Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány szerint az emberek kiállnak mellette

2006.09.19. 23:26
A miniszterelnök szerint az események mintha egy előre megírt forgatókönyv alapján történnének, de a forgatókönyvíró nem képes ezt uralni. Gyurcsány Ferenc a TV2-nek adott interjúban elmondta, nem vesztette el az emberek bizalmát.

Gyurcsány Ferenc a Tv2-nek adott interjúban elmondta, akkor kell lemondania egy miniszterelnöknek, ha elveszíti a politikája támogatását. Ő azonban pont az ellenkezőjét látja. Szerinte ha választani kell a ribillió és Gyurcsány Ferenc között, akkor Gyurcsány Ferencet választanák az emberek.

Miért nem sikerült megvédeni a tévét?

A rendőrség három napja védte a parlamentet, a tüntetők békések voltak, magyarázta a miniszterelnök, miért nem sikerült megvédenie a rendőrségnek a közszolgáltai televízió épületét. "Nem volt semmilyen információ, hogy tüntetők be akarnak hatolni a tévébe. Nem volt jele annak, hogy egy kis csoport agresszívan lép majd fel" - tette hozzá.

Gyurcsány elmondta, hogy hétfő este a rendőrség kapott olyan bejelentést, hogy 20-30 fő behatolt az MTV épületébe. Ekkor 40 rendőr megjelent a tévénél, és kivezették a behatolókat. De kiderült, hogy több száz ember van a téren, a kivezényelt kis csoport kevés volt ezek megfékezésére, így a rendőrök beszorultak a tüntetők közé, magyarázott Gyurcsány.

A miniszterelnök ennek ellenére nem látott egyetlen olyan körülményt sem az éjszakai eseményeknél, melyből arra következtetne, hogy a rendészeti miniszternek politikai felelőssége van. Így nem fogadta el Petrétei József még az éjjel benyújtott lemondását.

Köztörvényes bűnözők

Gyurcsány Ferenc egyetért a köztársasági elnök kijelentésével, melyben köztörvényes bűnözőknek nevezte az ostromlókat. "Mi jogosít fel arra, hogy betörenek a köztársaság egyik épületébe, hogy fosztogassanak, ajtókat törjenek fel?"

A kormányfő szerint az események mintha egy előre megírt forgatókönyv alapján történnének, de a forgatókönyvíró nem képes ezt uralni. Az MTV-székház ostromlói közül többet név szerint ismernek, hiszen két futballklub szélsőjobboldali, radikális szurkolóiról van szó, akik a szélsőjobboldali szervezetek által szervezett tüntetéseken is részt vesznek.

"Ha volt forgatókönyv, azok vannak a legnagyobb bajban, akik ezt a szellmet kiengedték a palackból" - véli a kormányfő. A miniszterelnök szerint azok akik feltüzelték az embereket az elmúlt hónapokban, most hallgatnak. "Könnyű kivinni az embereket az utcára, de ki fogja hazaküldeni őket."

A miniszterelnök - Wittner Mária fideszes képviselőre utalva - problémásnak nevezte, hogy tegnap a Kossuth téren egy pártpolitikus is felszólalt.