Judit
3 °C
7 °C

Gyurcsány lökhárítónak használhatja az MSZP-t

2007.02.09. 08:33
Kéri László politológus szerint a kormány válságelhárítójának használhatja az MSZP-t Gyurcsány Ferenc pártelnökké választása után. Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke egy olyan forgatókönyvvel is számol, hogy Gyurcsány Ferenc lemondva a miniszterelnökségről a pártelnöki székbe vonul vissza. Debreczeni József politikai közíró pedig úgy látja, a kormányfőnek nem sikerülhet annyira központosítani a szocialista pártot, ahogy Orbán Viktor tette a Fidesszel.

Kéri László politológus, Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke és Debreczeni József politikai közíró csütörtök este a Deák Ferenc Közéleti Klubban kerekasztal-beszélgetésen fejtette ki álláspontját Gyurcsány Ferenc pártelnöki terveiről.

Gyurcsány Ferenc "azért döntött így, hogy kell neki a pártelnöki poszt, mert felfogta, hogy a politikai küzdelmeket csak úgy tudja megvívni, ha a kormány előtt tolja lökhárítóként a pártot, hogy az vívja meg a Fidesszel a vitát, és akkor a kormány el tud kezdeni érdemben is kormányozni" - mondta Kéri László. A politológus szerint a kormányfő ősszel tanulta meg a leckét, az MSZP ugyanis, mint fogalmazott, "végiglapította" a reformokhoz kapcsolódó konfliktusokat, nem állt ki Gyurcsány Ferenc és a kormány mellett. Az MSZP-ben egyfajta belső félelem van a változások miatt, tette hozzá Kéri László.


Stumpf István úgy véli, akár az is célja lehet Gyurcsány Ferencnek a pártelnökséggel, hogy ebbe a pozícióba vonuljon vissza. "Sokan azon gondolkoznak, hogy Gyurcsány Ferencben van-e egy olyan stratégiai gondolkodás, hogy most lemond a miniszterelnökségről, mert be van szorulva, (...) visszavonul a pártelnöki pozícióba; valóban átveszi a pártot és újjászervezi; megteremti ezeknek a reformoknak a pártbeli bázisát, és egy emberét teszi a miniszterelnöki pozícióba, akivel esetleg az ellenzék is szívesebben kommunikál" - mutatott rá Stumpf István. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte nem nagy a valószínűsége annak, hogy ez következik be.

Debreczeni József kiemelte, pártelnökként Gyurcsány Ferenc olyan mértékben soha nem tudja majd centralizálni az MSZP-t, mint ahogy Orbán Viktor központosította a Fideszt. A két párt közötti nagy különbség az, hogy amíg a Fidesz főként Orbán Viktor "terméke", addig az MSZP-nek "megvan a maga súlya, tehetetlensége" - mutatott rá a politológus. Debreczeni József szerint az MSZP ellenállását mutatja, hogy töredéke sem valósult meg Gyurcsány Ferenc elnöki aspirációjához kapcsolódó terveinek.

Az MSZP tisztújító kongresszusát február 24-25-én rendezik meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?