Ágnes
-1 °C
2 °C

'Szűken megy' a gyorshitel

2003.11.27. 14:14
"Hitelnyújtás minimálbérrel vagy anélkül, felső összeghatár nincs." "APEH- vagy TB-tartozás nem akadály, sőt kiváltható." "Áthidaló hitel 24 órán belül." Így reklámozzák magukat a hirdetési újságokban azok a hitelügynökök, akik többnyire törvényesen működnek. Elég néhány telefon és kiderül: csodák nincsenek.
A gonosz bankok most aztán megnézhetik magukat. Egy vacak kis kölcsönhöz egész kis irattárat kell benyújtani hozzájuk: munkáltatói- és jövedelemigazolás, rezsiszámlák, mobilnyugta, hivatalos okmányok, adóbevallás, EKG. És ha mindezt beszereztük, akkor sem marad más, mint a reménytelenség és az oktalan eufória állapota között töltött kínzó várakozás.

Dől a lé

A hirdetési újságokat olvasva okkal feltételezhetjük: a bankoknak végre befellegzett. A mindössze egy mobiltelefonnal jelzett cégek vagy magánszemélyek csak arra várnak, hogy "áthidaló hitelt" nyújtsanak "akár 24 órán belül", "APEH- vagy TB-tartozás nem akadály, sőt kiváltható". A kezest, a jövedelemigazolást jobb, ha elfelejtjük, sőt még minimálbérrel sem kell rendelkeznünk. Lehetünk hamiskártyások, játékautomata-függők, pénzhamisítók, frakcióvezetők, nem számít, csak legyen lakásunk, "ha terhelt az sem baj", egy telefon és dől a lé.

Nem dől a lé

"Szabad felhasználású jelzáloghitelek. Ingatlanfedezetre minimálbérrel vagy anélkül felső összeghatár nélkül." Egy húszmillió forintos zuglói társasházi lakás egyedüli tulajdonosaként nyolcmillió forintra van szükségünk. A mobilon jelentkező hölgy éppen siet valahová, hallani cipőjének koppanását, a mellette elhaladó autók motorhangját. Enyhén liheg. "Nyolcmillió az nem fog menni" - cáfolja meg nyomban a hirdetés szövegét. "Nem baj, kevesebbel is beérjük" - mondjuk lemondóan. "Hatmillió, az rendben van" - mondja a hölgy, de egy "személyes találkozót" javasol. Biztató, hogy előre nem kér jutalékot, egyéni vállalkozóként abból él, hogy "jó kapcsolatai vannak a bankokkal".

"Jelzáloghitel-ügyintézés, hitelkiváltás, magánhitelek, végrehajtások kiváltása akár öt munkanap alatt. Abszurd esetek." A kollégámnak tartozom másfél millió forinttal, a torkom szorongatja, és esélyem sincs arra, hogy visszafizessem neki. "Ingatlan van?" - kérdezi, mert anélkül nem megy. "Hát, egy ötmilliós a Kőris utcában" - valljuk be nem túl büszkén. Az abszurd esetek kedvelőjének, fájdalom, elég ennyit mondani, hogy kétségbe essen. "Eléggé szűken megy" - és ezt még megismétli néhányszor, mint később kiderült, hogy önmagát biztassa. "Elviekben megy a történet" - halljuk szinte, ahogy hátradől Smoky márkájú görgős székében. Öt éves futamidőt ajánl 16,9 százalékos forint alapú kamatra. Cserébe jelzálogjogomról lemondok, a "teljesen normális bank" pedig közvetlenül a kollégának utal.

Mégis dől a lé

"Külföldi hitel gyorsan." Még bele se vágunk mondandónkba, amikor a vonal végén idegesen figyelmeztetnek: "Egymillió dollár az alsó határ." A megfelelő helyen járunk, gondoljuk. A hang alapján egy nemesi nevet viselő, hosszú cigarettát szívó, a néhány éves emigrációjából a rendszerváltás körül hazatelepült hölgyet képzelünk, aki lopott már közértből, és fiatalabb korában kizárólag színészekkel, katonatisztekkel és virág-nagykereskedőkkel feküdt le. A tranzakció egy "angol-amerikai bankon" keresztül zajlik, de előbb üzleti tervet kell benyújtani. Értetlenkedünk azon, hogy Magyarországon külföldön bejegyzett bank nem szerezhet ügyfeleket, mire durván letorkoll: "Ez ne legyen az Ön gondja." A cég megküldi az egymillió dollárt, és a kedves bank ezután üzleti társként beszáll a vállalkozásba. A hölgy éppen költözésben van, ezért kéri, hogy a jövő héten hívjam. Az előzetes költség, legalábbis az egymillió dollárhoz képest, elenyésző, tizenötezer forint csupán.

Gyanússá teheti őket

A hitelintézeti törvény engedélyezi a pénzügyi közvetítők, népszerű nevükön ügynökök működését. Az más kérdés, hogy hirdetéseikben gyakran irreális várakozásokat ébresztenek a gyanútlan ügyfelekben. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél elmondták: A és B típusú ügynökök között tesznek különbséget. Előbbiek listája letölthető a szervezet honlapjáról, utóbbiaké a Pénzügyi Közlönyben olvasható. (A kettő között elég nagy az átfedés.) Valós, magyarországi bankokkal - többnyire egyszerre többel is - állnak kapcsolatban, munkájukért jutalékot kapnak.

A szakmában olyanok is vannak, akik nemcsak a reklámokkal csapják be a szorult helyzetben lévő, ezért talán könnyebben átverhető kuncsaftokat, hanem egyáltalán nem nyújtanak pénzügyi szolgáltatást. Gyanússá teheti őket, hogy jelentősebb összegű munkadíjat kérnek. Néhány hét hitegetés után mobiljukon nem jelentkeznek, irodájukban más cég működik. Kedvelt fogásuk, hogy a Szabadság téri Bank Center halljában beszélnek meg találkozót, azt a látszatot keltve, mintha ott dolgoznának, noha oda bárki besétálhat.

Aranyszabályok gyorshitelben utazóknak
1. Győződjünk meg az ügynök banki kapcsolatáról! 2. Legyünk bizalmatlanok! Kérjük el a tevékenységét engedélyező szerződést, ellenőrizzük a PSZÁF honlapján, illetve a Pénzügyi Közlönyben, hogy valóban létezik-e a cég. 3. Korrekt ügynök az ügyféltől ritkán kér jutalékot, ha mégis, akkor legfeljebb néhány ezer forintot.