Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világbajnok petárdák a tűzijátékon

2002.08.29. 19:14
Féláron szállítja az utasokat a MÁV a szombati budapesti tűzijátékra - közölte a távirati irodával Gál J. Zoltán kormányszóvivő, aki tájékoztatást adott arról is, hogy a látványossággal szeretnék megköszönni az árvíz elleni védekezésben részt vevők munkáját. A szóvivő utalt arra: az árvízi károk enyhítésére országos gyűjtőakció indult, melynek keretében a köztévé szombaton félnapos műsort sugároz.
A szombaton tartandó tűzijáték közvetve kapcsolódik ahhoz a segélyakció-sorozathoz, amelynek célja az árvízi károk enyhítése - közölte az MTI-vel csütörtökön Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Emlékeztetett arra, hogy már működik egy telefonszám (1749), amelyet csak fel kell tárcsázni ahhoz, hogy bárki száz forinttal hozzájáruljon az árvízkárosultak megsegítéséhez.

A pénztárosok gyűjtik az adományokat

A szóvivő elmondta azt is, hogy a legnagyobb magyar áruházláncok a következő napoktól a pénztárnál megkérdezik a vásárlókat, hozzá kívánnak-e járulni száz forinttal a károsultak segítéséhez. Igenlő válasz esetén a száz forintot a számlájukhoz írják, majd a vállalatok utólagos elszámolással átadják az így összegyűlt összeget a kártalanítás költségeire.

Gál J. Zoltán szólt arról, hogy a Magyar Televízió 1-es csatornája a tűzijáték közvetítése előtt félnapos műsor keretében rendez gyűjtést a károk enyhítésére. Közölte, hogy már több millió forint jött össze a lakosság telefonos adakozásából.

A kormány tisztelegni kíván a társadalmi összefogás előtt

A tűzijáték így a társadalmi összefogás ünnepe lehet, mert az egész ország megmozdult az árvíz ellen és a kártalanítás érdekében - mondta Gál J. Zoltán. Hozzátette, hogy a tűzijátékkal a kormány egyrészt meg szeretné köszönni az árvíz elleni védekezésben részt vevők munkáját, másrészt pedig tisztelegni kíván a társadalmi összefogás előtt. A szóvivő kiemelte, hogy a tűzijáték - az eredeti terveknek megfelelően - valódi látványosság lesz.

Négy helyről lövik fel a világbajnok tűzijátékot

Mint elmondta, a petárdákat egyszerre négy helyszínről lövik fel, a Citadelláról, a Gellérthegyről, valamint két uszályról, amelyek közül az egyik a Lágymányosi-híd környékén, a másik pedig a Margit-híd és az Árpád-híd között horgonyoz majd. A tűzijátékot lézer- és fény-show, valamint kifejezetten erre az alkalomra írt zene fogja kísérni. Olyan petárdák is eldurrannak majd, amelyek első helyezést nyertek a San Remo-i tűzijáték-világbajnokságon - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a halasztás miatt egy fillérrel sem kerül többe a tűzijáték, mert az augusztus 20-án elmaradt rendezvényekből megtakarított összeg fedezi a pluszköltségeket. Gál J. Zoltán tájékoztatása szerint a MÁV vállalta, hogy szombaton féláron utazhatnak vonattal Budapestre azok, akik kíváncsiak a tűzijátékra.