Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány az egész magyar demokrácia tragédiájáról

2006.09.24. 16:23
Ellentámadásba ment át, ha csak verbálisan is, a kormánykoalíció vasárnap. Gyurcsány Ferenc és Demszky Gábor egyaránt azt hangsúlyozta: példátlan Európában, hogy a jobbközép együttműködik a szélsőjobb irányzatokkal. Demszky elhatárolódást vár Orbán Viktortól, Gyurcsány pedig a Fideszre utalva azt mondta: nem lehet a szélsőjobb szónokok mellé odaküldeni egy jobbközép párt második emberét.

"Nem lehet és nem szabad együttműködni azokkal, akik ma vitatják és tagadják a III. Magyar Köztársaság demokratikus berendezkedésének alapját" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután aláírta az úgynevezett Budapesti Nyilatkozatot a rend és a nyugalom helyreállításáról Demszky Gábor főpolgármesterrel és Molnár Gyula fővárosi MSZP-elnökkel a szocialista párt Intercontinental szállodában tartott rendezvényén.

Se szóval, se hallgatással

A nyilatkozat értelmét alighanem a bölcsészkar grammatikusai még évtizedekig elemezni fogják, ugyanis szerepel benne egyebek közt az a mondat, hogy "Egyben kérjük Budapest és az ország minden polgárát, hogy a rendbontásokat és a demokrácia intézményei elleni támadásokat se szóval, se hallgatással, se tettel, se tétlenséggel ne támogassák, és tegyenek meg mindent a rend és a nyugalom megteremtése érdekében."

Ha se szóval, se hallgatással, akkor mivel? - kérdezgették egymástól az újságírók, és azon tanakodtak, hogy a futballhuligánok ellen hogyan "tegyenek meg mindent" a budapestiek.

Minden alkotmányos eszközzel

A Gyurcsány-Demszky-Molnár-féle Budapesti Nyilatkozat azt is hangsúlyozza, hogy "Minden alkotmányos eszközzel készek vagyunk a köztársaság intézményeit, a főváros békéjét és a budapestiek biztonságát megvédeni".

A miniszterelnök ezután arról beszélt, hogy Európában egy jobb- vagy balközép pártnak soha nem jutna eszébe, hogy saját radikálisaival egy követ fújjon. Ez nem csupán a magyar jobboldal, de az egész magyar demokrácia tragédiája. Gyurcsánynak fogalma sincs, mit keresnek a magyar jobbközép politikusai a Kossuth téren, ahol a szónokok szélsőséges, radikális, alkotmányellenes és idegengyűlölő beszédeket tartanak.

Nem lehet magánemberként odaküldeni Schmittet

Azt is megjegyezte a miniszterelnök - Orbán Viktorra, a Fideszre utalva -, hogy a szélsőségesek közé nem lehet "odaküldeni magánemberként a pártom második emberét". (Ismeretes, Schmitt Pál is felszólalt a Kossuth téri gyűlésen szombaton.) Gyurcsány hozzátette, az ő őszödi beszédét sem mint magánemberét értelmezték.


Demszky Gábor, Gyurcsány Ferenc és Molnár Gyula

Demszky Gábor ezután felszólította Orbán Viktort, hívja haza az embereket az utcáról. A főpolgármester felidézte Orbán 1999-es nyilatkozatát, miszerint csak az vigye ki az utcára az embereket, aki haza is tudja vinni őket. Demszky szerint a Fidesz most nem tudja ezt megtenni, hiszen a Kossuth térről rombolni mennek tovább a vandálok.

Demszky: Orbán határolódjon el!

Demszky azt is kérte Orbántól, hogy határolódjon el a szélsőjobbtól. A Kossuth téren ugyanis szerint az árpádsávos zászlók alatt felolvasták például 50, a tüntetők által zsidónak tartott politikus nevét (ezen a listán egyébként Orbán Viktor is szerepelt). Demszky szerint ez nem a demokratikus politizálás jele.

A főpolgármester azt is szeretné Orbántól: bélyegezze meg a vandálokat, ítélje el őket, méghozzá ezeket a szavakat használva. Demszky negyedik követelése az, hogy Orbán kérjen bocsánatot Budapesttől. Amíg ezt nem teszi meg, addig esélye sincs a nyerésre Budapesten.

Gyurcsány Ferenc előzőleg beszélt arról, hogy most mondhatnánk azt: összenőtt az, aminek össze kell nőnie. Ez azonban nem így van: a szélsőjobb és a jobbközép máshol nem nő össze. Chirac elnök nem fog össze sosem Le Pennel - mondta Gyurcsány.

Hol Thürmerék, hol a 64 Vármegye

Gyurcsány arról is szót ejtett: nem lehet közös népszavazást kezdeményezni egyszer a Thürmer-féle kommunistákkal, aztán a 64 Vármegye Mozgalommal közösen szónokolni. A jobbközepet szerinte nem árnyékolhatja be az idegengyűlölet.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy meg kell hallgatnia Kossuth téri tüntetők hangját, de nem szabad elfelejteni, hogy húszezer emberről van szó. Ez azt jelenti szerinte, hogy Budapesten 100-ból 99 ember otthon maradt, és az ő szavukra is figyelni kell. A miniszterelnök hozzátette: nem mindig a többségnek van igaza, de érdemes mérlegelni ilyenkor, miért maradt otthon ennyi ember.

A valódit mondják a politikusok

Gyurcsány szerint Magyarországon ma nincsenek egyszerű, egymondatos igazságok: hosszú, szenvedélyes szembenézéseknek van itt a helyük. Ezzel saját őszödi kiszivárgott beszédére utalt. Aztán arról beszélt, hogy a politikusoknak a valódit kell mondania. Valószínűleg rosszul emlékezett József Attila Thomas Mann üdvözlése című versére: "Az igazat mondd, ne csak a valódit!"

Gyurcsány figyelmeztetett, hogy vannak manapság igazmondók, akik egy másik választás előtt metrót ígértek Budapestnek, aztán amikor elvesztették azt az önkormányzati voksolást, gyorsan elfelejtették.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!