Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Hiller István az MSZP elnöke

2004.10.16. 10:47
A tisztújító kongresszuson a megjelentek hetven százaléka szavazott Hiller Istvánra, aki beszédében egy hozzáértő, emberi MSZP-ről beszélt. A szocialista pártnak Hiller az első olyan elnöke, aki 1956 után született, és ezzel Gyurcsány Ferenc szerint lezárult egy korszak. A kongresszus végén a küldöttek elénekelték az internacionálét és felállva tapsoltak Kovács László leköszönt pártelnöknek.
Az MSZP szombat délelőtt háromnegyed tizenkettő előtt megválasztotta új elnökét. Az 552 delegáltból 396, tehát a megjelentek hetven százaléka Hiller Istvánt jelölte, ezzel ő lett az MSZP új elnöke. Szekeres Imre 152 szavazatot kapott és két érvénytelen szavazat mellett Lendvai Ildikó és Toller László is kapott egy-egy szavazatot. A párt elnökhelyettese 302 szavazattal Szekeres Imre lett, a Hiller István által is támogatott Juhász Ferencet 260-an jelölték. A kongresszus koraeste elfogadta az "Új szociáldemokrácia" cimű programot.

Vége az átalakulásnak

Az MSZP alelnöki tisztségére aspiráló négy jelölt közül kettő, Veres János és Veres József visszalépett, így az MSZP két következő alelnöke az elnökhelyettesi posztért sikertelenül induló Juhász Ferenc, illetve Újhelyi István Fibisz elnök lett 439 és 361 szavazattal.

A párt pénztárnoka Puch László lett 537 szavazattal, egy-egy szavazatot kapott még Bakonyi Tibor, Bokros Lajos, Hagyó Miklós és Mandur László. A Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke Keller László maradt 341 szavazattal, míg Bakonyi Tibor 221 szavazatot kapott. A választmány elnöki tisztséget Simon Gábor töltheti be, miután a szavazás második fordulóján megelőzte Vitányi Ivánt. Vitányi a jelölési folyamatban nem kapott kellő támogatást, de a kongresszusi küldöttek egyharmada aláírásával támogatta, hogy Vitányi ringbe szállhasson.

A eredmény kihirdetése után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megölelte Hiller Istvánt és a magasba emelte kezét. Az újonnan megválasztott pártelnök beszédében az elmúlt időszakot békés forradalomnak nevezte, de felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy holnap már kemény munka vár rájuk. A pártelnök azt várja az MSZP-től, hogy az egy hozzáértő, emberi, jó csapat legyen.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A szavazás után Gyurcsány Ferenc is felszólalt, aki fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Hiller István a Magyar Szocialista Párt első olyan elnöke, aki 1956 után született. Ezzel a kormányfő befejezettnek tekinti a hosszú átalakulás minden fázisát. Gyurcsány szerint a modern párt ifjú generációja megérkezett.

A miniszterelnök még megemlítette, hogy első útja Pusztai Gyulához vezeti, aki a legidősebb MSZP-s képviselő, s betegsége ellenére is bement a Parlamentbe, amikor az új miniszterelnök személyéről szavaztak. Ezért Gyurcsány köztársasági kitüntetést adományoz Pusztainak.

Az MDF elnöke levélben gratulál Hiller Istvánnak elnökké választásához, és reményét fejezi ki, hogy vezetésével sikerül a szocialista pártot szociáldemokrata párttá átalakítani -írta meg az MTI. "Remélem, az értékek és az elvek küzdelme lesz a jövőben a szocialista párt középpontjában és nem a botrányok, a destruktivitás" - ismertette Dávid Ibolya levelének tartalmát.

Mindenkire számít

Hiller István az MSZP új elnöke első pártelnöki sajtótájékoztatóján mindenek előtt köszönetet mondott a bizalomért, a támogatásért és a szeretért, amely az elmúlt időszakban országjárása idején tapasztalt. Hiller nagyarányú támogatottságára utalva jelezte, vannak számok, de most nem ez a fontos, hanem az összefogás, az összetartozás.

Szerinte pártja az elmúlt 15 évben szabaddá és igazságossá tette a rendszerváltást, de úgy véli az igazságosság területén még van mit tenni. A politikus reményét fejezte ki, hogy a nap folyamán elfogadják az Új szociáldemokrácia című programot és már holnap kezdődhet a munka. Hiller mindenkivel kész együttműködni, akit az MSZP kongresszusa megválaszt, de azokra is számít, akik nem lesznek tisztségviselők, viszont szeretnének tenni az MSZP-ért.

