Lehel
17 °C
27 °C

Gyurcsány gyorsítaná a beruházásokat Magyarországon

2008.07.03. 18:38
A kormányfő Szegeden azt mondta, az új csatlakozók közül legtöbb fejlesztési pénzt Magyarország kapta az unióban. Gyurcsány Ferenc arra számít, hogy néhány éven belül Szegedet is elárasztja a tőke.

Messze a legtöbb fejlesztési pénzt hozta el Magyarország a vele együtt az Európai Unióhoz csatlakozott országok közül, és ezeket a leggyorsabban használta fel. Gyorsítani kell a beruházásokat, a fejlesztéseket nem pedig leállítani - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szegeden a helyi elektromos tömegközlekedés fejlesztését bemutató tájékoztatón.

Az autópálya-építéseknek előbb-utóbb meglett a hasznuk, hiszen a befektetők érdeklődése túlmozdult a Bécs-Budapest-Miskolc tengelyen, ezt bizonyítja a Kecskeméten hamarosan gyárat nyitó Mercedes is. "Nem intem türelemre a szegedieket, de abban biztos vagyok, hogy egy-két éven belül komoly befektetések jönnek a városba is" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A szegedi tömegközlekedés átfogó fejlesztése a napokban indul, két év alatt új villamos és trolibusz vonalakat építenek, a régieket korszerűsítik. Megújul a járműpark egy része és modernizálják az utastájékoztatást is. A következő két évben komoly forgalmi akadályokra, zajra, porra és dugókra lehet számítani a városban, de a két év kényelmetlenségei után már élvezhetik a szegediek a megújult tömegközlekedés minden előnyét.

A kormányfő a szegedi tömegközlekedés fejlesztéséhez hasonlította az ország helyzetét. Kiemelte: fordulóponthoz érkezett az ország, az elmúlt két év kényelmetlensége után - amit az emberek nem nagyon szerettek - most a gyarapodás, a fejlődés, picivel nagyobb jövedelem jön, melyet már jobban szeretnek az emberek.

1908. október elsején indult útnak az első villamos Szegeden, a városban most 24 kilométer villamos és 22 kilométer trolibusz pálya van.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a tájékoztatón elmondta: a 24,9 milliárdos beruházásban 4,8 kilométer új villamosvonalat építenek, további 18,3 kilométeren teljesen felújítják a pályát. A trolibusz hálózatot 3,7 kilométerrel lesz hosszabb. Hat csomópontot építenek át a városban és több új járművel bővül az elektromos tömegközlekedés.