Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Mínuszban a Gyermekrák Alapítvány

2001.07.12. 14:51
Működésképtelenné vált a Gyermekrák Alapítvány, miután az APEH a Legfelsőbb Bíróság döntésének értelmében július elején behajtotta a szervezeten a tévesen kiutalt egyszázalékokból összegyűlt 102 millió forintot. Az alapítvány most a közvélemény segítségét kéri, ezzel a döntéssel szerintük ugyanis "megpecsételődött a rákos gyermekek sorsa".
Július 5-én az APEH visszavette a Gyermekrák Alapítványtól azt a 102 millió forintot, amelyhez a Legfelsőbb Bíróság döntésének értelmében jogosulatlanul jutott hozzá a szervezet. Az alapítvány ennek következtében mínuszba került, és működésképtelenné vált, a "rákos gyermekek sorsa pedig megpecsételődött" - tájékoztatta a nyilvánosságot csütörtökön az alapítványt vezető Balogh István.

Az APEH és a kiemelkedően közhasznú szervezet között akkor kezdődött a pereskedés, amikor az adóhatóság kijelentette, hogy a szervezetnek nem jár az adófelajánlásokból összegyűlt és kiutalt 102 millió forint, mivel a szervezet a törvény szerint csak hároméves működés után gyűjtheti az 1%-okat. Az APEH a pénz visszafizetését kérte az alapítványtól, az azonban nem tett eleget a kérésnek, és bírósághoz fordult az ügyben. Az adóhatóság közben zárolta az alapítvány bankszámláját, amellyel a szervezet elnöke szerint veszélybe sodorta a rákos gyermekek helyzetén javítani kívánók munkáját.

Elsőfokon az APEH veszített

A perben elsőfokon a Fővárosi Bíróság az alapítványnak adott igazat: amikor az adóhatóság 1999-ben értesítette az alapítványt arról, hogy az egyszázalékos felajánlásokból 102 millió forint gyűlt össze, illetve ki is utalta a pénzt a szervezetnek, elismerte annak jogosultságát az összegre. Tizenegy hónappal később egy határozatban értesítette a szervezetet arról, hogy mivel nem közalapítvány, csupán hároméves működést követően jogosult az egyszázalékokra, a 102 millió forintot pedig tévedésből utalták ki számukra. A bíróság szerint sem a tartalmi, sem az eljárási követelményeknek nem felelt meg az APEH súlyosan szabálysértő határozata, így nem tekinthető visszavonó érvényűnek.

Továbbra is jogosultnak érzik magukat a támogatásra

Az adóhatóság fellebbezett a döntés ellen, a Legfelsőbb Bíróság pedig úgy döntött: az alapítvány jogosulatlanul jutott a 102 millió forinthoz. A szervezet a döntést követően kiadott közleményében változatlanul fenntartotta, hogy jogosult az összegre, és várhatóan felülvizsgálati kérelemmel élnek az ügyben. Balogh István, az alapítvány elnöke csütörtökön különböző számokkal próbálta bemutatni a szervezet tevékenységét. Ennek alapján 1999. és 2001. között összesen 41,185 millió forintot költött az alapítvány a rákos gyermekek támogatására, arról azonban nem tudtak beszámolni, hogy körülbelül mennyit költöttek tárgyi adományokra.

A közvélemény támogatását kérik

1998-ban összesen 4,7 millió forint volt az összes bevételük, amelyből 4,4 milliót költöttek támogatásra. 1999-ben 122,3 millió forint bevételből 12 millió forinttal támogatták a beteg gyerekeket, 2000-ben pedig 51,9 millió forint bevétel mellett 65 milliót költöttek közhasznú tevékenységre. Emellett a három év alatt 40 millió forintot költöttek az alapítvány működési költségeinek fedezésére. A fennmaradó összeget Balogh István tájékoztatása szerint egy kórházra gyűjtötték, jelenleg pedig 40 millió forintos mínuszban vannak, így az alapítvány most a közvélemény támogatását kéri.

Szokatlan módszerek

Ennek érdekében szokatlan eszközökkel is élnek. A sajtótájékoztató után Balogh István telefonon megkereste az Index újságíróját, és annak érdekében, hogy "kerekebb legyen a történet", a telefonhoz hívott egy édesanyát, aki elmondta, hogy 11 éves rákos kislánya számára már évek óta kap táplálékkiegészítőket a Gyermekrák Alapítványtól, melynek következtében a gyerek állapota javult. Az ekkor már síró édesanya ezután elmondta, hogy ma már hiába kereste meg az alapítványt, segítséget nem tudtak neki nyújtani, ezúton tehát ő is a nyilvánosság segítségét kéri. A rákos kislány édesanyja a beszélgetés elején azt mondta, hogy csak az alapítványtól számíthatott támogatásra, ám arra a kérdésre, hogy fordult-e máshoz is segítségért, nemmel válaszolt.