Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Gyurcsány 1988-ban bátornak tartotta a Fideszt

2005.11.03. 10:01
Nem szégyeli az 1988-ban a Fideszről leírtakat Gyurcsány Ferenc. Rádiónyilatkozata szerint ő politikai megoldást, azaz vitát javasolt, és ugyan valóban gyűjtött adatokat a Fideszről, de azokat maguk a fideszesek osztogatták az utcán.

Ma is vállalni tudja az 1988-ban a Fideszről leirtakat Gyurcsány Ferenc. A Magyar Nemzet hétfői számban leleplezésként közölte a kormányfő egy 1988-ban, még pécsi KISZ-titkárként jegyzett levelét, melyben azt írta, az állampártnak és a KISZ-nek "politikai eszközökkel kell fellépnie az általa elfogadhatatlannak tartott törekvések ellen, politikai munkával kell elszigetelni az esetlegesen megalakuló Fidesz csoportokat".

Párbeszéd az elnyomás helyett

A Fidesz szerint ez egyértelműen bizonyítja, hogy Gyurcsány a demokrácia ellen küzdött, " diktatúra politikai eszközeit akarta bevetni az ellenzék, így a Fidesz ellen".

"A politikai megoldás azt jelenti, hogy nem jogi, közhatalmi erővel lépünk fel valakivel szemben, nem ügyészséggel és bírósággal - ismert, hogy volt egy ilyen vonulata annak az időszaknak -, hanem politikai párbeszéddel" - cáfolt rá a Fidesz értelmezésére csütörtök reggel a Magyar Rádiónak adott interjújában Gyurcsány. A Fidesz alapítói ellen akkor ügyészségi eljárás folyt, ezzel szemben "27 évesen is azt mondtam, hogy nem, politikai vita van" - emlékezett vissza a kormányfő.

Kapta, nem gyűjtötte

A Magyar Nemzet a Fidesz által is visszhangzott vádjai szerint Gyurcsány adatokat is gyűjtött a Fideszről. Rádiónyilatkozatában Gyurcsány ezt nem is tagadta, hiszen egy politikai vitát csak úgy folytathat le, "ha tudom, hogy mit gondol a rivális". Az adatgyüjtés mítoszát azonban igyekezett eloszlatni.

"Akkor még volt programja a Fidesznek" - mondta, és ezt a fideszesek terjesztették is. A Fidesz "éppen azzal hozott újat, hogy nem titkolózott, a Fidesz kiállt és azt mondta, hogy nekünk jogunk van szervezetet alapítani, jogunk van, hogy programunk legyen" - mondta Gyurcsány, aki nosztalgiázva irigykedett is egy kicsit a fideszesek akkori bátorságára.

Mint mondta, ő akkoriban nagy reformernek érezte magát, ám szembesülnie kellett vele, hogy mások még nála is bátrabban feszegetik a rendszer kereteit. "Bátornak képzeltem magam" - mondta, de rá kellett jönnie, "hogy hát bizony, ez a "demokratizálni az osztályhatalmat", ez fából vaskarika". Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudná ma is vállalni az 1988-ban leírtakat.