Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Megint rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Fidesz

2004.06.07. 15:01
A Fidesz szerint Medgyessy Péternek saját kormányában kell keresnie az árdrágítót, hangzott el az ellenzéki párt sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentették, hogy az ellenzéki párt rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez. Selmeczi Gabriella a gyógyszerárak szabályozásában visszatérne az Orbán-kormány gyakorlatához. Gál J. Zoltán kormányszóvivő az ellenzéki párt felvetéseit indokolatlannak tartja, szerinte a Fidesz csak kampányol.
Kezdeményezi a gyógyszerárak szabályozásáról szóló törvény elfogadása érdekében, jelentette be Rogán Antal hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Egyetlen napirendi pontja lenne a csütörtöki rendkívüli ülésnek: a tanácskozáson a gyógyszerárak szabályozásáról szóló törvény végszavazására kerülne sor - közölte a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A Fidesz segítő keze

Ha a kormányoldal nem támogatja a rendkívüli ülés összehívását, akkor fel kell tenni a kérdést, igaz-e, hogy arra készülnek, hogy június 13-a után visszavonják az árak megállapítására vonatkozó törvényjavaslatot, ami miatt ismét 15 százalékkal emelkednének a gyógyszerárak.

Rogán Antal emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban ez ügyben a kormány visszautasította "a Fidesz kinyújtott, segítő kezét", elutasították a házszabálytól való eltérést, és nem kerülhetett sor a javaslat végszavazására a hétfői rendkívüli ülésen.

Selmeczi Kökényre utalt

Frakciótársa, Selmeczi Gabriella szerint vissza kellene állítani az Orbán-kormány által a gyógyszergyártókkal kötött középtávú megállapodást, amely garantálta volna, hogy ne dráguljanak a gyógyszerek, vagy a tavaly decemberi támogatási szintet kellene visszaállítani.

"Medgyessy Péternek a saját kormányában kell keresnie az árdrágítót (...), azt az embert, aki a kialakult helyzetért felelős" - mondta Selmeczi Gabriella, egyértelműen Kökény Mihály egészségügyi miniszterre utalva.

Gál J. szerint a Fidesz kampányol

A kormány nem támogatja és teljességgel indokolatlannak tartja, hogy a parlament a gyógyszerárak ügyében újabb rendkívüli ülést tartson, közölte az MTI-vel Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a Fidesz nem támogatta a gyógyszerárak leszorítását célzó módosító indítványt. Ezzel arra utalt, hogy a hétfői rendkívüli ülésen az ellenzéki képviselők, a nemmel voksoló Kovács Ferenc (Fidesz) kivételével, tartózkodtak a Bőhm András (SZDSZ) és Szabó Lajos (MSZP) által benyújtott, az árak megállapításáról szóló törvény módosítására vonatkozó előterjesztés kormány által támogatott módosító indítványainak szavazásakor.

"Ezen az álláspontján a Fidesznek módja lesz változtatni a június 14-i végszavazás alkalmával, kampánycélok miatt, kampányidőszakra rendkívüli ülést összehívni tehát teljességgel indokolatlan" - közölte. Gál J. Zoltán szerint a gyógyszerárak kérdésében a Fidesz csupán kampányol, a kormányt vádolja hazugsággal, miközben a kabinet nem engedi, hogy a lakosság terhei növekedjenek.

Kárpáti Zsuzsa, MSZP-s országgyűlési képviselő szerint "semmi sem sürget (...), hiszen a kormány tárgyal a gyógyszergyártókkal és a piaci szereplőkel. Nagyon jól haladnak ezek a tárgyalások (...), úgyhogy semmi sem indokolja a Fidesznek ezt a sietségét".