Valér
4 °C
8 °C

Képtelenek a kórházak fizetni a gyógyszerekért

2001.12.04. 18:54
Veszélybe került a gyógyszer-nagykereskedő cégek gazdálkodása, mivel a kórházak 70-80 százaléka adós egy vagy több kereskedő cégnél. A folyamat csak kormányzati beavatkozással állítható meg - állítja a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöksége. A gyógyszer-nagykereskedők kórházi kintlévősége 2,9 milliárd forintra rúg.
A szövetség a kórházak számára jelentős tételben szállító négy gyógyszer-nagykereskedő cég forgalmi adatai alapján készített felmérést a ki nem fizetett gyógyszerköltségekről. Az elemzés szerint a hazai mintegy 150 kórház közül 100-120 intézmény küzd különböző fizetési gondokkal, és jelentős részük egy időben több gyógyszer-nagykereskedőnél is adós.

A tanulmány készítői megállapították azt is, hogy az intézmények többsége 1-5 millió forinttal tartozik a gyógyszerekért, ám az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a nagykereskedőknek 20-50 millió forint közötti összeggel adós kórházak száma is. A felmérés összehasonlító adatai arra utalnak, hogy ez év végére a tavalyihoz képest várhatóan megduplázódik, így a késedelmi kamatokkal együtt mintegy 2,9 milliárd forintra rúg a gyógyszer-nagykereskedők kórházi kintlévősége.

Erősödő tendencia

Az adatsorokat követő megállapítások szerint az említett kintlévőségek aránya folyamatosan nő a gyógyszer-nagykereskedő társaságok jegyzett és saját tőkéjéhez viszonyítva, és elérheti azt a határt, ahol a nagykereskedő cégek továbbélése kerülhet veszélybe.

A gyógyszer-nagykereskedők attól tartanak, hogy a kórházakra jellemző adósságspirál az ő cégeikre is átterjed, s így veszélybe kerülhet a kórházak ellátása is a gyógyításhoz szükséges készítményekkel.

Kormányzati beavatkozásra van szükség

A gyógyszerszállítók szerint a kórházak önerejükből nem kerülhetnek ki adósságaikból, így helyzetük megoldására kormányzati intézkedésre van szükség.