Judit
2 °C
7 °C

Gyurcsány nem állna útjába egy nála alkalmasabb kormányfőnek

2007.05.24. 20:33
Gyurcsány Ferenc szerint a legjobb és a legerősebb politikusnak kell az MSZP elnökének és az ország miniszterelnökének lennie. A kormányfő az ATV csütörtöki műsorában saját magára utalva arról is beszélt: a demokratikus politikusok előbb-utóbb nem lesznek miniszterelnökök, kormányfőjelölt az legyen, akivel a legnagyobb esélye van választást nyerni a pártnak.

"Mindig a legjobb és a legerősebb legyen a Magyar Szocialista Párt elnöke és miniszterelnöke. Ha van ma nálam jobb, ha van ma nálam olyan, aki alkalmasabb miniszterelnöknek lenni a szocialista pártban, aki több esélyt ígér arra, hogy ezt a politikát végig lehet csinálni és győzni is lehet, az nehogy csöndben maradjon. Az induljon már el, hát az rángasson engem le onnan, ahol én vagyok, mert neki személy szerint is, meg az országnak is az a jó, ha ő csinálja" - mondta Gyurcsány Ferenc az ATV "Friderikusz most" című, szerdán rögzített, csütörtökön leadott műsorában.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte: a demokratikus politikusok előbb-utóbb nem miniszterelnökök, a saját politikájáért azonban megküzd, van hozzá ereje és támogatása. Miniszterelnök-jelölt az legyen, akivel a legnagyobb esélye van győzni a pártnak, tette hozzá a kormányfő.

Négy erős ember

Arra a kérdésre, hogy kik ma a szocialisták legerősebb, legbefolyásosabb politikusai, a pártelnök-kormányfő Kiss Péter, Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Szili Katalin nevét említette. Ehhez kapcsolódva azt is megjegyezte: mindannyian alkalmasak lehetnek arra, hogy Magyarországon a mainál komolyabb politikai szerephez jusson.

Gyurcsány Ferenc szerint a felsorolt szocialista politikusok egyaránt abban érdekeltek, hogy a kormány sikeres legyen, és mindannyian jól "karakterizálják az MSZP sokszínűségét, belső kultúráját". Mindez annak kapcsán került szóba, vannak-e riválisai a miniszterelnöknek a pártban. A műsorvezető azt is felvetette, hogy az említett politikusok egyre inkább erősödnek az MSZP-n belül, és talán Gyurcsány Ferenc alternatíváján is gondolkodhatnak.

A politikus a felvetésre úgy válaszolt, hogy jelenleg nincs alternatívaállítás a szocialista párton belül. Ezt onnan lehet tudni - folytatta -, hogy az MSZP olyan nyitott párt, amelyik értékel, mérlegel, gondolkodik.

"Nem látok szembejövetelt"

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP továbbra is mögötte áll a reformok végigvitelében, a keddi informális frakcióülésen ugyanis senki sem volt, aki azt mondta volna, hogy más politikát kell folytatni. "Nem látok szembejövetelt" - fogalmazott a pártelnök-kormányfő.

Az ellenzék vezérének politikájában egyetlenegy elem van: Orbán Viktor elnök akar lenni, az ellenzéki pártnak más programja nincs, mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc megjegyezte: kormánya tisztességes politikát folytat, Orbán Viktor pedig "bárgyú kommunikációs küzdelembe fogott ezzel a plebejus szöveggel". A kormányfő a Fidesz elnökének a privilégiumok letöréséről és a plebejus politika szükségességéről elhangzott szavaira célozva kitért arra, hogy az ellenzéki politikusnak nincs javaslata a kiváltságok megszüntetésére.

A rendőrségi válságról szólva Gyurcsány kifejtette, hogy a mostani események lendületet adnak a hosszú távú közbiztonsági stratégia kidolgozásának. A kormányfő szerint ezt a munkát nem lehet tovább halogatni, a rendőrségi reform részeként az Országgyűlés előtt van a testület határőrséggel történő integrációjáról szóló javaslat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?