Auguszta
-4 °C
2 °C

A Fidesz szerint Gyurcsány hazudott

2005.10.11. 18:28
Kapcsolódó cikkek (1)
A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc hazudott a parlamentben, amikor amerikai kritikákra hivatkozva bírálta a pártot, amiért nem határolódott el Csurka István 2001. szeptember 11-e utáni kijelentéseitől. Azt ugyanis Somogyi Ferenc is elismerte, hogy Gyurcsány hozta szóba az ügyet Bush elnökkel folytatott megbeszélésein.

Az Egyesült Államok fogalmazta meg a Fidesz-kormánnyal szembeni kritikát 2001. szeptember 11-e kapcsán, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben. Gyurcsány előzőleg gyávának nevezte Orbán Viktor, amiért nem határolta el magát Csurka István négy évvel ezelőtti szavaitól, amelyben részben az Egyesült államokat tette felelőssé a terrortámadásokért.

Ki hozta szóba?

Áder János a törvényhozásban a miniszterelnöktől azt kérte, kérjen bocsánatot szavaiért és ne rendeljen alá mindent a kampányérdekeknek, ne használja fel több ezer ártatlan ember halálát saját politikai céljaira. Viszontválaszában a kormányfő elmondta: érti és át is érzi azt az érzékenységet, amellyel a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője arra a kritikára reagált, amelyet nem ő fogalmazott meg, hanem az Egyesült Államok.

Ezzel szemben a Fidesz keddi közleménye azt állítja, hogy a miniszterelnök a parlamentben az ügy kapcsán hazudott. A Révész Máriusz szóvivő által jegyzett dokumentum rámutat, hogy Somogyi Ferenc külügyminiszter hétfőn a Napkeltében azt mondta: Bush elnök általánosságban érdeklődött csak a magyar belpolitikai helyzet iránt. "Ha Gyurcsány Ferenc úgy dönt, hogy valótlanságokat nyilatkoznak egy diplomáciai találkozóról, akkor legalább a kormányán belül egyeztessék azt, hogy mit állítanak. Kínos, ha saját minisztere hazudtolja meg a miniszterelnökét" - vélekedik a szóvivő.

Somogyi: Bush általánosságban érdeklődött

A külügyi tárca vezetője a Nap-keltében arra a műsorvezetői kérdésre, hogyan került szóba az ellenzéki párt bírálata szeptember 11-e kapcsán, azt mondta: "Ez abban az összefüggésben került szóba, hogy az amerikai elnök érdeklődött a magyarországi belpolitikai helyzet, a közelgő választások kérdésében, és miniszterelnök úr erre reagálva jelezte, hogy azok a problémák, amelyek akkor fölvetődtek, õ úgy gondolja, hogy már a múlté, és meggyőződése szerint az ellenzék is tanult az akkor elkövetett, vagy el nem követett hibákból, és meggyőződése szerint ez már nem jelent valódi problémát kétoldalú kapcsolatokban, akár a mostani kormány, akár egy későbbi más kormány esetén."