Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Újabb romák érkeztek haza Strasbourgból

2001.05.09. 16:38
Szerda hajnalban hazatértek Magyarországra azok a roma családok, akik a múlt héten politikai menekültstátusért mentek Starsbourgba, ám segítség és pénz híján nem tudtak kapcsolatba lépni a hatóságokkal. A győri és mosonmagyaróvári családok kudarcukért Krasznai Józsefet, a zámolyi romák szószólóját teszik felelőssé, aki itthon még támogatást ígért nekik, ám Strasbourgban már szóba sem állt velük. A győri cigány kisebbségi önkormányzat helyettes vezetője úgy értesült, a közeljövőben körülbelül félezer roma akar útra kelni Strasbourgba.
Hiába utazott ki kedd délután a pénz és szállás híján Strasbourgban bajba jutott romákért a győri cigány kisebbségi önkormányzat vezetője. A hat győri, tizennyolc mosonmagyaróvári és egy mohácsi asszony ugyanis időközben átgyalogolt a Rajna hídján, Németországban vonatra szállt, szerdán hajnalban pedig visszatért Magyarországra - tudta meg az Index Horváth Attilától, a kisebbségi önkormányzat helyettes vezetőjétől. Arra a kérdésre, hogy végül honnan teremtették elő a családok a pénzt a hazaútra, amikor vasárnap egy napilapnak úgy nyilatkoztak, hogy ennivalóra sem telik neki, a kisebbségi vezető úgy válaszolt: "összedobták mindenüket, amilyük volt, így sikerült vonatjegyet venniük". Ezzel ellentétben két mosonmagyaróvári roma asszony az MTI-nek szerda délután úgy nyilatkozott: ingyen utazhattak a vonaton, a kalauz ugyanis "megértő" volt velük.

A romák múlt héten azért utaztak Franciaországba, hogy ott politikai menedékjogot kérjenek, ám mivel elfogyott a pénzük, vasárnap el kellett hagyni a szálláshelyüket. A kiutazók úgy nyilatkoztak, hogy a megaláztatások, a sokszor tettlegességig fajuló üldöztetés késztette őket kivándorlásra. Cigány mivoltuk miatt nem kaptak állást, és segélyben sem részesültek, és lakásproblémáik is voltak - mondták.

Krasznai nem állt szóba a kiutazó romákkal

"Nagyon haragudnak Krasznai Józsefre, ugyanis nem tartotta be a szavát" - jelentette ki a kisebbségi vezető, aki szerdán találkozott néhány Franciaországból hazatért roma családfővel. Horváth kifejtette: a kiutazás előtt két családfő találkozott Krasznaival Székesfehérváron, aki támogatást ígért nekik arra az esetre, ha nekivágnak a strasbourgi útnak.

Krasznai azonban nemhogy anyagi segítséget nem nyújtott, de szóba sem állt a hétvégén Franciaországba érkezőkkel. Így azoknak tolmács és pénz híján semmi esélyük nem volt arra, hogy menekültstátusért folyamodjanak. "Krasznai csak a saját családjának ügyeit védelmezi" - tette hozzá Horváth. A zámolyi romák szószólója korábban úgy nyilatkozott: nem bíztatta a győri és mosonmagyaróvári romákat a kiutazásra, és nem is kíván foglalkozni velük, ugyanis azzal csak a zámolyiak esélyeit rontaná. A jelenleg is Franciaországban tartózkodó Krasznait nem sikerült elérnünk, telefonja ugyanis két napja ki van kapcsolva.

Ismét útra kelhetnek

A hajnalban hazatért családok a kisebbségi vezető szerint úgy nyilatkoztak: amennyiben sikerül megoldaniuk legalább a lakásproblémáikat, nem mennek vissza Strasbourgba. Ám ha a cigány önkormányzat nem tud számukra megoldást találni, ismét útra kelnek, hiszen kilátástalannak érzik a helyzetüket Magyarországon. A Strasbourgban hozzájuk csatlakozó mohácsi asszony a kisebbségi vezetőnek azonban szerdán azt mondta: hamarosan ötszáz roma kel útra Franciaországba menekültstátusért. A Baranya megyei cigány kisebbségi önkormányzatnál az Indexet úgy tájékoztatták: nem tudnak a tömeges kivándorlásról, és egyelőre nem adnak hitelt az ilyen híreknek, hiszen a pécsi, pécsváradi, mohácsi romák gyakorta fenyegetőznek ilyesmivel.

Horváth cáfolta a győri rendőrség nyilatkozatát, miszerint a családok a helyi lakásmaffiával ápolt kapcsolataik miatt menekültek volna el. "Ha így volna, nem jöttek volna vissza" - mondta.