Kemény adok-kapok lett a szlovák–magyar csúcsból

2008.11.15. 13:23
Gyurcsány Ferenc és Robert Fico szombaton Révkomáromban találkozott, és bár néhány kérdésben egyetértettek, a két miniszterelnök többször beszólt egymásnak. A szélsőségek elleni fellépést mindketten fontosnak tartják, a dunaszerdahelyi rendőri fellépésről azonban már nem egyezett a véleményük. Gyurcsány hatpontos javaslatot adott át.

Rendőri és titkosszolgálati gyorsértesítési rendszer kiépítését sürgette Robert Fico szlovák miniszterelnök a szlovák–magyar csúcson. A szisztémára a szlovák miniszterelnök szerint azért lenne szükség, hogy hatékonyan léphessenek fel a nacionalisták és a fasiszták ellen, mert az többet nem fordulhat elő, hogy bárki fasiszta egyenruhában masírozzon szlovák területeken.

Ennyi volt a konstruktivizmus, a két miniszterelnök rendesen beszólt egymásnak: Gyurcsány szerint a szlovák politika eljegyezte magát a nacionalizmussal, Fico szerint Magyarországról gyűrűzik át a fasizmus Szlovákiába.

Képek a találkozóról (fotó: Huszti István)

A jó kapcsolat mindkét nemzet érdeke

Fico köszönte Gyurcsánynak a korrekt párbeszédet a magyar–szlovák csúcs után, merthogy a két ország közötti jó kapcsolat mindkét nemzet érdeke, ahogy az is, hogy szlovák és magyar területen egyaránt jól éljenek a kisebbségek. Ennek szellemében született most egy elvi nyilatkozat, illetve a szlovák miniszterelnök abban is biztos volt, hogy a gyakorlati kérdésekben is gyorsan dűlőre jut a két ország.

Példaként Fico meg is említette, hogy elismerésre méltó, ahogy a magyar kormány fellépett a pilisszentkereszti szlovákok érdekében. De persze a szlovákok sem voltak restek, a szlovák rádió magyar adására is kapásból jutott pénz.

A szlovák miniszterelnök azt mondta, nem fogadott el semmiféle olyan intézkedést, amivel rosszabbította volna a magyar kisebbség helyzetét, Fico szerint az egyetlen probléma, hogy a tankönyvekben csak függelékekbe tüntették fel a magyar földrajzi neveket. De, ígérte, ezt a kérdést mindenki megelégedésére rendezik majd.

Mindenesetre Gyurcsány szerint abszurd, hogy egy magyar gyerek nem nevezhet magyarul egy patakot, úgyhogy ha ez a helyzet változik, az sem eredmény, mert ennek olyan természetesnek kell lennie, mint a levegővételnek.

A szlovák kormány jogszerűnek tartja a rendőri fellépést Dunaszerdahelyen

És persze itt van a dunaszerdahelyi meccs is, amiben Gyurcsány Ferenc más nézeteket vall. De, állította Fico, a szlovák kormány jogszerűnek tartja a rendőrség fellépését. Abban viszont összecseng a két miniszterelnök véleménye, hogy fel kell lépni a fasiszta és a szélsőséges nézetek ellen. Amelyeket, büszkélkedett Fico, sokkal hatékonyabban szorítanak vissza Szlovákiában (lásd: a Szlovák Testvériség feloszlatása), mint Magyarországon. Ahonnan egész egyszerűen exportálják a szélsőséges dolgokat.

Ezt persze Fico nem a kormány rovására írja, de szerinte megengedhetetlen, hogy a félfasiszta Magyar Gárda egyes politikai pártokkal kokettáljon. Szintén megengedhetetlennek tartja, hogy 28 ember fasiszta egyenruhában masírozzon Szlovákiában, hogy szlovák zászlót égessenek a magyarországi követség előtt, hogy a "szlovákok hazátlan fattyak" tábla alatt vonuljanak magyarok. Fico arra kérte hát Gyurcsányt, hogy rendőri intézkedésekkel akadályozza meg, hogy fasiszták Magyarországról átballagjanak Szlovákiába.

Épp ezért Fico szerint célszerű lenne összehozni a magyar és szlovák rendőrség (és titkosszolgálat) között egy gyorsértesítési rendszert. Aki pedig magyar zászlót éget Pozsonyban a magyar követség előtt, azt becsukják, akárcsak azt, aki náci egyenruhában flangál Szlovákiában.

