Valér
4 °C
8 °C

Várhatóan rendkívűli ülésen határoz a parlament a gyógyszerárakról

2004.05.27. 15:59
A kabinet egy már benyújtott előterjeztés módosításával kívánja rendezni a gyógyszerek hatósági árának törvényes bevezetését.
Az Index információ szerint a kabinet azt fontolgatja, hogy június 7-én, rendkívűli parlamenti ülésen teremtené meg a hatósági gyógyszerárak bevezetésének törvényes feltételeit.

Az Alkotmánybíróság kedden semmisítette meg azt a kormányrendeletet, amely április elsejétől az akkori árak 85 százalékán befagyasztotta valamennyi, a tb által támogatott és nem támogatott orvosság árát. A testület hatályon kívül helyezte az árbefagyasztás végrehajtására hozott egyéb rendeleteket is. A kormány áprilisban azzal az indokkal fagyasztotta be a gyógyszerárakat, hogy az idei, 239 milliárd forint összegű gyógyszerkassza kevés a biztosító által támogatott orvosságok ártámogatására.

A kormány egy olyan, már a parlament előtt fekvő kormánypárti indítványhoz nyújtana be módosító javaslatot, amely eredetileg az árbefagyasztást szabályozza. A módosítás elfogadását követően egy héttel később, június 14-én történhetne meg a törvényjavaslat végszavazása.

A kabinet szándékai szerint a hatósági árat a jelenlegi, az áprilisban lecsökkentett szinten vezetnék be.

A miniszterelnök szerdán közölte, tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését a gyógyszerárak ügyében, de mint mondta, egy tapodtat sem hajlandó visszalépni, és mindent megtesz annak érdekében, hogy valamilyen módon sikerüljön reális gyógyszerárakat kialakítani. "Ha kell, arra kérjük az Országgyűlést, hogy a pihenést félretéve első helyen tűzze napirendre a kérdést, és az alkotmánnyal összhangban hozza meg a szükséges döntéseket" - mondta Medgyessy Péter az elmúlt két év kormányzati tevékenységét értékelő beszédében.