Mátyás
-6 °C
1 °C

Gyurcsány kihívta a listavezetőket

2006.03.11. 18:11
Gyurcsány Ferenc április 3-án a parlamenti pártok listavezetőivel találkozna, derült ki a miniszterelnök nyílt leveléből. Kizárólag Orbán Viktorral április 5-én ülne a kamerák elé.

Nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenc, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a parlamenti pártok elnökeihez, megerősítve a listavezetők választási vitáira vonatkozó korábbi kezdeményezését, mondta Gál J. Zoltán, a szocialista párt kampányának kommunikációs vezetője szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

A Dávid Ibolyának, az MDF elnökének, Kuncze Gábornak, az SZDSZ elnökének és Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének írt levélben az MSZP kormányfő-jelöltje megerősíti korábbi kezdeményezését: 2006. április 3-án jöjjön létre a négy parlamenti párt listavezetőinek nyilvános vitája, közölte Gál J. Zoltán a dokumentumok tartalmát ismertetve.

"Az Orbán Viktornak külön írt levelében Gyurcsány Ferenc arra vár egyértelmű választ: készen áll-e a Fidesz a nyolcéves hagyomány folytatására, vagyis az MSZP és a Fidesz miniszterelnök-jelöltjeinek kétszemélyes vitájára 2006. április 5-én" - fűzte hozzá.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: az SZDSZ minden, a programról folytatandó vitára hajlik, ezért április 3-án, ha ez a vita meg lesz tartva, akkor ő maga természetesen ezen a vitán részt vesz.

A pártok a kormányfő kezdeményezésére még nem reagáltak. A Fidesz mindenekelőtt az úgynevezett miniszterek vitáját szeretné lefolytatni az MSZP-vel. Az SZDSZ nem akar "odatolakodni" az Orbán-Gyurcsány-vitára, Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese viszont úgy nyilatkozott: Dávid Ibolya ott akar lenni a két nagy párt listavezetőjének vitáján is.

Az MDF vitázna, de nem asszisztál

Az MDF nyílt levélben kér választ Gyurcsány Ferenctől és Orbán Viktortól arra a kérdésre, hogy az április 5-én sorra kerülő vita a miniszterelnök-jelöltek vitája lesz vagy baloldali politikusok vitája lesz két baloldali párt szocialista programjáról.

"Amennyiben az emberek akaratának megfelelően a vitán a parlamenti pártok miniszterelnök jelöltjei mutathatják be programjukat, vázolhatják fel terveiket az ország jövőjéről, úgy az MDF miniszterelnök-jelöltjének, Dávid Ibolyának is ott van a helye ezen vitán" - áll a levélben.

Viszont ha Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor ezt a találkozót egy szocialista konzultációnak tekinti és arra a célra kívánja felhasználni, hogy folytassák a felelőtlen baloldali licitversenyt, akkor Dávid Ibolya és az MDF nem kíván részt venni az eseményen, ezzel is tiltakozva a lopakodó szocializmus újabb megnyilvánulásával szemben, áll a Herényi Károly frakcióvezető által jegyzett nyílt levélben.