Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gyurcsány: Az ismerőseim lotyaszájúnak hívnak

2006.06.07. 17:14
Gyurcsány szeret Rádai Eszternek interjút adni, ő pedig szeret Gyurcsánnyal interjút készíteni. Összesen négy ilyen, nagyobb interjú készült. Ezeket összegyűjtötték, és kiadták. A kötet bemutatóján jártunk.

"Hiú disznó vagyok, mint a legtöbb politikus. Számomra mérce volt egy Rádai-interjú. Ezekből az interjúkból derült ki számomra, hogy lehet nem gügyögve beszélni a politikáról és ennek nincs kifizethetetlen politikai ára. Van ára, mint mindennek, de ez nem megfizethetetlen" - mondta Gyurcsány a vele készült interjúkból összeállított kötet bemutatóján szerdán.

Négy beszélgetés

Rádai Eszter négy nagyobb interjút készített Gyurcsány Ferenccel a Mozgó Világnak, ezeket adta most ki egy kötetben a Mozgó Világ kiadó. Az első beszélgetés 2003. novemberében készült, amikor Gyurcsány még sportminiszter volt a Medgyessy-kormányban. A következő interjút már miniszterelnökként adta, az utolsó idén májusban vették fel.

Lotyaszájú

"Az ismerőseim lotyaszájúnak hívnak, biztosan nem lennék jó titokminiszter" - válaszolja a bemutatón amikor arról faggatják, szereti-e ezt a műfajt. Elmondja, hogy szeret beszélni, nem szűkszavú, tőmondatokban beszélő ember. "Az interjúk felszabadítottak, ma is úgy élem meg, hogy sokkal kifizetődőbb őszintébbnek lenni, mint a politikai átlag. Embernek lenni" - osztja meg tapasztalatait Gyurcsány.

Gyurcsány Rádairól

"Szerettem Rádainak interjút adni. Hajlok arra, hogy azt gondoljam, Rádai a legjobb politikai riporter" - ír ugyanerről blogjában. "Pontosan kérdez, és olyan könnyedén irányítja a beszélgetést, hogy az ember hajlamos azt hinni, hogy tét nélküli csevegést folytat, miközben Rádai szinte minden fontosat megtud, és megmutat. Nagyon természetes, ha úgy tetszik, manírmentes mindaz, ami ebből létrejön."

Rádai Gyurcsányról

"Egyedül vele nem kerültem konfliktusba, bár az nem igaz, hogy mindegyik miniszterelnökkel interjút készítettem, bár már a 168 óra rádióműsor szerkesztőjeként is ezzel foglalkoztam" - mondja a bemutatón Rádai Eszter. "Csodálatos volt, hogy van egy ember, aki újra meg újra hajlandó interjút adni nekem" - mondta Gyurcsányról Rádai.

Részlet az egyik interjúból

- Akkor most idézem magának két kíméletlen kritikusát: Tölgyessy Péter szerint "föllépésének kezdettől fogva akadtak kalandor vonásai", Lengyel László pedig egy tévéinterjúban azt mondta, hazárdjátékot, "dupla vagy semmi"-politikát művelt.

- Mi a politikámban a kalandorság? Muszáj öntől kérdeznem, hiszen ön ül itt. Mondjon egyetlenegy példát erre az állítólagos kalandorpolitikára.

- Ugye tudja, hogy ezt nem én mondtam, de válaszolok: nem látok kalandor vonásokat a politikájában, de abban mégis felfedezni vélek ilyeneket, ahogyan "huszárrohammal magáévá tette" az MSZP-t és a miniszterelnökséget.