Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Gyurcsány Ferenc gyermeksimogatóban

2007.02.14. 23:43
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Hiller István, Bajnai Gordon és Magyar Bálint társaságában megtekintette a Deák Diák Általános Iskola földrajzóráját.

A zászlóshajó-kapitányt és a kíséretében lévő sorhajóhadnagyokat, Hiller Istvánt, Bajnai Gordont és Magyar Bálintot visszafogott takarodjozás és köpedékezés fogadta a Deák Diák Általános Iskolánál. A megjelent tíz demonstrálónak kijelölt ketrec azonban elég messze volt az iskolakaputól, így "Józsefvárosnak fáj", "Téged kell bezárni, nem iskolát" tábláikkal be sem kerültek Gyurcsány Ferenc látóterébe.

Az épületbe legalább olyan nehéz volt bejutni, mint a Készenléti rendőrségre, így mire becsekkoltam, a miniszterelnök társaival együtt már be is vágódott az iskolapadba egy földrajzórán.

"Írott médiától van? Nem fér be"- mondja megértően a terem ajtajában lecövekelt testőr. Így egy ideig csak a hangokat hallom, és nem látom, mekkora rettenetes pedofil politikai giccs megy odabenn.

"Gyerekek! Ki válallja, hogy felrajzolja az Északi sarkot? - kérdezi éppen a tanár.

Mire bejutok, már négy pálcikaember is áll körben a glóbuszon, és az a kérdés, hogy merre esik a kezükből az elejtett labda. Az egyik kissrác szerint az egyenlítőnél álldogáló kezéből nem a Föld középpontja felé, hanem egyszerűen csak a táblán lefelé. A többiek persze lehurrogják.


Klikk!

"Miért lenne rossz, ha ő úgy gondolja?" - mondja ki ekkor a tanárnő a Magyar Bálint emlékmondatot.

"Gyerekek, mindjárt itt folytatjuk, csak elbúcsúzunk vendégeinktől" - veti fel egy idő után a pedagógus. Talán félreértette a népes Gyucsány-stáb metakommunikációját.

"Miért? El kell mennünk? Még egy picit maradnánk!" - feleli a miniszterelnök, akit láthatóan megbabonázott a földgömb látványa.

De végül persze búcsúzni kellett, ami konkrétan olyan volt, mint valami gyereksimogató. Majd az egész társaság átvonult egy másik terembe. A gyerekek egy része a folyosón nagyon örült, hogy bekerül a tévébe. Az újságírókat pedig a székükön egy böszme nagy dosszié várta, benne egyetlen egyoldalas fénymásolat "A XXI. század iskolája - zászlóshajó program" címmel meg egy "Alakítsuk együtt Magyarország jövőjét" propagandafüzetecske.

Az "átfogó és komplex" zászlóshajóprogramból Hiller István kultuszminiszter az iskolafelújítási részt választotta. 1901-től tekintette át a kérdéskört, háromszor mondta, hogy átfogó és komplex. A XXI. század iskolája kifejezés előfordulásait nem számoltam. Magyar Bálint, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagja éppen paradigmaváltásról beszélt, amikor az újságírók elkezdtek beszélgetni. Én is csak akkor kaptam fel a fejem, amikor azt mondta, hogy az intelligens iskola program kiszabadítja a laborokból az infokommunikációs technológiákat, és beviszi a tantermekbe.

Mire Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos félóra után sorra került, a teremben elfogyott a levegő, az újságírók pedig kezdtek kiosonni és vissza se jönni. Köztük én is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!