vállalhatná, hogy nemmel szavaz egy adócsökkentésre.

Ugyanakkor megismételte, hogy annak a kormánynak le kell mondania, amelyik nem képes megszavaztatni a költségvetést. Szerinte ez nem a mostani konkrét helyzetre vonatkozik, mert a 2009-es költségvetést megszavazza majd a parlament.

A tévé székháza előtti téren kávézó emberekkel példálózott, akiket szerinte nem a politikai manőverek helyett az érdekli, hogy mennyi pénzt visznek haza. Úgy vélte, hogy a mostani program minden dolgozó embernek 5-6 ezer forint többletet jelent majd. "Összevesztünk 300-ról, most 5-6 ezret adunk" - jelentette ki, utalva a Fidesz által megnyert tavaszi népszavazásra, amikor a választók többsége leszavazta a vizitdíjat.

Gyurcsány szerint hiába akarnak a gazdasági szakértők komolyabb adócsökkentést, nem lehet az állami kiadásokat jobban lefaragni. A riporter ezzel kapcsolatos kérdéseire rendre visszakérdezett: "Kitől vegyünk el? A rendőröktől, a nővérektől, a nyugdíjasoktól, a fiatal anyáktól?"

Szerinte az EKHO és az EVA nevű kedvezményes adótípusokat sem szabad eltörölni, mert akkor az érintett szakmákban dolgozók (például újságírók) inkább feketén dolgoznának, és elveszne a tőlük származó bevétel.

Utalt arra, hogy a gazdaság kifehérítéséhez - innen akarja a kormány a későbbi adócsökkentést finanszírozni - nem elég az, hogy kevesebb járulékot kell fizetni. Ehhez más eszközök is kellenek, és utalt a szigorúbb ellenőrzésre, de az adóamnesztiára is.

Gyurcsány úgy véli, hogy kár lenne a mindenkinek járó támogatásokat (pl. családi pótlék) rászorulási alapon osztani. Szerinte a lakosság alig 1-2 százalékától volna igazságos megvonni a támogatást, és csak ezért hiba lenne átalakítani a rendszert és újabb nyilvántartásokat vezetni.

A műsorban szembesítették egy MTV által megrendelt közvélemény-kutatással. Eszerint az emberek 42 százaléka nem hiszi, hogy érzékelni fogja a saját zsebén az adócsökkentést és 66 százalék nem hiszi el, hogy a tervezett intézkedések fehéríthetik a gazdaságot. Gyurcsány szerint a tavaszi fizetési boríték mewgfelelő válasz lesz a kételkedőknek. "Az a kérdés, hogy megtörténik-e, nem pedig az, hogy most elhiszik-e" - mondta.

Az emberek 66 százaléka azt sem hiszi el, hogy a költségvetés bukása esetén Gyurcsány tényleg lemond. A miniszterelnök szerint időpocsékolás lenne neki azon gondolkodnia, hogy mi lesz, ha le kell mondania.