Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Gyurcsány szerint az emberek kiállnak mellette

2006.09.19. 23:26
A miniszterelnök szerint az események mintha egy előre megírt forgatókönyv alapján történnének, de a forgatókönyvíró nem képes ezt uralni. Gyurcsány Ferenc a TV2-nek adott interjúban elmondta, nem vesztette el az emberek bizalmát.

Gyurcsány Ferenc a Tv2-nek adott interjúban elmondta, akkor kell lemondania egy miniszterelnöknek, ha elveszíti a politikája támogatását. Ő azonban pont az ellenkezőjét látja. Szerinte ha választani kell a ribillió és Gyurcsány Ferenc között, akkor Gyurcsány Ferencet választanák az emberek.

Miért nem sikerült megvédeni a tévét?

A rendőrség három napja védte a parlamentet, a tüntetők békések voltak, magyarázta a miniszterelnök, miért nem sikerült megvédenie a rendőrségnek a közszolgáltai televízió épületét. "Nem volt semmilyen információ, hogy tüntetők be akarnak hatolni a tévébe. Nem volt jele annak, hogy egy kis csoport agresszívan lép majd fel" - tette hozzá.

Gyurcsány elmondta, hogy hétfő este a rendőrség kapott olyan bejelentést, hogy 20-30 fő behatolt az MTV épületébe. Ekkor 40 rendőr megjelent a tévénél, és kivezették a behatolókat. De kiderült, hogy több száz ember van a téren, a kivezényelt kis csoport kevés volt ezek megfékezésére, így a rendőrök beszorultak a tüntetők közé, magyarázott Gyurcsány.

A miniszterelnök ennek ellenére nem látott egyetlen olyan körülményt sem az éjszakai eseményeknél, melyből arra következtetne, hogy a rendészeti miniszternek politikai felelőssége van. Így nem fogadta el Petrétei József még az éjjel benyújtott lemondását.

Köztörvényes bűnözők

Gyurcsány Ferenc egyetért a köztársasági elnök kijelentésével, melyben köztörvényes bűnözőknek nevezte az ostromlókat. "Mi jogosít fel arra, hogy betörenek a köztársaság egyik épületébe, hogy fosztogassanak, ajtókat törjenek fel?"

A kormányfő szerint az események mintha egy előre megírt forgatókönyv alapján történnének, de a forgatókönyvíró nem képes ezt uralni. Az MTV-székház ostromlói közül többet név szerint ismernek, hiszen két futballklub szélsőjobboldali, radikális szurkolóiról van szó, akik a szélsőjobboldali szervezetek által szervezett tüntetéseken is részt vesznek.

"Ha volt forgatókönyv, azok vannak a legnagyobb bajban, akik ezt a szellmet kiengedték a palackból" - véli a kormányfő. A miniszterelnök szerint azok akik feltüzelték az embereket az elmúlt hónapokban, most hallgatnak. "Könnyű kivinni az embereket az utcára, de ki fogja hazaküldeni őket."

A miniszterelnök - Wittner Mária fideszes képviselőre utalva - problémásnak nevezte, hogy tegnap a Kossuth téren egy pártpolitikus is felszólalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!