Miniszter marad

A politikus közölte, főállású pártelnökre van szüksége az MSZP-nek, de csak a kampányra való felkészülés idején válik meg miniszteri posztjától. Arra a kérdésre, hogy mikor várható ez, nem kívánt konkrét választ adni., viszont kifejezetten előnyösnek nevezte, hogy egy ideig egyszerre lesz pártelnök és kulturális miniszter.

Az Index azon felvetésére, hogy mikor tartja reálisnak az MSZP elköltözését a Köztársaság térről, úgy reagált: a mostani székház avítt, régi és drága, ezért mindenképp ki kellene költözni. Hiller reméli, 2006-tól új székházból szervezhetik már az MSZP-t.

Az Index kérdésére, hogy fenntartja-e még annak szükségességét, hogy az MSZP-nek baloldali televízióra van szüksége, Hiller nem adott egyértelmű választ. "Azt szeretnénk, hogy minden amit mondanunk az átmenjen a médián".

Új program

Gyurcsány Ferenc közel negyvenperces beszédével keződött az MSZP tisztújító kongresszusa szombaton. A kormányfő vastapssal fogadott szónoklatában megpróbálta felrázni a szocialista pártot, leginkább a jobboldalhoz és a kongresszus vendégére, Kuncze Gáborra is célozva, a liberálisokhoz viszonyítva az MSZP-t.

Gyurcsány úgy véli, hogy az MSZP-nek szüksége van egy olyan új programra, amely túlmutat választásokon és meghatározza a következő évtizedek Magyarországát. Ma az emberek maguk körül bizonytalan, ellentmondásos világot látnak, "kegyetlen küzdelmet", mondta, majd hozzátette, "aki az erőszak erejében hisz, az elbukik". Gyurcsány nem a megelőző háborúban, hanem a konfliktust megelőző párbeszédben hisz, amely kijelentését elismeréssel és tapssal honorálta hallgatósága. "Mi a reménytelenséget nem magyarázni, hanem megszűntetni akarjuk" - mondta ismét csak tapsot eredményező módon.

Gyurcsány szerint hazafiasságra, több demokratára és szociáldemokráciára van szüksége az országnak. Szerinte a hazafiasság nem sértettség, és nem kioktató hangnem: "ezt hagyjuk meg a jobboldalnak"! Ezzel szemben a hazafiság "tízmillió ember nevében, tizenöt millió ember érdekében felelőséggel cselekvés és tett". "Olyan tett, amely a nemzeti teljesítményre épülő büszkeséggel párosul" - mondta. A demokraták nem járnak a Demokratába - mondta Gyurcsány utalva arra, ahogy a szélsőjobboldalinak tartott hetilap születésnapján Pokorni Zoltán is megjelent. Ezzel szemben járnak a parlamentbe - tette hozzá, amivel ismét csak nagy tetszést aratott hallgatóságának soraiban.

Az államot használni kell

Hogy ki a modern baloldali, az Gyurcsány értelmezésében az, aki a versenyképességet és a szolidarítást együtt tudja biztosítani. A kongresszus vendégére, Kuncze Gáborra célozva Gyurcsány kijelentette, nem szeretne hosszú vitákat tartani, majd a szocialisták politikáját meghatározva sorolni kezdte: az államot a liberálisok lenézik, a konzervatívok istenítik, a szocialistáknak használniuk kell. "A konzervatívok az ingatlanbefektetést támogtják, mi az otthonteremtést".

#alt#
Klikk a képre!
Gyurcsány szerint nem csak azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek alacsony adók mellett feltétlenül hisznek a szabad piacban, hanem azok is, amelyek magas színvonalú szolgáltatással teszik versenyképessé az embereket. Mindezt kiegészítette azzal, hogy az ellenzék nem ismeri a számokat, hiszen jövőre fél százalékkal csökkennek az adóterhek, százmilliárdot hagyva az embereknél.

"Nem tudjuk az embereket megvédeni a versenytől, meg kell küzdeniük, ebben kell nekik segítenünk" - jelentette ki, majd felsorolta min múlik a "magyar jövő": a rugalmas oktatáson, a fejlesztésen, a kutatáson. "Sokak szerint a kormány nagy tempót diktál", osztotta meg tapasztalatait Gyurcsány hallgatóságával, majd hozzátette" úgy érzem, még csak melegítünk", de el kell indulni, az embereknek, a településeknek, ehhez "a lendületet önöknek kell megadniuk" - mondta a pártdelegáltaknak. Gyurcsány úgy véli, az országot nem lehet Budapesten megcsinálni, több mint 3000 település van az országban, ugyanakkor végre Budapestnek is el kellene indulnia.

