Ágnes
-1 °C
2 °C

Gyurcsány is keresi Gyurcsány utódját

2008.05.23. 13:27
Ha minden kötél szakad, Gráf József agrárminiszter is elvállalná Gyurcsány Ferenc utódjaként a miniszterelnöki posztot. Állítólag maga Gyurcsány is keresi, kinek adhatná át a stafétát úgy, hogy a megoldódjon a hatalmi válság, és maga is viszonylag jól tudjon kijönni belőle. Az MSZP-ben nem nagyon hisznek benne, de a fideszesek leginkább Bajnai Gordon eljövetelétől tartanak.

Nagyon hosszútávon, és ez a 2010-ig hátralevő két évre is értendő nem működhet a kisebbségi kormányzás, állítja a kormány egyik tagja. Gráf József szerint úgy kellett volna kormányozni, ahogy ő tevékenykedett az agráriumban, ahol sikerült megtalálni a közös hangot.

Gráf neve már többször felmerült, amikor azt találgatták, a szocialista potentátok között ki az esélyes arra, hogy szükség esetén váltsa Gyurcsány Ferencet a kormány élén. A földművelésügyi miniszter, akit már többször is szembesítettek a pletykákkal, a Napkeltében pénteken azt mondta, hogy egyéni miniszterelnöki ambíciói továbbra sincsenek, de ha a pártjában úgy gondolják, hogy csak ő tudja megoldani a problémákat, elvállalná a megbízást. A miniszter megfogalmazása szerint ez akkor fordulhat elő, ha ő lenne az egyetlen konszenzusos jelölt.

Az MSZP-ben egyre reálisabb lehetőségként számolnak az újabb ciklusközi miniszterelnök-váltással, sőt sokan szurkolnak is annak, hogy ez minél előbb megtörténjen. Viszont eddig nem emelkedett ki egyetlen olyan átütő jelölt sem, akire biztos befutóként lehetne tekinteni. A pártban a régi szocialista csapatból leginkább Kiss Péter kancelláriaminisztert emlegetik, ő viszont eddig nem tartozott Gyurcsány egyértelmű favoritjai közé. Gyurcsány aktív közreműködése nélkül viszont biztos nem bonyolítható le az MSZP tragikus amortizációja nélkül az akció.

És bizony az SZDSZ is valószínűleg komolyan sérülne egy Gyurcsány nélküli váltásban, ugyanis ha a miniszterelnök nem mond le, és marad a kisebbségi kormány a meg nem szavazott költségvetéssel, akkor jönnek az előrehozott választások. Az pedig nem túl valószínű, hogy a jelenleg egyszázalékos népszerűséggel büszkélkedő liberális párt megötszörözze támogatottságát, magyarán bekerüljön a parlamentbe.

Információink szerint Gyurcsány többször beszélgetett már a miniszterelnöki utódlásról személyesen Fodor Gáborral, aki júniusban minden bizonnyal váltja Kóka Jánost az SZDSZ elnöki székében. Gyurcsány stábja egyébként cáfolta, hogy lennének ilyen tárgyalások Fodorral. Megjegyzendő, Gyurcsány korábban deklarálta, hogyha az MSZP és az SZDSZ talál egy új koalícióképes programot, akkor az ő személye nem lehet gátja az ismételt frigynek, és automatikusan félreáll. (Ebben az esetben valóban nincs szükség egyeztetésekre.)

A szocialisták kizárásos alapon Bajnai Gordon önkormányzati miniszterre tippelnek, akit szerintük Gyurcsány első helyen próbálna protezsálni maga helyett, és aki a saját érdekében egyezkedni hajlandó fodorista SZDSZ-vonal számára is elfogadható lenne. Bajnaival azonban az a baj, hogy az MSZP parlamenti frakciója biztos nem állna könnyen mögé, mert a miniszter látványosan nem törekedett a jó kapcsolatra a képviselőkkel, és túl kívülállónak tartják. Így, ha csak Gyurcsány egy utolsó rohammal rá nem veszi őket, szinte biztos, hogy nem szavaznák meg.

A legújabb esélylatolgatások szerint ha most vasárnap lenne a kormányfőcsere, akkor az MSZP, az SZDSZ és Gyurcsány többszereplős meccsében Kissnek és Gráfnak 50-50 százalékos esélye lenne az utódlásban. Kiss esetében MSZP-s képviselők elképzelhetőnek tartják azt a forgatókönyvet, hogy a jelenlegi kancelláriaminiszter most átveszi a kormányrudat, az MSZP kongresszusa pedig a 2009-es választások után új miniszterelnökjelölttel rukkol elő, és utána Kiss vele tandemben húzná a politikai igát: a kormányfő a regnálás pozitívumait kommunikálná, a jelölt pedig programot és víziót adna a népnek.

Ami Gráfot illeti: ő az Index információi szerint eredetileg már képviselőnek sem akart indulni 2006-ban, ám a 2004-ben miniszterelnökké emelkedő Gyurcsány meggyőzte, vállalja az FVM államtitkári posztját, aztán szóltak neki, hogy ő lesz a miniszter, és túlságosan is bevált, így nem mehetett vissza gazdálkodni. A pártban tagadhatatlan népszerűség övezi, viszont forrásaink szerint a pártos kommunikáció nem az erőssége, márpedig ha esetleg miniszterelnökké avanzsálna, nem az agráriumról kellene beszélnie. Viszont az is igaz, hogy hátránya egyben előnyt is jelent, hisz a köz nem hozzá köti az egészségügyi reformot és a többi népszerűtlen intézkedést, így hitelesen léphetne fel a nyilvánosság előtt.

A Fideszben is téma, hogy ki jöhet Gyurcsány után, ha az MSZP-nek sikerül kilavíroznia magát a kisebbségi csapdából. Az egyik vezető fideszes politikus szerint az MSZP 2004-ben követte el a legnagyobb hibát, amikor Medgyessy Pétert Gyurcsány Ferencre és nem a feleségére, Dobrev Klárára cserélte le. Az ellenzék szerint Dobrev konszenzusteremtő képességével egészen máshol állna ma a kormánypárt, mint Gyurcsánnyal, de - mint mondják - szerencsére ez a hajó elúszott, mert a családon belüli hatalom átadást biztos nem lehetne lenyomni botrány nélkül a szavazók torkán. Bajnaira egyébként a Fidesz szimpatizánsai is veszélyes ellenfélként gondolnak. A párt belső felmérése szerint a jobboldali szavazók tőle és Szili Katalin házelnöktől tartanak a leginkább.