Eleonóra
-1 °C
2 °C

Orbán Viktornak írtak levelet egy ősfideszesért

2006.05.03. 15:06
Pap János listás helyének köszönhetően már az első szabadon választott parlamentnek is tagja volt, 1998-ban és 2002-ben Mosonmagyaróváron szerzett egyéni mandátumot. A triplázás nem sikerült, és a megyei listás helyezése sem jogosítja fel arra, hogy ismét elfoglalja helyét az Országgyűlésben.

Vihart kavart a Fideszben a Győr-Moson-Sopron megyei lista. A listavezető Szijjártó Péter után három olyan politikus következik, akik az elmúlt években tűntek fel a párt holdudvarában.

#alt#
Keresztény értelmiségi a második helyen (Fotók: valasztas.hu)

A második helyre a KDNP delegálta Lanczendorfer Erzsébet belgyógyászt tették, ő a Keresztény Értelmiségiek Szövetségében lett a győri közélet ismert szereplője. Politikai pártnak soha nem volt tagja. A harmadik helyre egy másik orvost, Molnár Ágnest jelölték, aki a Fidesznek csak 2001 óta tagja. A 2002-es önkormányzati választáson indult Sopron polgármesteri székéért, de csúfos vereséget szenvedett abban a városban, ahol 1998-tól az országgyűlési választáson mindig fideszes jelölt nyert. (A szocialista indulóra majdnem kétszer annyian szavaztak, mint rá.)

A negyedik hely egy volt MIÉP-esé, Fenyőházi Tiboré lett, aki most a Magosz jelöltjeként kapta meg a parlamentbe jutást érő pozíciót. A Hírszerző szerint Áder János frakcióvezető éppen miatta nem vállalta a megyei Fidesz-lista vezetését, 1998-ban ugyanis mindketten Csornán indultak, és a nyolc évvel ezelőtti kampány, a jelek szerint, nem múlt el nyom nélkül.

1997-től ismét vállalta

A listán ötödik, már nem bejutó helyen álló Pap János parlamenti mandátumáért, információink szerint, hívei levelet írtak Orbán Viktor pártelnöknek. Pap egyike a megye ősfideszeseinek. (Nincsenek sokan, a hét megyei egyéni induló közül hárman - Szakács Imre, Áder János és Ivanics Ferenc - politizálnak a rendszerváltástól a Fideszben.) Pap a pártba 1989-ben lépett be, és 1990-től, leszámítva egy négyéves periódust, országgyűlési képviselő. 1994-ben "saját elhatározásából" nem indult a választáson. Akkori döntéséről most sem beszél sokat: "A Fidesz 1997-ben vette fel azt az irányt, amit keresztény emberként vállalni tudtam".

#alt#
Pap János kiesett a parlamentből

Az 1998-as és a 2002-es győzelme után most vereséget szenvedett az MSZP-s Tóth Tibornétól, akit a sajtóban az oktatási és kulturális minisztériumi posztra is esélyesnek tartottak.

Pap János csak annyit tud, hogy "tettek bizonyos lépéseket" a mandátumáért, és "valami tényleg történt", de azt hangsúlyozza, hogy az események hátterében nem ő áll. "Boldog vagyok, mert tudom - mint már annyiszor az életben -, hogy négy-öt-tíz év múlva úgyis ki fog derülni, hogy miért ért kudarc."

Nem logikus tudomány

Már a választás előtt meglepőnek tartotta, hogy a megyei listán nem kapott befutó helyet. Mint mondja, "két napot tudna mesélni" a háttérről, de nem tartja fontosnak. "A politika nem egy logikus tudomány - mondja. - Nem is tudomány." Egyébként nemcsak ő, hanem választói is furcsállják, hogy már nem képviselő. A választások óta három-négy ember kereste eddig meg ügyes-bajos dolgával; tudták, hogy vesztett, de biztosak voltak benne, hogy listáról mandátumhoz jutott.

A választás után sem esik kétségbe, Mosonmagyaróvár egyetemén folytatja egyetemi karrierjét. "Kicsit alacsonyabb színvonalon, de sokkal nyugodtabban fogok élni" - mondja.