Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány szemöldökén a szénpor

2004.09.02. 16:23
"Magyarország nem a Kossuth térből és az azt körülvevő húsz utcából áll" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt az 54. bányásznap hivatalos dorogi megnyitóünnepségén. A bányászszervezetek száma a bányák bezárásával egyenes arányban nő, Kiss Péter csapatai mégsem foglalták el a József Attila Művelődési Házat. A nyugalmazott és aktív bányászok több mint százezren vannak, a föld mélye jelenleg is 700 milliárd forint kincset rejt. Ott volt Burány Sándor is.
A Himnusz elhangzása után feszült csend. (Gyurcsány Ferenc kijelölt kormányfő szívére tett kézzel énekli a szöveget, biztosak lehetünk benne, hogy az államigazgatásban hamarosan az utolsó minisztériumi fogalmazó-helyettes is követi a példát.) Órákkal az események után nehéz rekonstruálni, hogy néhány másodpercig, fél percig, esetleg percekig tartott a kínos incidens. Nekünk, az 54. bányásznap hivatalos megnyitóünnepségén résztvevőknek, óráknak tűnt.

Gyurcsány Ferenc
fotó: Barakonyi Szabolcs
Kilenc ember ül az emelvényen, vállaik összeérnek, izzadnak, egy volt szovjet tagköztársaság nemzeti felszabadítási frontjának tűnnek. Nem lepődtünk volna meg azon, ha a dorogi József Attila Művelődési Ház színháztermébe Kiss Péter álarcos fegyveresei rontanak be, Gyurcsányt hátrakötözött kézzel vezetik el, majd az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület főtitkára ragadja meg a mikrofont és az ünnepi beszéd megtartására felkéri az addig a függöny mögött lapuló Kiss Pétert.

Mindenki megkönnyebbült, amikor a konferanszié végre bejelenti a Pánczélné Vikári Ildikó vezette kórust.

Ó, azok a bányászszervezetek

"Öreg bányász lement a csárdába, hej-hej-haj, Fél liter bort hoz az asztalára, hej-hej-haj." A szöveg további részeiből kiderül, hogy mindez délután történt, és az öreg bányász este fél tízkor még lemegy a bányába szenet fejteni. Burány Sándor foglalkozáspolitikai és munkaügyi miniszter arcizma megrándul. A vendégek bemutatásánál kiderül, hogy a bányászszervezetek száma a bányák bezárásával egyenes arányban nő. Egyesület, szövetség, klub, szakszervezet, satöbbi. A helyzetet jól jellemzi, hogy az emelvényen a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnökének már nem jutott hely. (Félreértések elkerülése végett: nem hiányzott.)

A bányászszakszervezet elnöke büszke arra, hogy bánya nélkül is megünneplik a bányásznapot. Az ajkai, borsodi, dorogi, mecseki, tatabányai szénmedencénél "lefordított bányászkalapács került az aknára", ezért nincs más, megköszöni a helytállást azoknak, akik "a széncsaták hősei voltak, majd kisebb odafigyelés mellett biztosították az ország energiaellátását". Az elnök két adatot is említ, mindenki értelmezze úgy, ahogy akarja: a nyugalmazott és aktív bányászok száma több mint százezer, a föld mélye jelenleg is 700 milliárd forint kincset rejt. Ekkor kapja meg a szót Gyurcsány Ferenc.

Munkásemberek vagyunk

Jó szerencsét, köszöntek neki, ahogy az emelvényre közelített, de egy percig sem gondolta, hogy a szerencsében kéne bíznia, mondta. Nem kell szégyellni, hogy munkásemberek vagyunk, és azt sem kell szégyellni, ahogy a bányásznótában hallotta, hogy megiszunk fél litert bort. És megengedhetetlen, hogy egy gyerek azt mondja: "Nekem bányász volt a papám, ezért nem tudok továbbtanulni". Vagy: "Nekem nincs apukám, mert bányász volt". Úgy fejtik a bányát is, mondja Gyurcsány, vagyis az aknát, a tárnát, vagy "hogy a jó égbe kell azt mondani", ahogy az országot építjük. "Egy normális országban mindegy, hogy valaki a Nyírségben vagy a II. kerületben születik." "A bányászokban az a jó, hogy csapat."

Gyurcsány is volt bányász addig, amíg be nem festette a szemöldökét a szénpor. Engedélyt kér a hallgatóság férfitagjaitól a visszategezésre, ők is visszategezhetik majd a beszéd után. Magyarország nem a Kossuth térből és az azt körülvevő húsz utcából áll, egy fantasztikus országot építenek most nekünk, ahol a sorsunkat nem kell a jó szerencsére bízni. "Hát, jó szerencsét, bányászok."

Ebben az utolsó mondatban volt egy kis hetykeség, látjátok, milyen klassz kis keretes beszédet rittyentettem nektek papír nélkül?

"Süket duma" - mondja az előttünk álló bányász inkább magának. Na, hát ezért nem mehet biztosra az Orbán Viktor nevű 2006-ban, ezt mindenki fogadja vérmérséklete szerint.