A Fidesz tiltakozik a gyógyszerek bolti árusítása ellen

2003.02.03. 14:29
A Fidesz-frakció nem ért egyet azzal, hogy ne csak patikákban, hanem üzletközpontokban, vagy akár az autópálya melletti shopokban is árusítsák a gyakran használt, recept nélkül kapható gyógyszereket - derült ki a Fidesz képviselőcsoportjának hétfői sajtótájékoztatóján.
Selmeczi Gabriella frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott: megdöbbenést keltett mind a gyógyszerészekben, mind pedig a betegekért aggódók körében, amikor Kökény Mihály egészségügyi államtitkár a Kossuth Rádióban úgy nyilatkozott, hogy kísérleti jelleggel még ebben az évben bevezetnék az üzletközpontokban, illetve az autópálya melletti shopokban való alapvető gyógyszerek árusítását.

Változott a miniszter álláspontja?

A fideszes politikus azt tudakolja Csehák Judit egészségügyi minisztertől, hogy Kökény Mihály hivatalos, vagy magánvéleményének adott-e hangot a médiában. A Fidesz tavaly októberben írásbeli választ igénylő kérdésben tudakolta Csehák Judittól, hogy valóban tervez-e a tárca ilyen drasztikus átalakítást. Selmeczi szerint az egészségügyi miniszter akkor azt válaszolta, hogy Magyarországon a törzskönyvbe bejegyzett, forgalomba hozatalra engedélyezett embergyógyászati gyógyszerkészítmények kizárólag a gyógyszertárakban forgalmazható termékek körébe tartoznak.

"Riogatás" vagy a tárca álláspontja?

A politikus hangsúlyozta, hogy a Fidesz képviselőcsoportja ezzel a válasszal egyetértett. Selmeczi Gabriella tudni szeretné, hogy amennyiben Kökény államtitkár magánvéleményt fejtett ki, akkor Csehák Judit mit kíván tenni, hogy ez a "riogatás" ne legyen összetéveszthető a tárca álláspontjával. - Ha pedig Kökény Mihály hivatalos véleményt mondott el, akkor vajon mi késztette Csehák Juditot arra, hogy pár hét leforgása alatt megváltoztassa álláspontját - tette fel a kérdést a politikus.

Az egészségügyi minisztérium sajtóosztályán az Index kérdéseire azt közölték: csak Csehák Judit nyilatkozhat az ügyben, késő délután.

Az ügyeleti rendszert kellene fejleszteni

Frajna Imre fideszes képviselő szerint két dolog miatt aggályos a terv. Azokban az országokban, ahol bevezették ezt a rendszert, drasztikusan megnőtt gyógyszerek fogyasztása. Főleg az angolszász országokban figyelhető meg, hogy a boltokban is árusított készítményekből ma sokkal több fogy, mint amikor még csak patikából lehetett beszerezni őket. A másik negatív hatás az lehet, hogy a csődbe mennek a kisebb patikák.

A politikus szerint ésszerűbb megoldás lenne a patikai ügyeleti rendszer fejlesztése.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás