Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Gyurcsány telet jósol, a meteorológia tavaszt

2006.01.23. 14:42
A következő időszakban a szokásosnál nagyobb hideg lesz, a következő egy, esetleg másfél hónapban a szokásosnál több kihívással kell szembenéznünk, jelentette ki Gyurcsány Ferenc, miután "hideg-ügyben" konzultált több miniszterével. Bár a kormányfő középtávú meteorológiai előrejelzésekre hivatkozott, az Indexet az OMSZ úgy tájékoztatta: az előttünk álló hónapban folyamatos enyhülés várható, kifelé tartunk a télből. Gázkorlátozás nem lesz, de ez az olajtartalékok áron aluli értékesítésével egyes időszakokban akár napi 100-200 millió forinttal is terhelheti a költségvetést.
Kopogtassunk be szomszédainkhoz. Kérdezzük meg, nem kell-e egy tányér leves, kenyér, vagy segítség a bevásárlásban. Vegyük észre, ha égve marad egész éjszakára villany, vagy elől marad bicikli, mondta Gyurcsány Ferenc az általa (az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján alaptalul) várt, a következő egy-másfél hónapot jellemző hidegre való felkészülés jegyében. A miniszterelnök szerint az összefogás és az odafigyelés azért szükséges, mert a hajléktalanok mellett a legnagyobb veszélyben azok az idős, egyedülálló emberek vannak, akikre a rendkívüli időjárási körülmények esetén sokszor csak napokkal később találnak rá, udvarukon, akár lakásukban megfagyva.

A szociális, a gazdasági, és a belügyi tárca vezetőjével tartott megbeszélés végkövetkeztetése egyébként az volt, hogy elzárt település nincs, járhatatlan út nincs, a vasúti közlekedés biztosított, a hajléktalanok ellátására alig egy éve kialakított kríziskezelő rendszer pedig jól vizsgázik. Ez utóbbi az ország hét regionális diszpécserközpontjában fogadja a hívásokat, az olyan bejelentéseket, melyek a rendkívüli hidegben is az utcán maradt hajléktanokról szól: őket húsz kocsival szállítják a szállókba és melegedőkbe. Ugyanakkor fontosnak mondta, hogy a pályaudvarok is tartsák nyitva várótermeiket. Lamperth Mónika belügyminiszter pedig ma megbízta az országos rendőrfőkapitányt, hogy kiemelten figyeljenek a hajléktalanokra, segítsék őket eljutni, elirányítani a szállókhoz.

Nem lesz gázkorlátozás

Bár ma már a napi kapacitást lényegében elérő gázfogyasztásra lehet számítani, továbbra sem lesz korlátozás: a kormány három erőművel abban állapodott meg, hogy szükség esetén az állami kőolajtartalékból "gázáron" kapott kőolajat használják gáz helyett. Ez napi 6-9 millió köbméter gázmennyiség felszabadítását jelentheti, az olcsón adott olaj extrém esetben napi 100-200 millió forinttal terhelné a költségvetést.

A kormányfői tájékoztatás szerint a négy megyét érintő havazás egyelőre sehol nem okozott vészhelyzetet: az ország keleti területein negyven alsóbb rendű út van, amely nehezen járható, és három olyan zsáktelepülés, melyet kifejezetten nehéz megközelíteni, de elzárt falu nincs. (Az eddigi, hivatalos hírek szerint 4 elzárt település van az országban.) Az érintett megyékben 700 gépjármű tisztítja az utakat és további hétszáz áll készenlétben.

Az OMSZ szerint jobb lesz az idő

Bár a jelenlegi időjárás sem nevezhető még extrémnek, és érdemi vészhelyzet sem alakult ki sehol, a kormányfő azt mondta, a következő egy, esetleg másfél hónapban a szokásosnál több kihívással kell szembenéznünk a hideg miatt. Gyurcsány Ferenc szerint a középtávú előrejelzések szerint a szokásosnál hidegebb idő várható, és a kisebb enyhüléseket újabb nagy hidegek követhetik. A Index kérdésére azonban az OMSZ operatív szolgálatának ügyeletén azt mondták, a jelenlegi előrejelzések szerint következő egy hónap folyamán jelentős enyhülés várható, a mostani -10, -15 fok körüli éjszakai hőmérséklet 0 fok körülire enyhül.

Nem napról-napra lesz jobb az idő, rövidebb hidegek még lehetnek, a tendencia azonban emelkedő jellegű, "kifelé megyünk már a télből" - fogalmazott az ügyeletes. A szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője, Buránszkiné Sallai Márta ugyanakkor elmondta: bár készülnek középtávú előrejelzések, ezek "beválása meglehetősen alacsony". Ezekben egyébként már nem is a pontos értékek meghatározására törekednek, csak annak jelzésére, hogy megszokotthoz képest átlagosan milyen hőmérséklet, milyen és mennyi csapadék várható. Pontos előrejelzést egy hétre, tíz napra előre szoktak adni, de itt is igaz az, hogy az első naphoz képest a későbbiekre már kevésbé lehet megbízhatóan jósolni.