Gyurcsány: Túszul ejtették Budapestet

2006.10.23. 23:09
A miniszterelnök szerint határozottan és törvényesen lépett fel a rendőrség a tüntetőkkel szemben. Gyurcsány szerint ami most történik, az tudatos rendbontás, és sokan előre felkészültek rá.

Határozottan és törvényesen lépett fel a rendőrség a tüntetőkkel szemben, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn este az MTI-nek. "Ez egy kisebbség agressziója, amit a többséggel szemben követ el, és a magyar rendőrség helyesen teszi, ha védi a többség jogát" - hangsúlyozta a kormányfő a nemzetbiztonsági kabinet ülése után.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a kabinet ülésén tájékoztatást kapott Budapest rendőrfőkapitányától az eseményekről. Ismeretei szerint a rendőrség határozottan és törvényesen lépett fel egy agresszív kisebbséggel szemben. "A kormány támogatja a rendőrséget, hogy a rendőrségi törvényben meghatározott feladatait elvégezhesse. Sokra tartja a rendőrség állományának áldozatkészségét. Megköszöni, hogy hihetetlen erőfeszítéssel óvják a város, az ország rendjét" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a főkapitánytól átfogó, részletes tájékoztatást kaptak a kabinet tagjai, és a következő órákban a kormány illetékes miniszterei, mint ahogy a nap folyamán is, folyamatosan tájékoztatást kaptak a rendőrségtől.

A rendőrség kompetenciája

"A rendőrséget az országos rendőrfőkapitány utasítja, a miniszterelnöknek nincs ilyen joga - mondta a kormányfő az m1-en. - Bízom a főkapitányban és a rendőri állományban. Nem utasítottuk a rendőrséget, azt kértük, éljenek a törvényes lehetőségekkel." Gyurcsány Ferenc közölte, hogy a rendőrség döntési kompetenciája, hogy milyen eszközökkel állítja helyre a rendet: "A köztársaságban ezt nem lehet megtenni, a tüntetőknek nincs ilyen joguk, az erőszak elfogadhatatlan."

"A többség szabadságának megóvása érdekében teszi a dolgát a rendőrség - mondta az m1-en Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki szerint túszul ejtették Budapestet. - Megtisztelt minket a fél világ, és elvették a jogot tőlünk, hogy nyugodtan ünnepeljünk." A kormányfő azt mondta, hogy a képek sokkolóak, de sokkal sokkolóbb, hogy üresek voltak az utcák, az emberek nem mertek az ünnepen az utcán sétálni. "Ami most történik, az tudatos rendbontás, amelyre sokan felkészültek"

Gyurcsány Ferenc kijelentette: ahelyett, hogy büszkék lehettünk volna, most magyarázkodnunk kell. "Ezt akarta Magyarország, hogy összekeverjük pár ezer ember indulatát sok millió élni, tanulni, dolgozni akaró embernek az érdekeivel?" - kérdezte a kormányfő. Szerinte ez nem engedhető meg.

A XX. század legszörnyűbb pillanatait ide idézve

Gyurcsány Ferenc szerint 1956 nem lehet hivatkozási alap egy hatalmi küzdelemben: "A nagy tisztességben élő Kosáry Domokosba belefojtani a szót? Motorosokat hívni a térre, hogy a motorok zaja elnémítsa 56 mártírjának hangját? Kinek van ehhez joga? Zavargásokat kelteni a zsinagógánál, a XX. század legszörnyűbb pillanatait ide idézve? Ez nem demokratikus, szabad vita, ez agresszió."

A Fidesz–KDNP parlamenti vitanapra vonatkozó kezdeményezéséről közölte, hogy nem ismeri a kezdeményezést, de amennyiben van ilyen vitanap, a kormány részt fog venni rajta. Hiszen az elmúlt években, ha érvényes kezdeményezés volt, akkor a szocialista-szabaddemokrata többség soha nem állt ellen.  • Hírek
  • Árfolyam