Emőke
-4 °C
9 °C

'Nem használtam a befolyásomat'

2005.07.31. 22:27
Politikusi és vállalkozói tevékenységének szigorú szétválasztásáról beszélt egy vasárnap sugárzott televíziós interjúban Gyurcsány Ferenc, aki kijelentette, hogy politikusi befolyását soha nem használta az üzleti életben.
"Őszintén, hallott valaha arról, hogy amióta én politikus vagyok, 2002 óta, azóta bármilyen módon politikai befolyásomat használtam volna kereskedelmi, üzleti, gazdasági ügyekben? Akárcsak nyoma is felvetődött volna ennek?" - válaszolt kérdéssel a miniszterelnök arra a riporteri kérdésre, hogy lemondott-e cégei tulajdonosi jogainak gyakorlásáról.

A közszolgálati televízió műsorában felvételről sugárzott interjúban Gyurcsány Ferenc leszögezte, soha nem mondta azt, hogy ha politikus lesz, akkor vállalatainak semmilyen kapcsolata nem lesz az állammal. Azt mondta, hogy ellenőrizhető és nyilvános lesz ez a kapcsolat, a normális kereskedelmi viszonyokon belül marad és csak nyilvános pályázatokon vesznek részt.

"A tulajdonjoggal kapcsolatos valamennyi rendelkezési jogról én 2003 májusában lemondtam" - jelentette ki, azt hangsúlyozva, hogy miután az első meghatalmazást a cégbíró nem találta megfelelőnek, újabb meghatalmazást adott.

Gyurcsány Ferenc szerint a kérdés nem az, hogy helyesen töltött-e ki egy cégbírósági papírt, hanem az, hogy bármikor is megsértette-e azt, amit ígért 2003 májusában.

Ennek az ellenkezőjét senki nem tudta bizonyítani. "Két-három év óta az ellenzék egyes politikusai ebből élnek, hogy próbálják megtalálni, találtak-e egyáltalán egyetlen egy ügyet" - mondta, azt hangsúlyozva, alapvetően azt kell vizsgálni, milyen volt a tevékenysége azóta, hogy politikusi pályára lépett.

A miniszterelnök szerint az emberek nehezen értik azt a helyzetet, hogy a vállalkozóból miniszterelnök lett, éppen ezért erről a kérdésről muszáj normálisan beszélni.

"Muszáj elmondani Magyarországon, hogy nem kell ebbe belehülyülni, emberek, ebbe a történetbe. Ha a miniszterelnök jogtalan, erkölcstelen, tisztességtelen dolgot csinál, akkor tessék szólni. Az ellenzéknek az a dolga, hogy engem ellenőrizzen" - mondta és határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy kész-e megjelenni a vállalkozói tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság előtt.