Fico visszafogja Slotát

Miniszterelnökként Fico azt is hangsúlyozta, hogy visszafogja koalíciója azon pártvezetőjét, aki csúnyákat üzenget magyar politikusnak. De azért, jelezte Fico, a Szlovák Nemzeti Pártot az emberek emelték a kormányba, ami sikeres, a szociális szférát jól kombinálja a gazdasági növekedéssel. Ja, és a Szlovák Nemzeti Párt, a Fidesszel ellentétben nem játszik össze szélsőségesekkel, legfeljebb keményebb szavakkal védi a szlovák érdekeket. A kormány összetételébe meg ne szóljon bele se Moszkva, se Washington, se Budapest.

Klikk!

Gyurcsány egy csöppet sem volt boldog, hogy ilyen témákban kellett Ficóval egyeztetnie, de abban egyetértett, hogy a szélsőségek terjesztése nem a politikusok érdeke, hanem azoké, akik a zavarosban akarnak halászni. A miniszterelnök leszögezte ismét, hogy Magyarország egy pillanatra sem vitatja Szlovákia függetlenségét és integritását. Öntudatos magyarok vagyunk, mondta Gyurcsány, de magyarságunk nem áll szembe a szlovákok szlovákságával, mindkét nemzet legyen büszke történelmére és jelenére.

A radikálisok ellen, emelte ki Gyurcsány, pedig küzdeni kell, ha az utcán, ha a parlamentben fordulnak elő. Gyurcsány sokra tartotta Fico küzdelmét a fasiszta csoportok ellen, de arra kérte szlovák kollégáját, hogy ilyen állhatatosan küzdjön ellenük a parlamentben is. Mert szélsőséges csoportok mindenhol akadnak, de a szlovák politika nem egyszerűen flörtöl, hanem egyenesen eljegyezte magát a nacionalizmussal.

Zászlóégetés és rendőri fellépés

A magyarországi szlovák zászlóégetésről azt mondta, az ügy ügyészségi szakaszba ért, a demokratikus értékeket és a békés egymás mellett élés szempontjait súlyosan sértő Magyar Gárda ügye pedig a bíróság előtt van. Gyurcsány örül azért annak, hogy a magyar jogrendben végül is mindegy, mit gondol a miniszterelnök, meg annak is, hogy ő nem szólhat Magyarországon a belügyminiszterének, hogy oszlasson fel gyorsan egy szervezetet.

A dunaszerdahelyi eset vizsgálatának menete pedig nem elégíti ki Gyurcsányt, aki csalódott, hogy a kutatás eredményét a szlovák kormány még mindig nem küldte el a magyar kabinetnek. Összességében persze a magyaroknak is méltányosnak kell lenniük, úgyhogy miután hazaért, ígérte Gyurcsány, végig kell gondolni miként oldható meg, hogy a szlovákokból aggodalmat kiváltó szélsőséges csoportok ne veszélyeztethessék a két ország kapcsolatát és nyugalmát. (Abban azért legyen Fico biztos, jelentette ki Gyurcsány, hogy a magyarok elrendezik a fasisztáikat, úgyhogy a szlovákok meg küzdjenek meg szlovákjaikkal.)

Gyurcsány hatpontos javaslata

Egyébként Gyurcsány hat javaslatot tett le Fico asztalára. Az első szerint a kormányok kiemelt figyelemmel kezelik a kisebbségi oktatást, és a szokásos támogatásnál többet juttatnak ezen intézmények. A második pont szerint a kisebbségi, nemzetiségi iskolák szabadon használhassák a másik országba kiadott tankönyveket.

A harmadik tétel alapján létre kellene hozni egy nemzeti viselkedési kódexet, és ha az ebben foglaltakat valaki megsérti, azt egy paritásos bizottság teremtse le. A negyedik pont lényege, ha felmerül, hogy valamelyik országban az egyik nemzetiség sérelmet szenvedett, akkor bármelyik ország indíthasson vizsgálatot.

Az ötödik tézis arra kérte a szlovák országgyűlést, hogy állítsa fel a kisebbségi ombudsman intézményét. Hatodik pontként Gyurcsány azt kérte, hogy a magyar szimbólumok használatát korlátozó jogszabályt a szlovák parlament függessze fel, semmisítse meg. Fico azt mondta, bármikor, bárhol hajlandó tárgyalni ezekről a kérdésekről.

Az MSZP, a Fidesz, az MDF, az SZDSZ és a KDNP véleményéről itt olvashat >>>  • Hírek
  • Hitelkártya