Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyurcsányt támadta Orbán is

2003.10.30. 07:16
Nincs szánalmasabb egy panaszkodó miniszternél - így nyilatkozott Orbán Viktor a Népszabadságnak arra reagálva, hogy Gyurcsány Ferenc a napilap hasábjain arról beszélt: a Fidesz nem árnyékkormányzásra, hanem árnyékállam kiépítésére törekszik.
Gyurcsány Ferenc sportminiszter véleménye szerint Orbán Viktor szándékai nem egyeztethetőek össze a demokratikus köztársasággal, és hozzátette: egyes közszolgálati intézmények és azok vezetői - egymást is támogatva - nem a köztársasághoz hűségesek, hanem az őket kinevező politikai erőkhöz.

"Árnyékállamot épít a Fidesz"

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Népszabadságnak azt nyilatkozta: mindenkinek hozzá kell szoknia, hogy a pártok közvetlenül közhatalmat nem gyakorolhatnak. A kormánypártok is csak a kormányon keresztül tehetik ezt, ellenzéki pártok pedig sehogyan sem.

Orbán minderről annak kapcsán beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc sportminiszter azt mondta: a Fidesz nem árnyékkormányzásra, hanem árnyékállam kiépítésére törekszik. Orbán szerint ebben Kovács László, az MSZP elnöke sem ért egyet maradéktalanul Gyurcsánnyal.

Szerdán Kovács is foglalkozott azzal a Népszabadságban megjelent írással, amely szerint a kormányfő és az MSZP "erős emberei" - köztük Kovács - arról határoztak, hogy a párt 2005-ig nem foglalkozik személyi kérdésekkel.

Lendvai megvédte Gyurcsányt

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a Nap-kelte című műsorban azt mondta: Gyurcsány elemzésével egyetért, legfeljebb az abból levonható következtetéseket kell átgondolni. Közölte: valóban vannak arra utaló jelek, amelyek azt mutatják, hogy "bizonyos politikai erők" kettős hatalmat szeretnének kialakítani. "Egy másik hatalmi centrumot, bizonyos közjogi posztok ilyen irányú felhasználásával" - mondta. Mindazonáltal - tette hozzá - nem gondolom, hogy ettől át kell értékelni bárkinek a politikáját, és ennyiben eltér a következtetésem Gyurcsányétól.