Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Feljelentette Gyurcsányt Deutsch

2005.11.02. 15:48
A Szalay utcai képviselőklub privatizálása és visszabérlése miatt tett büntetőfeljelentést Gyurcsány Ferenc ellen Deutsch Tamás. A kormányfő maga bíztatta feljelentésre az ellenzéki politikust.

Megérkezett a Legfőbb Ügyészségre Deutsch Tamás feljelentése. A Fidesz országgyűlési képviselője a Szalay utcai képviselői klub állami visszabérlése miatt jelentette fel Gyurcsány Ferencet. Erre a lépésre maga a kormányfő bíztatta Deutschot "Az Apró-Gyurcsány érdekkör privatizációból, állami megrendelésekből, illetve állami hitelekből történő meggazdagodásának titkairól" elnevezésű parlamenti vizsgálóbizottság meghallgatásán.

Deutsch szerint a Szalay utcai ingatlan visszabérlésére kötött szerződés semmis, így van polgári eljárásra okot adó körülmény, a Szalay utcai ingatlanok eladásával kapcsolatban pedig az eddig megismert dokumentumok azt támasztják alá, hogy "bűncselekmény elkövetésének a gyanúja" vetődik fel.

A Szalay utcai ingatlant az állam 1995 januárjában adta el Gyurcsány cégének, amit áprilisban már az állami tulajdonú Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. 10 évre visszabérelt. Deutsch szerint a szerdődést 1995. április 4-én Gyurcsány Ferenc az Országgyűlési Képviselői Klub egyesületi titkáraként írta alá, csakhogy az egyesület ebben az időpontban jogilag nem létezett, hiszen annak bejegyzése csak később, 1995. május 15-én történt meg. Gyurcsány Ferenc tehát egy nem létező jogi személy nem létező képviselőjeként járt el, így az aláírt szerződés semmis, véli Deutsch.

A Gyurcsány-bizottság október 12-én hallgatta meg az ügyben a kormányfőt. Gyurcsány akkor Deutsch felvetésére - miszerint "bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel" - reagálva annyit mondott: "ne késlekedjen, jelentsen fel holnap, kezdjen ellenem rendes, jogszerű eljárást".