Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Maradjon-e miniszter Gyurcsány?

2003.10.25. 16:12
Gyurcsány Ferenc sportminiszter berobbant a hazai politikába. A Medián felmérése szerint fél év alatt vált a húsz legismertebb politikus egyikévé, amire nemigen találunk példát a cég elmúlt években végzett kutatásaiban. A politikus elleni támadások pénteken tovább folytatódtak; ezúttal egy százmilliós szerződést kifogásolnak, amelyet Gyurcsány egyik cége 1997-ban kötött a paksi atomerőmű vezérigazgatójával.
Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter a megkérdezettek többsége szerint semmivel sem tisztességtelenebb, mint a kilencvenes évek elején meggazdagodott többi üzletember - áll a Medián Magyar Hírlapban nyilvánosságra hozott felmérésében.

Gyurcsány berobbant

A válaszadóknak nagyjából fele-fele gondolja úgy, hogy a sportminiszternek távoznia kellene hivatalából, illetve nem kellene foglalkoznia az őt támadókkal. Gyurcsány hívei - az 1200 megkérdezett 27 százaléka - válaszolt úgy a kérdezőbiztosoknak, hogy a politikust azért támadja az ellenzék, mert ő az egyik legaktívabb miniszter.

Ami az ismertségi mutatókat illeti, Gyurcsány Ferenc valósággal berobbant a magyar politikusi élmezőnybe: fél év alatt vált a húsz legismertebb politikus egyikévé, amire nemigen találunk példát a Medián elmúlt években végzett kutatásaiban. Hetvenkét százalékos ismertségével nemcsak a vele egy időben kinevezett minisztertársait előzi meg, hanem a már a kormány megalakulása óta hivatalban lévő kollégáinak a jelentős részét is. Ismertségének növekedése azonban elsősorban a vele nem rokonszenvezők táborát növelte, hiszen népszerűségi mutatója az elmúlt fél évben lényegében nem változott - írja a Magyar Hírlap.

Megdöbbenéssel értesültek

A Gyurcsány elleni támadások pénteken tovább folytatódtak. A paksi üzemzavart vizsgáló bizottság tagjai megdöbbenéssel értesültek egy szerződésről, amelynek alapján Gyurcsány Ferenc közel 100 millió forinthoz jutott cégbirodalmán keresztül - mondta Koltai Tamás, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, a paksi vizsgálóbizottság elnöke pénteken sajtótájékoztatón Budapesten. A szerződést közvélemény-formálásra 1997. október 1-jén kötötte Szabó József, a paksi atomerőmű akkori vezérigazgatója, jelenlegi szocialista képviselő az Agóra Marketing Kft.-vel.

Az Agóra Marketing Kft. tisztességes munkát végzett, ez egy régi, öt éves történet, amit most politikai megfontolásokból vettek elő - reagált Szabó József szocialista országgyűlési képviselő Koltai Tamás fideszes honatya pénteki kijelentéseire. Szabó József, aki korábban a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója volt, az MTI-nek elmondta: pályázaton kerestek befektetőket kapacitásbővítésre, új erőművek építésére. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság 70-75 százaléka támogatta ugyan a meglévő atomerőmű működését, a bővítést illetve új építését viszont csak 35-40 százalék. "A lakosság meggyőzéséhez volt szükség megfelelő kommunikációs stratégiára, közvélemény-formálásra" - tette hozzá. Tájékoztatása szerint az Agóra Marketing Kft-vel 1997 októberétől állt szerződéses kapcsolatban a Paksi Atomerőmű Rt., ez azonban 1998 júliusában okafogyottá vált és megszűnt. "Tisztességes munkát végeztek és havi mintegy nyolcmillió forintot kaptak 9-10 hónapon keresztül" - mondta az atomerőmű akkori vezérigazgatója.

Jogi eljárást kezdeményez

A Paksi Atomerőmű Rt. Felügyelő Bizottsága -- amelynek tagjait a Fidesz kormány idején nevezték ki -- soha, semmilyen módon nem ítélte el az Agóra Marketing Tanácsadó Kft-vel kötött szerződést, így eljárást sem kezdeményezett. Jelentésében az FB kimondja: a szerződés törvényesen született, és igényes munka áll mögötte - áll a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium szombat délután kiadott közleményében. A minisztérium szerint a Fidesz országgyűlési képviselőjének kijelentései mögött a politikai lejáratás szándéka húzódik meg. "Megszokhattuk, kampányaiban a Fidesz nem tiszteli a tényeket, gátlástalanul csúsztat, ha szükséges, hazudik. A kampány hevében ugyanezt az ügyet, ugyanezen személyek ellen 2002-ben már használták lejáratásra. Célt akkor sem értek" - hangzik a közlemény. Gyurcsány Ferenc, a személyét hamis színben feltüntető nyilatkozatért és annak közléséért jogi eljárást kezdeményez.