Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Gyurcsány megmagyarázta az MDF viselkedését

2006.04.11. 20:26
Ha valaki éveken keresztül sértegeti a partnereit, nem tudja egy nap alatt elfeledtetni a megaláztatást - mondta Gyurcsány Ferenc kedden, Egerben.

Ha valaki éveken keresztül sértegeti a partnereit, az négy év után nem tudja egy nap alatt elfeledtetni a megaláztatást, nem tudja hirtelen a hatalom szavával magához édesgetni, akit ellökött magától, és ez nem az MDF hibája - mondta a kormányfő egri kampánygyűlésén.

"Miből származik az a fajta képessége a kormányzó két pártnak, hogy az első fordulót követő napon meg tudott állapodni egymással? Miért nincs meg ez a képessége a jobboldal két nagyobbik pártjának? (...) Azért, mert az előző négy év nem erősítette meg kettőjük közös hitét, hogy lehet (...) egymást elfogadva, tiszteletben tartva, egymás önállóságára is építve, olyan politikát folytatni, amely nem egymás rovására kíván érvényesülni (...). Ez az, amitől ma a magyar szocialisták és a magyar liberálisok alkalmasabbak arra, hogy egy demokratikus Magyarország vezetői legyenek" - fogalmazott a szocialisták miniszterelnök-jelöltje.

Beruházunk, építkezünk, fejlesztünk

A politikus azt mondta, hogy az ország akkor fog gyarapodni, akkor lesz nyugodtabb az élet, ha beruházunk, építkezünk, fejlesztünk. Hozzátette: Magyarország nem a radikális járulékcsökkentésből épül újjá, hanem abból, ha utakat, iskolákat építünk, ha jobb lesz a képzésünk.

Az a tisztességes politika, amely engedi a sikereseket érvényesülni és fölemeli a lemaradókat. Ezt a politikát ma Magyarországon a szocialisták és a liberálisok tudják megvalósítani - mondta a kormányfő, hozzáfűzve: meg kell védeni a nyugdíj-, családtámogatási és lakástámogatási rendszert.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy először van olyan kormánya az országnak, amely nem azt mondja, haza vagy haladás, hanem azt mondja, képes összeegyeztetni a két szempontot: az ország felemelkedését, kinyitását Európa felé, de mindeközben megőrizni a nemzetet.

A választásokról a miniszterelnök azt mondta: "Az első fordulóban győztünk, a választásokat viszont meg fogjuk nyerni". Végül arra buzdította az Eszterházy téren összegyűlteket, hogy jövő vasárnap menjenek el szavazni, és Nagy Imrére, Eger polgármesterére és a szocialista pártra voksoljanak.

Egernek nem kell lízingelt képviselő

"Az mégis csak becsületbeli dolog, hogy Eger városának nagy többséggel megválasztott és támogatott polgármestere képviselje az itt élőket az Országgyűlésben, ez becsület és tisztesség dolga a patrióta egriek számára. Érzik azt az emberek, hogy nekik nem kell lízingelt képviselő" - mondta, a Fidesz színeiben induló budapesti Demeter Ervinre utalva.

Nagy Imre arról híres Egerben, hogy a cselekvés embere, nem csak a szavaké. Kell az a cselekvés, ami ott van a "Húzzunk bele!" felszólításban, és nem fogjuk megengedni, hogy bárki kiénekelje a szánkból a sajtot. Amit megnyertünk a múlt héten, azt be fogjuk biztosítani a jövő héten - fejezte be beszédét Gyurcsány Ferenc.