Mátyás
-6 °C
1 °C

Gyurcsány: A vereség nem a világ vége

2008.05.27. 11:17
Még várat magára a bal- és jobboldal közötti kiegyezés, a történelmi kompromisszum pillanata, mondta Gyurcsány Ferenc Magyarország tiszteletbeli külföldi konzuljainak értekezletén. A kormányfő azt mondta, az ellenzéknek nincs programja, és ő optimista, hogy meglesz a költségvetés parlamenti támogatottsága, és kormánya kihúzza 2010-ig.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány a kisebbségben is kitart a 2010-es választásokig. Ezt jelentette ki a kormányfő kedden Budapesten, Magyarország tiszteletbeli külföldi konzuljainak értekezletén.

A miniszterelnök úgy látja, hogy költségvetés- és adóügyekben a kormánynak kisebbségben is meglesz a megfelelő támogatottsága.

A költségvetés egyensúlyba hozásában és a vállalkozásbarát adórendszer megteremtésében a szocialisták mellett a liberálisok is érdekeltek - húzta alá Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint az ellenzéknek még nincs konkrét programja. Úgy véli, hogy a Fidesz csak a 2010-es parlamenti választások előtti utolsó hónapokban áll elő programjával.

Szerinte még várat magára a bal- és jobboldal közötti kiegyezés, a történelmi kompromisszum pillanata. A kiegyezés feltételeként említette, hogy a két oldalnak el kell fogadnia a másik legitimitását.

Úgy fogalmazott, benne nincs indulat politikai ellenfeleivel szemben. Mint mondta, a szövetségeseihez sem a szeretet érzésével viszonyul, hanem az együttműködés lehetőségét keresi.

A miniszterelnök úgy látja, Magyarországon ma politikai küzdelem helyett időnként ádáz politikai harc folyik. "A vereség nem a világvégét jelenti, ahogy a győzelem sem jelent mindenre felhatalmazást. Aki ma többségben van, holnap kisebbségben lesz" - közölte a kormányfő. Mint mondta, egy demokratikus politikus életében csak egy dolog lehet biztos: hogy a győzelmet mindig bukás követi, előbb vagy utóbb. "Csak annak szabad győznie, aki tud veszíteni is" - hangoztatta, hozzátéve: úgy látja, Magyarországon van, akinek ebben még tanulnia kell.

Közölte, a ciklus második két éve politikájának a központjába a munkahelyteremtést, a munkára ösztönzést állítják. A kormányfő szerint a beruházásra, befektetésre, munkavégzésre irányuló szabályokat újra kell gondolni. Ehhez pedig az adó- és járulékrendszer átalakítására, a szociális segélyezési rendszer jó néhány elemének újragondolására, az oktatás és a szakképzési rendszer megújításának folytatására van szükség, hangoztatta a miniszterelnök.