Jolán
2 °C
4 °C

Gyurcsány 45 384 forinttal túlfizetett az APEH szerint

2007.10.26. 13:05
Egy nappal azt követően, hogy a Fidesz tiltakozott az Orbán Viktor elleni vagyonosodási vizsgálat miatt, a kormányszóvivő tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Gyurcsány Ferenc már átesett rajta, sőt miniszterelnöksége alatt egyszer szja-vizsgálata is volt.

A Fidesz a diktatúra eszköztárába tartozó lépésként értékelte, hogy az APEH vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett a pártelnöknél és a pártigazgatónál. Az MSZP-s nyilatkozatok szerint ez természetes, és csak a véletlen műve lehet, hogy épp Orbán Viktor és Kubatov Gábor esett bele a vizsgálandók körébe A Fidesz nyilvános felháborodása után egy nappal Daróczi Dávid kormányszóvivő bejelentette, hogy a miniszterelnök már átesett a tűzkeresztségen. Sőt kétszer is vizsgálták anyagi és adóügyi helyzetét. Egyszer szja-, egyszer vagyonosodási vizsgálaton esett át, és mindkét vizsgálat mindent rendben talált, sőt az első esetben adótúlfizetést is megállapítottak - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Az APEH 2005-ben folytatott egy alapos személyi jövedelemadó vizsgálatot Gyurcsány Ferencnél. A revízió a 2003-as és a 2004-es éveket egyaránt érintette. Az ügy száma 48 76 40 69 19. Az eredményről szóló határozatot 2005. április 11-én hozta meg az adóhatóság, és abban arról tájékoztatta Gyurcsány Ferencet, hogy 45 384 forinttal több adót fizetett, mint amennyit kellett volna - mondta el Daróczi Dávid.

Gyurcsány Ferencnél volt egy a másiknál sokkal szigorúbb, vagyonosodási vizsgálat is. Tavaly nyáron ugyanis a kormány valamennyi tagja kért önmaga ellen ilyen adóhatósági ellenőrzést. A revizorok az 55 69 34 53 44-es számú ügy lezárásáról szóló határozatot 2006. december 6-i dátummal küldték el, és ebben arról értesítették a miniszterelnököt, hogy nem állapítottak meg adókülönbözetet sem a terhére, sem a javára; azaz mindent rendben találtak nála.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: a miniszterelnök szerint nincsenek kiváltságosok, mindenkinek alá kell vetnie magát az adóhatósági ellenőrzéseknek. A kormányfő pedig nem csak vallja ezt, hanem miniszterelnökként is így járt el minden esetben: ezt bizonyítja a miniszterelnöksége alatt lefolytatott két adóhatósági vizsgálat is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?