Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Gyurcsány a parlamentben megismételte az őszödi beszédet

2007.06.14. 15:13
A Fidesz kivonult az általa kezdeményezett parlamenti vitanapról csütörtök délután, miután Gyurcsány Ferenc felolvasta az őszödi beszédét – a káromkodások nélkül.

"Önöket nem a beszédem érdekli, hanem én. Meg szeretnének buktatni. Meg a kormányomat. Meg elsöpörni az egész baloldalt. Szerintem egyik sem fog sikerülni." E szavakkal kezdte felszólalását Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön az Országgyűlésben az Egy éves az őszödi beszéd címet viselő, fideszes képviselők által kezdeményezett vitanapon.

A kormányfő szerint az ellenzék túszul ejtette a beszédet, s ezáltal Magyarországot is. A miniszterelnök megismételte: sajnálja beszédének stílusát.

Elkúrtuk helyett elszúrtuk

Gyurcsány Ferenc ezután úgy folytatta felszólalását, hogy felolvasta az őszödi beszédnek azt a változatát, amit saját szavai szerint a nyilvánosság előtt is elmondott volna. Ebből a változatból valójában csak a csúnya szavak hiányoztak.

Most úgy fogalmazott: "nincs sok választás, azért nincs, mert elszúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Az elmúlt 17 évben, de különösen 2001-től. (...) Európában ilyen böszmeséget ország még nem csinált, mint amit mi csináltunk. Persze meg lehet magyarázni, nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél két évet mi közösen, a magyar politikai elit".

Az eredeti beszéd szerint Gyurcsány Ferenc azt mondta, "nincsen sok választás, azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz." A miniszterelnök a Fidesz által kezdeményezett vitanap elején elmondott beszéde elején jelezte, hogy nemcsak stilisztikai javításokat tett a szövegen, hanem "magyarázó és a valódi tartalomra rávilágító kifejezések" is kerültek bele.

Most azt mondta: "annyival vagyunk túl lehetőségeinken, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása is megteszi és közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Már ami a szerkezeti reformot illeti. Közben persze eltöröltük a sorkatonaságot, duplájára emeltük a családi pótlékot, csökkentettük az ÁFÁ-t, megemeltük a közalkalmazottak bérét, adómentessé tettük a minimálbért, bevezettük a 13. havi nyugdíjat, közel 500 kilométer autópályát építettünk, bevezettük a babakötvényt, satöbbi, satöbbi."

Az MSZP-s Göndör István is őszödi beszédet mondott el. A frakcióvezető-helyettes olyan változatot írt, amely szerinte elnyerte volna az ellenzék tetszését. A Göndör-féle szövegben a reformok helyett a változatlanság mellett szóltak a miniszterelnöki érvek.

Ciki az országnak

A Fidesz eddigre már kivonult.

Gyurcsány nem azt a beszédet mondta most el, mint amelyik Őszödön elhangzott - állította az ülésteremben hátrahagyott Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint a miniszterelnök egy szalonképesre fazonírozott és enyhén torzított változatot olvasott fel, mert az eredeti szöveg nem az ország egészére vonatkozott, "nem ránk", hanem "Önökre", az MSZP-re. A fideszes politikus - engedélyt kérve a "csúnya szavak" felolvasására - az eredeti szöveget ismertette, majd azt állította, hogy a politikai hazugság iparszerű kormányzati bevezetése a kormányfőnek köszönhető. Navracsics szerint Gyurcsány kormányzati politikája nem szavatartó, az emberek nem bízhatnak abban, amit mond, mert számos megállapodást már a megkötésekor sem gondolt komolyan.

Az ellenzéki frakcióvezető szerint az őszödi beszéd külföldi utóélete bizonyítja, hogy Gyurcsány "ciki ennek az országnak". Navracsics azzal is vádolta a miniszterelnököt, hogy a hatalomért mindenre képes: a gyűlöletpolitikát is ő hozta be Magyarországra. A fideszes politikus a tételt Debreczeni József könyvéből vett idézetekkel illusztrálta. Kövér László 2002-es köteles beszéde kapcsán indított kampány Navracsics szerint azt bizonyítja, hogy még gyermekkori ismerőséről is gátlástalanul gyűlöletkapmányt képes indítani.