Bernadett
0 °C
4 °C

Szünetel a Gyurcsány cége elleni per

2006.11.06. 15:20
A felperes Legfőbb Ügyészség indítványra szünetel a Gyurcsány Ferenc cége elleni polgári per tárgyalása Kaposváron. A Képviselői Klubról kötött bérleti szerződés semmisségére irányuló perben a tanúmeghallgatások nem támasztották alá az ügyészség állításait, így az LÜ-nek át kell gondolnia további lépéseit.

A hétfői tárgyaláson halasztást kért a Legfőbb Ügyészség képviselője abban a polgári perben, amely a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cégének számító Altus Rt. és a Humán-Jövő 2000 Kht. közötti szerződés érvénytelenségének megállapítására irányul. A Kaposváron tárgyalt ügyben az ügyész már két korábbi tárgyalás elhalasztását is kérelmezte.

Megváltozott a helyzet

Pálvölgyi Ferenc főosztályvezető ügyész az eljárás szüneteltetését azért indítványozta, mert mint mondta: "a bizonyítási eljárás eredményeként a helyzet olyan módon változott, ami újra értékelendővé teszi a perbeli pozícióinkat, javaslatainkat, indítványainkat, következtetéseinket".

Az elsőrendű alperest, azaz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cégét, az Altus Rt.-t, valamint a másodrendű Humán-Jövő 2000 Kht.-t képviselő ügyvéd elfogadta az indítványt. Gyöngyösiné Antók Éva bíró azzal zárta le a tárgyalást, hogy azt az elkövetkező hat hónapban bármely fél kérése folytatni kell, ellenkező esetben az eljárás megszűnik.

A felperes Legfőbb Ügyészség az általa benyújtott keresetében azt állította, hogy az Altus Rt. mintegy 87 millió forinttal gazdagodott egy bérleti szerződés révén, amelyet a Humán-Jövő 2000 Kht. jogelődjével, a MEH egyik gazdasági társaságával, a Közlöny- és Lapkiadó Kft.-vel kötött az Országgyűlési Képviselők Klubjának működtetésére. Az LÜ szerint megállapítható a közérdek sérelme a Szalay utcai ingatlan ügyében, így a bíróságnak kell kimondani a szerződés jó erkölcsbe ütközését és semmisségét.

A tanúk nem igazolták az LÜ állításait

A tárgyaláson az LÜ által beidézett négy tanú közül kettő jelent meg. Jagiellovicz Györgyné, korábban az Altus Rt. tanácsadói részlegének vezetője, majd 2001-től gazdasági igazgatója, valamint Szigeti István, a Humán Jövő 2000 Kht. ügyvezetője.

Egy harmadik tanú - a Közlöny- és Lapkiadó Kft. ügyvezetője - kimentette magát, a negyediket - az Altus Rt. egy korábbi vezetőjét - a megadott címen nem tudta elérni sem a bíróság, sem az ügyészség.

A tanúk egymással egyezően számoltak be a szerződés lejártát követő elszámolásról, ami nem támasztotta alá a felperes állítását. Az ügyész ezt követően kérelmezte az eljárás szüneteltetését.

Az ügyet azért tárgyalja a Somogy Megyei Bíróság, mert a másodrendű alperes székhelye Balatonőszödön van, és a per az alperesek bármelyikére nézve illetékes bíróság előtt valamennyi alperes ellen megindítható.