Donát
-4 °C
2 °C

Bérfelzárkóztatást ígért Gyurcsány

2005.09.26. 13:35
A bérek felzárkóztatására vonakozó javaslatokat ismertetett a miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Az ellenzék azt kérte, "Tegyen rá még egy lapáttal."

"Úgy élni, mint az osztrák szomszédok, legyünk őszinték, az ország lakossága így indult neki a rendszerváltás programjainak. A nagy többseg álma nem teljesült" - mondta napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn a parlamentben.

"Amikor mi itt arról beszélünk, hogy a magyar gazdaság milyen szépen teljesít, akkor igazunk van, de lássuk be, a többséget kevésbé érdekli a GDP alakulása" - folytatta a miniszterelnök, aki szerint az emberek inkább arról beszélnek, hogyan alakulnak a jövedelmek.

Érti, hallja

"Értem és hallom azoknak a szavát, kisebb áremelkedés, kisebb adó, növekvő jövedelmek" - mondta, majd hozzátette, erről szól a 100 lépés politikája.

Gyurcsány szerint a szegények adóját, az áfát csökkenteni kell. A családtámogatási rendszert pedig úgy kell átalakítani, hogy a családok támogatása a mindenki egyenlő elvet kövesse. Emeljük kétszeresére a családi pótlékot. és ezeket az elveket érvényesítsük a nyugdíjpolitikában is, mondta. A kormányfő ide sorolta a fűtési támogatás átalakítását és a szociális földprogramot is.

"Legyen olyan programunk, ami a következő években európai bérfelzárkóztatást jelent. Ötéves adóprogram után bérfelzárkóztatás lesz. Azt fogom javasolni, hogy a partnereknek, hogy kezdjünk el konzultációt erről. Tisztességes, baloldali program, ehhez lehet támogatást találni bal- és jobboldalról is" - mondta.

Gyurcsány felidézte, hogy 1989 óta nőttek a jövedelmek, és ezen belül az igazi - 50 százalékos - növekedés '98 óta történt. Azóta a legnagyobb és legkisebb jövedelmek közötti távolság nőtt, és a kormány arra törekszik, hogy szűkítse a különbségeket, növelje a minimálbért. "Lépjünk egy nagyobbat, nézzük meg kinek, milyen a szakvégzettsége, adjunk differenciált növelést. Döntsünk úgy, hogy a legalacsonyabb minimálbérnek magasabbnak kell lennie a létminimumnál, ez egy szociálisan igazságos javaslat" - vezette elő a miniszterelnök.

4-5 éves program

Gyurcsány elmondta, szeretné, ha sikerülne megállapodni a szociális érdekegyeztető partnerekkel, szakszervezetekkel, munkaadókkal, egy 4-5 éves minimálbér-emelési programjról. A többi ágazatban az a cél, hogy a béremelés a gazdasági növekedés ütemét érje el. Az egyenruhások, rendőrök nagyon lemaradtak a béremelésekben, "azt javasoljuk, hogy ők a növekedés háromszorosát érjék el".

"A minimálbér a biztonság mértékegysége a hétköznapokban. A minimálbér differenciálása a garancia arra, hogy megérje befektetni a jövőbe, hogy ne csak hangoztassuk, hogy tanulni érdemes. Ez a politikai bátorságon múlik, erről szól a 100 lépés programja" - mondta a kormányfő.

Áder: Tegyen rá egy lapáttal

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a kormányfő felszólalására úgy reagált: "nagyon sokan szeretnének az osztrák mintára élni, ennél kevesebbel is beérnék ma már az ország polgárai, az önök kormányzása alatt riasztóan nőtt a munkanélküliek száma. Örülök, hogy az izgága hang eltűnt a beszédéből, ahogy az elmúlt két alkalommal a gyűlölet félórájában volt.

"Ön elfelejti, hogy miről beszélt két éve, de azt is, hogy mit a közelmúltban" - mondta. Áder a földosztást hozta fel példának.

