Árpád
-2 °C
3 °C

Gyurcsány: nem lesz újabb megszorító csomag

2006.09.11. 23:28
Nem lesz újabb megszorító csomag, mert nincs szükség rá - mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió Este című műsorában.

Új döntések, intézkedések sora várható, hiszen nem lehet a világ változatlanságára számítani, de "ha nem fordul ki sarkából a világ és nem lesz - mondjuk - 150 dollár egy hordó olaj ára", akkor nem kell már további takarékossági lépéseket tenni.

Gyurcsány Ferenc beszélt a választási kampány tapasztalatairól és reagált arra is, hogy több helyen tüntettek ellene és kifütyülték. "Tudomásul veszem és nem vitatom el senki jogát, hogy így fejezze ki véleményét". Amit a kormányfő erősen rossz néven vesz, az a "nyomdafestéket nem tűrő szavak brutális sokasága". A másik méltóságába gázolni, durvának lenni - ez nem illik Magyarországhoz - mondta.

A Fidesz ellentüntet

A miniszterelnök szerint az ellentüntetések mögött a Fidesz áll. Példaként Nagykőröst említette, ahol hivatalosan is a legnagyobb ellenzéki párt jelentette be és szervezte meg a megmozdulást és amelyről a város polgármestere, aki fideszes országgyűlési képviselő, két nappal az esemény előtt elmondta: elvárja, hogy sokan jöjjenek el tüntetni. Gyurcsány Ferenc szerint az ellene tüntetők között a különböző városokban ugyanazok az emberek tűnnek fel. Felmerül a kérdés, mondta, hogy "ők utaznak vagy őket utaztatják?"

A miniszterelnök kijelentette, hogy népszerűségével kevesebbet foglalkozik, az elmúlt három évben volt már a lista alján és a tetején is. Ennél fontosabb számára a hitelesség, melyet az teremt meg, hogy valaki azt mondja, amiben hisz.

Az orbáni "csacskaság"

Gyurcsány Ferenc "csacskaságnak" nevezte Orbán Viktor megfogalmazását, mely szerint az október elsejei önkormányzati szavazás a választások harmadik fordulója. Most helyi politikusokat választanak majd, a kormány pedig viszi tovább elhatározott politikáját. "Valami nagy dolgot csinálunk, az elmúlt 16 évben először" - fogalmazott a politikus, aki szerint a meglévő jogokhoz kötelességek is társulnak. A mostani kormánypolitika " a rendszerváltás lelki, kulturális befejezése".

A kormányfő elutasította az ellenzék javaslatát arra, hogy hozzanak létre egy önkormányzati tanácsot, mely bizonyos kérdésekben vétójogot kapna a kormánnyal szemben. Szerinte Orbán Viktor "csavaros javaslatok sokaságát" találja ki, hogy a hátsó kapun visszatérhessen a hatalomba. Gyurcsány Ferenc szerint a választásokon már döntöttek az emberek arról, hogy négy évig kinek a kezében legyen a végrehajtó hatalom.

Nem lesz új megszorítócsomag

Kormányzásának első 100 napját "mélységében példa nélkülinek" és bátornak jellemezte. Úgy fogalmazott, hogy ez több mint kormányon maradás és kevesebb mint egy rendszerváltás. A jövő évi költségvetés kapcsán azt mondta, hogy annak fő számai már ismertek és biztos abban, hogy belül fognak maradni a tervezett 6,8 százalékos hiányon. Gyurcsány nyomatékkal jelentette ki: nem lesz újabb megszorító csomag.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?