Olivér
5 °C
8 °C

Az SZDSZ kritikáját kritizálja Gyurcsány

2008.09.04. 18:13
Aki szakértői kormányt akar, de a részletekről nem beszél, az vagy beismeri, hogy nincs többsége, vagy annyit tud összesen állítani, hogy a mostani kormány ne maradjon hivatalban, írja blogjában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

"A szakértői kormány részletek nélküli igénylésének tehát összesen két jelentését látom. Az első jelentés, hogy aki ezt igényli, beismeri, hogy nincs többsége. A második, hogy annyit tud összesen állítani, hogy a mostani kormány ne maradjon hivatalban, azt viszont nem tudja megmondani, milyen lenne az új kormány, amihez többséget lehet szervezni" - írja csütörtöki, friss blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

A bejegyzés felidézi, hogy Orbán Viktor a vesztésre álló 2006-os választás első fordulója után javasolt szakértői kormányt, majd 2006 őszén, amikor "a támadásra elég erősnek érezték magukat, de a kormányzásra, egy előrehozott választás megnyerésére nem". Most az SZDSZ elnöke javasol szakértői kormányt, de a liberális párt "nem kíván közvetlen felelősséget vállalni azért, amit kormányra kerüléskor tenne, ezért egy pár évre úgymond szakértői kormányt nevezne ki, pontosabban engedne maga elé, hogy az elvégezze a nehéz munkát" - írja Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerint politikája tartalmát tekintve az SZDSZ fő ellenfele nem az MSZP, hanem az a Fidesz, amelyik minden reformtörekvést, minden egyensúlyjavító kezdeményezést élesen elutasított. "Mi is az a szakértői program, ami jó a Fidesznek és az SZDSZ-nek is?" - teszi fel a kérdést, majd hozzáteszi: "Nem állítom, hogy nincs ilyen, csak nem tudok róla, hogy lenne. Meg kellene ismernünk."

A kormányfő megismétli, hogy a nemrégiben Megegyezés címmel ismertetett javaslatainak tartalmáról kell elkezdeni tárgyalni. "Persze, ha valakinek van javaslata egy másik kormányra, azt is meg kell hallgatni. Ez a dolgunk, ettől nem kell megijedni. Aztán majd mindenki eldönti – a Magyar Szocialista Párt is –, hogyan viszonyul ezekhez a javaslatokhoz. A mi kiindulópontunk világos. Nekünk van egy programunk, amit a párt elnöksége támogat, ennek kereteit a Megegyezés tartalmazza. Felelősen meghallgatunk minden más javaslatot.

Szalonképes pártok egymás közt

A kormányzás csak az SZDSZ-szel együtt tud működni, ezért az MSZP "tabutémák" nélküli tárgyalásra készül a liberálisokkal, tájékoztatták vezető szocialista politikusok csütörtökön az MTI-t. Szocialisták politikusok szerint először a közös célokban kellene kiegyezni, és abban, hogy a választásokig hátralévő másfél év igazolhatná a koalíciós kormányzás eddigi lépéseit.

A célok meghatározása után a közösen vállalható tartalom lehetne a megegyezés tárgya, majd ezt követően a két párt jövőbeni együttműködésének formája. Az MSZP politikusai hozzátették: valódi tárgyalási alap a koalíció visszaállításának lehetősége, mégsem neveznék az egyeztetéseket koalíciós tárgyalásoknak.

Szerintük a lényeg, hogy új politikai keret kell az együttműködéshez. A szocialista tárgyalódelegációt pártelnökként vezeti majd Gyurcsány Ferenc, és nyitottan, "tabutémák" nélkül ül asztalhoz az SZDSZ-szel - tették hozzá az MSZP prominens politikusai.

Horn Gábor liberális ügyvivő csütörtökön az MTI-nek azt mondta, korábban már többször jelezték: ha egy szalonképes párt hívja meg SZDSZ-t, akkor arra a megbeszélésre elmennek. Hozzátette: a nyár elején ők is meghívtak minden pártelnököt, ezért semmi nem indokolja, hogy most udvariatlanok legyenek, már csak azért sem, mert értelmét látják a tárgyalásoknak. "Az más kérdés, milyen mandátumot kap a SZDSZ tárgyalódelegációja" - szögezte le.

Az SZDSZ ügyvivői testülete pénteki ülésén dönt arról, tárgyalóasztalhoz ülnek-e a szocialistákkal. A liberálisok emellett megtárgyalják az MDF-et vezető Dávid Ibolya felvetését, aki az ellenzéki pártok elnökeit hívta találkozóra.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke korábban azt mondta, akár le is mond a két párt megegyezésének érdekében. Az ország kormányozhatóságáért, stabilitásáért, a cselekvési program végrehajtásáért "semmilyen személyes árat nem tartok nagynak" - fogalmazott a szocialisták elnökségi ülése után.

Új miniszterelnök-jelölt személyéről az MSZP kongresszusának kell dönteni. A párt alapszabálya szerint soron kívüli kongresszust kell összehívni, ha arról országos pártszavazás vagy az MSZP választmánya döntött. A választmánynak kétharmados többséggel kell határoznia a kongresszus összehívásáról. Soron kívüli kongresszust akár rögtön össze lehet hívni, amennyi időn belül azt meg lehet szervezni. Akkor van szükség 90 napos előkészítésre, ha a soron kívüli kongresszust a párt minden szervezetére kiterjedő tisztújítás előzi meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?