"Távfűtés: Ön nagy sikernek tartja, hogy a nyugdíjasok egy kis részének kompenzációt ad a kormány, ez az ígéret korábban úgy hangzott, hogy 5-10 százalékkal csökkentjük a távfűtés árát mindenkinek, ma csak a nyugdíjasoknak ígért. Rendőröknek azt ígérték, hogy kiemelt béremelést adnak. Minimálbéremelés az egy helyes dolog, a mi kormányzásunk alatt 19 500-ról 50 000-re nőtt, az önök ígérete szerint 50 ezerről 63 ezer forintra nő a minimálbér. Azt kérem tegyenek rá még egy lapáttal!" - folytatta Áder.

Dávid Ibolya javaslata

Dávid Ibolya MDF-elnök szerint "az elmúlt hetekben az MSZP óriásplakátokon hirdette az igazságosságot az embernek. A céllal senki nem száll vitába, mindannyian igazságosságot akarunk, megteremtése mindannyiunk kötelessége. A kérdés azonban az, hogyan fogják kiszámolni ezt az igazságosságot? - erről nem beszélt a miniszterelnök úr".

Dávid Ibolya arra kérte a kormányt, hogy az átlagbér 60 százalékában jelöljék meg a minimálbér összegét. "A családtámogatási rendszer azokat sújtja, akik három-négy gyermeket vállalnak. Százhúszezer gyerek éhezik az UNICEF felmérése szerint, az új rendszer szerint azonban csak negyvenezret támogatunk, ez nem igazságos. "Kérdezzék meg a tanyákon élők kisnyugdíjasokat, hogy vajon ők igazságosnak tartják-e a távfűtési támogatást" - javasolta Dávid Ibolya.

Röpködő számok

A szocialista Göndör István szeint a helyzet az, hogy a munkavállaló szeretne többet keresni, a munkavállalónál azonban az emelésekkel együtt a terhek is növekednek. "Áder Jánosnak azt szeretném elmondani, az ő kormányzásuk alatt 1 forinthoz 90 fillér munkáltatói terhek járultak, jelenleg 1 forinthoz 58 fillér. "Mennyi volt akkor az infláció és mennyi ma? Ma árstabilitás van, és ez a minimálbéren élőknek a legfontosabb kérdés" - mondta.

Az SZDSZ-es Fodor Gábor azt mondta, "nemcsak az életszínvonalat szerettük volna emelni, hanem búcsút akartunk inteni a hazug politikának". "Áder János azt mondta, tegyen rá egy lapáttal a kormány. Én azt gondolom, hogy nem. Az elmúlt években a populizmus okozta a legnagyobb károkat az országban. Tegyünk rá még egy lapáttal, ígérjünk még nagyobbat? Nem. Ha az emberek elfordulnak a politikától, az azért van, mert nem tudja, hogy kinek higgyen, mert röpködnek a számok" - fejtette ki.

Gyurcsány reagál

Gyurcsány viszontválaszában közölte, egyetért Fodor Gáborral, hogy a demokratikus politikust az különbözteti meg a populistáktól, hogy van egy világos programja. Dávid Ibolyának azt üzente, Európában nincs egy olyan ország sem, ahol minimálbér elérné az átlagbér 60 százalékát, Máltán és Luxemburgban is csak 55 százalék körül van.

Áder János szavaira úgy reagált: minimálbér dolgában az egymást követő kormányok sokat tettek, ezt el kell ismerni. "Most végzettségtől függően 63-70-77 ezres differenciált minimálbéremelés, ez bruttóban 17-21 ezer forint pluszt jelent majd. Ez a létminimumhoz igazodó emelés lesz. Szerintem, csak véletlenül mondta a legkisebb összeget, én ebben nem látok szándékosságot". Szólt még arról is, hogy az idén több panellakást újítanak fel, mint négy év alatt összesen. "A távfűtést mi úgy ahogy van igazságtalannak tartjuk, a távfűtés ára átlagban 20-50 százalékkal magasabb, mint a más fűtésű lakásoké" - mutatott rá az igazságtalanságra.