Géza
-12 °C
-4 °C

'Intelligenciavetélkedőt vezetett a Feri'

2004.10.08. 23:42
A miniszterelnöki agitprop osztály kedvéért fél év után újabb érettségi találkozón vett részt Gyurcsány Ferenc. A pápai Türr gimnázium már a második miniszterelnököt adta a hazának. Az egykori A osztályt a politika nem osztotta meg, bár az osztályfőnök a kormányfőt következetesen Gyurcsányinak nevezte.
Nézze meg a képeket!
"Igazi közösségi ember volt, a matematika-fizika tagozatos osztály középpontja. Nem lepett meg, hogy miniszterelnök lett, a közéleti érdeklődés már akkoriban is megvolt benne. Utoljára fél évvel ezelőtt tartottunk osztálytalálkozót, a Feri is eljött. Szóba került ugyan a politika, de nem osztotta meg az osztályt. Főleg személyes dolgokról beszélgettünk."
(Szűcs Gabriella, Gyurcsány Ferenc osztálytársa kevéssel a miniszterelnök látogatás előtt a pápai Türr István Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola második emeleti kémiatermében. Az egykori osztálytársak lassan, megilletődötten gyülekeznek, van, aki házastársával, gyermekével érkezik.)

"Ányos Pál, Deák Ferenc, Vaszary Kolos, Hock János, Beke Manó, Esterházy Móric gróf, Pethő Csanád, Sulyok Dezső."
(Az iskola messzire jutott tanulóinak névsora az első emeleti lépcsőfordulóban.)

"Emlékszem, ez a tabló akkor is itt volt."
(Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy 1950-ben végzett osztály érettségi tablója előtt, kevéssel a kémiaszertárba érkezése előtt, ahol majd sorra megcsókolja volt osztálytársait, a fotósoknak engedélyez egy tablóképet, és negyed órára a nyilvánosság kizárásával együtt marad az 1979-ben végzett A osztállyal és a falon lógó Mengyelejev-féle periódusos rendszerrel - van másféle is? -, valamint a sók oldékonyságával.)

"Nem, ezt a tablót most hoztuk ide."
(Mond ellent az iskola Gyurcsánnyal egykorú igazgatónője.)

"Esterházy gróf után Gyurcsányi Feri a második miniszterelnöke az iskolának. Határozott egyéniség volt, nem lepett meg, hogy közéleti szerepet vállalt. A hetvenes évek végén tartottuk az első iskolanapot. Feri az intelligenciavetélkedőt vezette le, még engem is meglepett azzal, hogy milyen jól le tudta vezetni ezt a Feri."
(Tringli Gyula, Gyurcsány osztályfőnöke, nyugdíjas magyartanár. A kormányfő nevét következetesen Gyurcsányinak mondta, meglepve és zavarba hozva ezzel a többször is visszakérdező tudósítót. Most akkor mit is gondoljunk?)

Nézze meg a képeket!
"Legutóbb hetedik helyen végzett a tornacsapat"
(A tornászfiúknak éppen edzést vezénylő középkorú testnevelő tanár Gyurcsánynak az iskola híres tornasportjának jelenlegi helyzetét firtató kérdésre válaszol. A tornateremben a kormányfő osztálytársai közül néhányan kipróbálják a gerendát és a lovat, de már egyiküknek sem megy úgy, mint régen.)

"Omlásveszély, óvatosan közlekedj!"
(Tábla egy padokkal eltorlaszolt folyosórészen. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a mennyezetről egy jó négyzetméternyi darabon lehullott a vakolat. Talán a gondviselésnek, talán a vakszerencsének köszönhető, hogy még a miniszterelnöki látogatás előtt.)

"Geciláda!"
(Tizenéves suhancok - nem az iskola tanulói - egy sárga busz ablakán kihajolva, két másodperccel azelőtt, hogy a miniszterelnök kilép volt iskolája kapuján. Jó okunk van feltételezni, hogy az incidens M. P. miniszterelnöksége idején nem lett volna annyiban hagyva. Az más kérdés, hogy a sárga busz utasai így elestek egy titkári állástól Rogán Antal mellett.)

Finomabban nyúlnak

A pápai turné egy Kossuth Lajos utcai sétával folytatódott. Feltűnt, hogy Gyurcsányt jóval több testőr veszi körbe, mint jelölt korában, de a Medgyessynél megszokott öltönyös embereket - számuk az ígéretekkel ellentétben nem csökkent - sportosan öltözöttek váltották fel. (Barakonyi fotóriporter kolléga magaslabdás megjegyzését inkább hagyjuk kommentár nélkül: "Ezek finomabban nyúlnak hozzánk.")

A Jókai Mór Művelődési Központ nagyterme, mondjuk így, zsúfolásig telt. A szeptemberi székesfehérvári fórumon még rácsodálkoztunk a csupasz színpadra. Fordulat történt, a színpad szélére került egy kisasztal, rózsaszín terítővel - bántóan elütött a háttérül szolgáló vörös függönytől -, rajta két üveg ásványvíz, pohár. Nem csodálkoztunk volna, ha a függöny mögül a József Attila-verseket szavaló Major Tamás lép elő. (Egy órával később Gyurcsány széket kér majd, ezzel a színpad metamorfózison megy át, és Mácsai Pál önálló estjéért kiált.)

Elvesszük a gazdagoktól

Nézze meg a képeket!
Gyurcsány bonvivánt vastaps fogadja, és rögtön megismerteti hallgatóságát a böllenkedni (a. m. szurkálódni, piszkálódni) szóval, majd egy Szenes-Bradányi-sláger kezdősorára emlékeztető "én azt gondolom, hogy nem lehet a boldogságot ajándékba kapni" mondattal lepi meg híveit.

De idézzünk inkább, a teljesség igénye nélkül:

A nemzetről: "A hazafiság magától nem létezik. A nemzet sem létezünk anélkül, hogy csak kiveszünk belőle, és nem adunk hozzá."

Az adózásról: "Elvesszük a gazdagoktól a lakásépítési támogatást, és jobban megadóztatjuk őket, hogy kevesebb adót kelljen fizetni a kevésbé tehetőseknek."

A Fideszről: "Ez nem egy mérsékelt, konzervatív párt, ez egy radikális párt. Hétfőn népszavazást akartak a privatizációról, pénteken már nem biztos. Komoly politikai erő nem váltogatja öt nap alatt politikai akcióterveit. Úgy látom, meg vannak ijedve. Nekem van türelmem kivárni, hogy legyen Magyarországon egy nyugodt, mérsékelt, konzervatív jobboldal."

Fogalma sincs

Végül a hallgatóság kérdései, Gyurcsány válaszai, és ki-ki mehet a saját dolgára. "Hová gyűjtsük az iskolatejes műanyagflakonokat?" "Meg kell szervezni, hogy minden hónapban egyszer elszállítsák egy műanyag-feldolgozóba." "Mivel tud hozzájárulni a baloldali vezetők, köztük Blair, Schröder, balatonőszödi találkozójához a magyar miniszterelnök?" "A beszélgetés arra jó lesz, hogy Tony Blairnek azt mondhatom, hogy Tony, és a nagykövet közbenjárása nélkül is felhívhatom a közvetlen számán." "Két éve baloldali kormány van hatalmon, de a Magyarországi Cigány Közalapítványban még jobboldali cigányok vannak túlsúlyban. Mit tervez tenni?" "Tájékozódom az ügyben." "Régen jól működött az egészségügy, de manapság egyre rosszabb, és én is rottyanok le. Mit lehet tenni globálisan?" "Fogalmam sincs."