Eleonóra
-1 °C
2 °C

A tervezettnél gyorsabban fogy a gyógyszerkassza

2001.05.15. 18:20
A kormány keddi ülésén úgy döntött, hogy ésszerű keretek közé szorítja a gyógyszerkassza kiadásait, miután a 147 milliárdos éves keretből az első negyedévben már 43 milliárd forint elfogyott. A kabinet határozott arról is, hogy 650 forintban maximálja a 3501 forintnál drágább gyógyszereknél a nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi ár közötti árrést. A gyógyszergyártók kamarája tiltakozását jelentette be, Mikola István egészségügyi miniszter viszont kompenzációt ígért.
Orbán Viktor miniszterelnök a kormány keddi ülésén megfedte azokat a minisztereit, akik a kabinet álláspontjával szembehelyezkedve a múlt héten leszavazták Mikola István egészségügyi minisztert - közölte a kabinet ülése utáni tájékoztatón Borókai Gábor. A kormányszóvivő szerint Orbán elvárja a kabinet tagjaitól, hogy amennyiben bármilyen okból a kormány álláspontjával ellentétesen kívánnak szavazni, azt előzetesen jelentsék be neki, mert ez az együttműködés minimális feltétele.

A kabinet ésszerű határok közé kívánja szorítani a gyógyszerkassza kiadásait, ennek érdekében felülvizsgálják a kiugróan nagy forgalmú és magas összeggel támogatott gyógyszerek körét, és a lehetőségek szerint az olcsóbb készítményekkel váltják ki azokat. A kabinet emellett szigorítani kívánja a gyógyszergyártók promóciós tevékenységét, vagyis maximalizálják, mekkora összegű ajándékot, utazást vagy egyéb ellenszolgáltatást kaphat a receptet felíró orvos a gyógyszereket forgalmazó gyógyszerésztől. A kormány lehetővé kívánja tenni, hogy a gyógyszertárakban megbonthassák a készítményeket, ezzel segítve elő, hogy annyi gyógyszert vegyenek magukhoz a betegek, amennyi szükséges gyógyulásukhoz.

Határoztak az árrésről is

Arról is döntés született, hogy a 3501 forintnál drágább gyógyszerek esetében a kis- és nagykereskedelmi árrés nem lehet több 650 forintnál. A tervezett intézkedés azt szolgálja, hogy a több tízezer forintba kerülő készítményeket ne drágítsa még jobban a patikák haszna. A Magyar Gyógyszerészkamara a tervezett intézkedés kapcsán sajtótájékoztatót tartott, ahol ismertették: azzal a kéréssel fordultak a kormányfőhöz, hogy vessen gátat a patikai árréssel kapcsolatban tervezett minisztériumi intézkedéseknek.

Hávelné Szatmári Katalin, a kamara elnöke szerint a tervezett intézkedéssel az egészségbiztosító 4,2 milliárd forintot venne ki a gyógyszer-kiskereskedelemből, azaz a jelenlegi árréstömeg 10 százalékát. A kamara elnöke - akit a sajtótájékoztató közben az egészségügyi miniszter erről telefonon informált - a továbbiakban az újságíróknak elmondta: Mikola István közlése szerint a kormány keddi ülésén azt a határozatot hozta, hogy a gyógyszerforgalmazással kapcsolatos intézkedéscsomag miatti veszteséget a kamarával egyeztetett módon visszapótolják a patikusoknak.

Egy kft. feladata lesz a külső üzletrészek kifizetése

A szövetkezeti külső üzletrészek kifizetése egy kft. feladata lesz - jelentette be Borókai Gábor. Közlése szerint a céget az ÁPV Rt. és a Magyar Fejlesztési Bank hozza létre közösen, a többségi tulajdonos pedig az MFB lesz. A céget a kabinet határozata értelmében június utolsó napjáig kell létrehozni. Arról is döntést hoztak a miniszterek, hogy a szabadságuktól politikai okokból megfosztottak életjáradékát a nyugdíjakhoz hasonlóan 13, 8 százalékkal emelik, így az emelt összeg 44 031 forint lesz személyenként és havonta.