Ilona
17 °C
32 °C

Gyurcsány 45 384 forinttal túlfizetett az APEH szerint

2007.10.26. 13:05
Egy nappal azt követően, hogy a Fidesz tiltakozott az Orbán Viktor elleni vagyonosodási vizsgálat miatt, a kormányszóvivő tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Gyurcsány Ferenc már átesett rajta, sőt miniszterelnöksége alatt egyszer szja-vizsgálata is volt.

A Fidesz a diktatúra eszköztárába tartozó lépésként értékelte, hogy az APEH vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett a pártelnöknél és a pártigazgatónál. Az MSZP-s nyilatkozatok szerint ez természetes, és csak a véletlen műve lehet, hogy épp Orbán Viktor és Kubatov Gábor esett bele a vizsgálandók körébe A Fidesz nyilvános felháborodása után egy nappal Daróczi Dávid kormányszóvivő bejelentette, hogy a miniszterelnök már átesett a tűzkeresztségen. Sőt kétszer is vizsgálták anyagi és adóügyi helyzetét. Egyszer szja-, egyszer vagyonosodási vizsgálaton esett át, és mindkét vizsgálat mindent rendben talált, sőt az első esetben adótúlfizetést is megállapítottak - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Az APEH 2005-ben folytatott egy alapos személyi jövedelemadó vizsgálatot Gyurcsány Ferencnél. A revízió a 2003-as és a 2004-es éveket egyaránt érintette. Az ügy száma 48 76 40 69 19. Az eredményről szóló határozatot 2005. április 11-én hozta meg az adóhatóság, és abban arról tájékoztatta Gyurcsány Ferencet, hogy 45 384 forinttal több adót fizetett, mint amennyit kellett volna - mondta el Daróczi Dávid.

Gyurcsány Ferencnél volt egy a másiknál sokkal szigorúbb, vagyonosodási vizsgálat is. Tavaly nyáron ugyanis a kormány valamennyi tagja kért önmaga ellen ilyen adóhatósági ellenőrzést. A revizorok az 55 69 34 53 44-es számú ügy lezárásáról szóló határozatot 2006. december 6-i dátummal küldték el, és ebben arról értesítették a miniszterelnököt, hogy nem állapítottak meg adókülönbözetet sem a terhére, sem a javára; azaz mindent rendben találtak nála.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: a miniszterelnök szerint nincsenek kiváltságosok, mindenkinek alá kell vetnie magát az adóhatósági ellenőrzéseknek. A kormányfő pedig nem csak vallja ezt, hanem miniszterelnökként is így járt el minden esetben: ezt bizonyítja a miniszterelnöksége alatt lefolytatott két adóhatósági vizsgálat is.