Vilhelmina
12 °C
28 °C

Gyurcsány: nem lesz újabb megszorító csomag

2006.09.11. 23:28
Nem lesz újabb megszorító csomag, mert nincs szükség rá - mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió Este című műsorában.

Új döntések, intézkedések sora várható, hiszen nem lehet a világ változatlanságára számítani, de "ha nem fordul ki sarkából a világ és nem lesz - mondjuk - 150 dollár egy hordó olaj ára", akkor nem kell már további takarékossági lépéseket tenni.

Gyurcsány Ferenc beszélt a választási kampány tapasztalatairól és reagált arra is, hogy több helyen tüntettek ellene és kifütyülték. "Tudomásul veszem és nem vitatom el senki jogát, hogy így fejezze ki véleményét". Amit a kormányfő erősen rossz néven vesz, az a "nyomdafestéket nem tűrő szavak brutális sokasága". A másik méltóságába gázolni, durvának lenni - ez nem illik Magyarországhoz - mondta.

A Fidesz ellentüntet

A miniszterelnök szerint az ellentüntetések mögött a Fidesz áll. Példaként Nagykőröst említette, ahol hivatalosan is a legnagyobb ellenzéki párt jelentette be és szervezte meg a megmozdulást és amelyről a város polgármestere, aki fideszes országgyűlési képviselő, két nappal az esemény előtt elmondta: elvárja, hogy sokan jöjjenek el tüntetni. Gyurcsány Ferenc szerint az ellene tüntetők között a különböző városokban ugyanazok az emberek tűnnek fel. Felmerül a kérdés, mondta, hogy "ők utaznak vagy őket utaztatják?"

A miniszterelnök kijelentette, hogy népszerűségével kevesebbet foglalkozik, az elmúlt három évben volt már a lista alján és a tetején is. Ennél fontosabb számára a hitelesség, melyet az teremt meg, hogy valaki azt mondja, amiben hisz.

Az orbáni "csacskaság"

Gyurcsány Ferenc "csacskaságnak" nevezte Orbán Viktor megfogalmazását, mely szerint az október elsejei önkormányzati szavazás a választások harmadik fordulója. Most helyi politikusokat választanak majd, a kormány pedig viszi tovább elhatározott politikáját. "Valami nagy dolgot csinálunk, az elmúlt 16 évben először" - fogalmazott a politikus, aki szerint a meglévő jogokhoz kötelességek is társulnak. A mostani kormánypolitika " a rendszerváltás lelki, kulturális befejezése".

A kormányfő elutasította az ellenzék javaslatát arra, hogy hozzanak létre egy önkormányzati tanácsot, mely bizonyos kérdésekben vétójogot kapna a kormánnyal szemben. Szerinte Orbán Viktor "csavaros javaslatok sokaságát" találja ki, hogy a hátsó kapun visszatérhessen a hatalomba. Gyurcsány Ferenc szerint a választásokon már döntöttek az emberek arról, hogy négy évig kinek a kezében legyen a végrehajtó hatalom.

Nem lesz új megszorítócsomag

Kormányzásának első 100 napját "mélységében példa nélkülinek" és bátornak jellemezte. Úgy fogalmazott, hogy ez több mint kormányon maradás és kevesebb mint egy rendszerváltás. A jövő évi költségvetés kapcsán azt mondta, hogy annak fő számai már ismertek és biztos abban, hogy belül fognak maradni a tervezett 6,8 százalékos hiányon. Gyurcsány nyomatékkal jelentette ki: nem lesz újabb megszorító csomag.