Példamutató válságkezelés

Gyurcsány után Horn Gyula volt miniszterelnök következett, aki az augusztusi kormányválságra utalva azt mondta, hogy azt az MSZP példamutatóan, gyorsan és szakszerűen kezelte. "Legyünk büszkék arra, amit megcsináltunk" - szólította fel a kongresszust a volt kormányfő. Szerinte a válság után felszabadultak a párttagok, az emberek pedig "végre nem csak legyintenek az MSZP-re". Horn szerint ugyanakkor még mindig nincs elég fiatal a pártban, "folytassuk a fiatalítást" - mondta.

Horn Gyula szerint a mostani kormány az, amely megnyerheti a 2006-os választást - írta meg az MTI. "Több próbálkozásra nincs lehetőségünk és időnk. Ez a kormány, ami van, egyetlen, amelyik megnyerheti a következő választást" - fogalmazott a volt miniszterelnök. Hozzáfűzte: "vegye észre, tudja mindenki azt, hogy egy év kegyelmi időt kaptunk a sorstól, ami azt jelenti, hogy vagy végigmegyünk az úton, amit meghirdetett a kormány a parlamentben és azon kívül, vagy pedig nem igazoljuk a választók bizalmát, és az kudarcot jelentene".

Az MSZP elnökségének tagjai: Vadai Ágnes (417 szavazat, Mesterházy Attila (392 szavazat), Kiss Péter (388 szavazat), Kállai Katalin (359 szavazat), Lamperth Mónika (326 szavazat), Németh Ferencné (312 szavazat), Mandur László (306 szavazat), Veres János (301 szavazat) Steiner Pál (294 szavazat). Az elnökség 14. tagja a frakcióvezető, Lendvai Ildikó. A 15. hely Veress Józsefé lett 278 szavazattal.

Kivirul, mint a jerikói rózsa

#alt#
Véget ért az MSZP tisztújító kongresszusa.
Klikk a képre!
Az internacionálé eléneklésével és számos színpadias elemmel zárult az MSZP kétnapos soron kívüli kongresszusa szombaton. Hiller István, újonnan megválasztott pártelnök záróbeszédére magával hívta a színpadra feleségét, akit a fotósok vakuinak villogása közepette többször is megpuszilt.

Hiller szerint a kongresszuson sikerült legyőzniük legfőbb ellenségüket, a kiábrándultságot. Az új pártelnök profi, meggyőző pártot ígért és azonnali munkára hívta az újonnan megválasztott elnökségi tagokkal, akikkel a kongresszus után egyből tanácskozni kezdtek.

Fontosnak nevezte, hogy a párt vezetői járják az országot. "Annak, aki a Köztársaság térről csak a Keleti pályaudvarig látnak el, és csak annyit tudnak, hogy onnan vonatok indulnak vidékre, nincs sok keresnivalója mellettem" - fogalmazott.

Hiller úgy vélte, ma Magyarországon a pozitív és a negatív gondolkodásmód áll szemben egymással. "A mindent tagadók politikáját meghagyjuk másoknak" - tette hozzá.

A pártelnök együttműködést ígért a kormánnyal, ugyanakkor egyértelművé tette, a hibákat mindig szóvá fogja tenni. "Meg fogjuk csinálni Gyurcsány miniszterelnök úr!" - mondta Hiller István, aki szerint mostantól vége az állandó védekezésnek, az állandó magyarázkodásnak. "A városok, a falvak, az emberek érdekelnek, nem a Fidesz" - mondta az új pártelnök.

Hiller végezetül bemutatott a színpadon egy jerikói rózsát. Párhuzamot vonva a növény és a párt között elmondta, hogy ez az amúgy száraz növény néhány nap alatt kivirul és feléled, ha vizet kap. Ezután meglocsolta a rózsát és arra bíztatta a küldötteket, majd nézzék meg az eredményt.

Hiller végül köszönetet mondott Kovács Lászlónak, a párt élén eltöltött hat évért. A leköszönő pártelnököt - akiről egy összeállítást is levetítettek - ezután felállva tapsolta meg az MSZP kongresszusa.