Viola
-6 °C
0 °C

Gyurcsány tizenkét minisztériumot ígért

2006.03.06. 16:32
A jelenlegi tizenöt minisztérium helyett tizenkettőt ígér Gyurcsány Ferenc, ha megválasztják miniszterelnöknek. Orbán Viktor korábban hét és tizenöt között ígérte a Fidesz-kormány minisztériumainak számát.

A miniszterelnök 12 minisztériumot ígért, a központi igazgatásban azonban nincs lehetőség jelentős létszámleépítésre, írja a Napi online. Gyurcsány Ferenc erről a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén beszélt. (Jelenleg tizenöt minisztérium és két tárca nélküli miniszteri poszt van.)

Összevontan kezelnék

A minisztériumoknál csak a "front office" feladatok maradnak, míg az olyan "back office" feladatokat, mint az informatika, vagy a személyi ügyek összevontan kezelnék.

Januárban került az Index birtokába egy törvénytervezet a miniszterelnök környezetéből; a javaslat tervezete több ponton növelné a miniszterelnök kormányzati súlyát: ő állapítaná meg a minisztériumok létszámát, döntéseket hozhatna a kormány nevében, és ő nevezné ki a helyettes államtitkárokat is. Bővebben itt>>>

Fidesz: maximum tizenöt

A Fidesz a hatalomra kerülése esetén még nem döntötte el, hogy hány minisztérium alkotná a kormányt. Orbán Viktor február elején egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy "minél nagyobb a bizalom, annál kisebb lesz az államapparátus", így hét és tizenöt között határozta meg az esetleges Fidesz-kormány minisztériumainak számát. Bővebben itt>>>

Az SZDSZ a jelenlegi rendszert 10 minisztériumra szűkítené. Összevonnák az egyébként SZDSZ-es informatikai és gazdasági minisztériumot, valamint a szintén liberális politikusok által vezetett oktatási és kulturális minisztériumot, és megszüntetnék a tárca nélküli miniszteri posztokat.