Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Hivatalosan is pártelnökjelölt Gyurcsány Ferenc

2007.02.10. 19:28
Az MSZP kongresszusi jelölőbizottsága összeállította a jelöltek listáját a párt vezető tisztségeire. Az ülés után Lendvai Ildikó elmondta, Gyurcsány Ferenc hivalalosan is az MSZP elnökjelöltje.

Hivatalosan is az MSZP elnökjelöltje Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Erről Lendvai Ildikó, a kongresszusi jelölőbizottság vezetője tájékoztatta szombaton az MTI-t, miután a testület összeállította a jelöltek listáját.

A jelölőbizottság azt javasolja a kongresszusnak, hogy két elnökhelyettest, három alelnököt és 15 tagú elnökséget válasszon meg - mondta Lendvai Ildikó, hangsúlyozva, hogy ehhez előbb a párt legfelső döntéshozó szervének módosítania kell az alapszabályt. Lendvai Ildikó azt mondta: a jelölőbizottság egész napos ülésén meghallgatta az összes jelöltet, és így alakította ki a február 24-25-i tisztújító kongresszus elé kerülő jelöltlistát. Arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a bizottság ülésén miről beszélt Gyurcsány Ferenc.

A jelölőbizottság elnökhelyettes-jelölteknek Juhász Ferenc jelenlegi alelnököt és Szekeres Imre jelenlegi elnökhelyettest, alelnök-jelölteknek pedig Hiller István pártelnököt, Kiss Péter munkaügyi minisztert, Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettest és Ujhelyi István jelenlegi alelnököt javasolja. A jelölőbizottság vezetője elmondta: elnökségi tagságra 16 politikus pályázik, de tagjelöltté válik az is, akit nem választanak meg alelnöknek.

Elnökségi jelölt Csabai Lászlóné Nyíregyháza polgármestere, Gráf József agrárminiszter, aki még soha nem volt elnökségi tag, szintén nem volt még az elnökség tagja két további jelölt, Harangozó Gábor és Herczog Edit európai parlamenti képviselő. Elnökségi tag lehet a jelenleg is tag Katonáné Kállai Katalin, Lamperth Mónika önkormányzati miniszter, Mandur László parlamenti alelnök, Steiner Pál fővárosi frakcióvezető, Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, Veres János pénzügyminiszter, Veress József Békés megyei elnök.

Lendvai Ildikó elmondta: a jelöltek között szerepel Molnár Albert volt pénzügyi államtitkár, Nyakó István szóvivő, Sós Tamás Heves megyei elnök, Tóbiás József korábbi pártigazgató, valamint Varga László, a Fiatal Baloldal elnöke. A választmány elnökének a posztot jelenleg is betöltő budapesti Simon Gábort javasolja a jelölőbizottság, míg az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság elnökének a jelenlegi elnököt, a Borsod megyei Simon Gábort.

A Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság vezetőjének a jelenlegi elnököt, Keller Lászlót, valamint Bakonyi Tibor országgyűlési képviselőt javasolják. A pénztárnoki posztra egy jelölt van, Puch László mostani pénztárnok. Lendvai Ildikó azt mondta: most jelentette be hivatalosan Szili Katalin házelnök, Gál J. Zoltán államtitkár, Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere, illetve Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, hogy nem vállal párttisztséget. A szocialista politikus kitért arra, úgy is jelölt lehet valaki, hogy a kongresszuson megszerzi a küldöttek harmadának támogatását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!