Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Gyurcsány és a reformok sorsán töpreng a nemzetközi sajtó

2006.09.20. 07:40
A CNN szerint aggódnak a befektetők a magyar államkötvényekbe invesztált dollármilliárdjaik miatt, a hírügynökségek kiemelik, hogy Gyurcsány lemondását követeli a tömeg Budapesten, de a miniszterelnök nem akar lemondani.

A budapesti erőszak második éjszakája - ez a címe a BBC tudósításának, amelyből kiderül, hogy többen megsérültek az összecsapásokban, miközben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelték. A rendőrség lovastámadást intézett a tüntetők ellen, akik a kormányzó szocialista párt székházát akarták elérni - írja a BBC.

Tüntetés és összecsapás

A Parlament előtt tízezres tüntetésről is beszámol a brit hírforrás. A demonstrációt Gyurcsány Ferenc kijelentései váltották ki, amelyben kiderült, azért hazudott, hogy megnyerjék a választást - a BBC szerint.

Ezután körülbelül ezer tüntető kivált a tömegből, és a Köztársaság térre indultak, az MSZP-székházhoz. Egy csoport eljutott oda, de a rohamrendőrök a többieket megakadályozták ebben. Ugyanakkor összecsapások voltak a Blaha Lujza téren.

Korábban a parlament egy erőszakot elítélő nyilatkozatot fogadott el - írja a BBC. Gyurcsányt is idézte a brit hírforrás, miszerint hétfőről keddre virradóra volt a leghosszabb és a legsötétebb éjszaka a rendszerváltás óta.

Francia beszámolók

A francia hírügynökség arról írt, hogy a több száz, nagyrészt fiatal randalírozó, akik közül sokan kendővel takarták el arcukat, különféle tárgyakkal dobálta a rendőröket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. A rendőrök lovakat és harci kutyákat is bevetettek, a könnygáz mellett. A kutyákat a Köztársaság téri MSZP-székház környékén látta az AFP.

Az AFP is emlékeztet arra, hogy tízezer ember követelte a Kossuth téren kedden este Gyurcsány Ferenc kormányának lemondását. A miniszterelnök azonban nem hajlandó lemondó - írja a francia hírügynökség.

Nehéz lesz Gyurcsánynak maradnia

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, aki kedden fogadkozott, hogy nem fog lemondani, nagyon nehéz lesz megtartani hivatalát, nem azért, mert pártja kihátrál mögüle, hanem mert az erkölcs olyan kategória, amelynek a magyar politikában jelentősége van - idézett a brit hírügynökség egy magyar elemzőt, emlékeztetve a kormányfő kiszivárogtatott titkos beszédére, amelyben beismerte, hogy éveken át hazudtak a népnek.

A tudósításban megemlítették, hogy a kormányfő népszerűsége az áprilisi választásokon mért 40-ről 25 százalékra apadt, és újabb nehéz próba vár rá az október elsejei önkormányzati választásokon. Kérdés, hogy a magyaroknak nem kényelmetlen-e egy olyan miniszterelnök, aki azt mondta: "Hazudtunk reggel, éjjel meg este" - áll a beszámolóban.

Utcai harcok

Az osztrák hírügynökség szabályos utcai harcokról írt, megemlítve, hogy az összecsapásoknak számos sebesültje volt. A tudósítás szerint ugyanazok randalíroztak, akik előző nap a televíziót megostromolták.

A CNN kiküldött tudósítója, Nic Robertson két részletes, drámai képekkel fűszerezett helyszíni beszámolóban adott hírt a kedd éjszakai budapesti tüntetésről és az utcai zavargásokról. A tudósító szerint nagyon erőszakos kilengésekre került sor Budapesten, a politikai botrány erőszakba torkollott, és további tüntetések várhatók.

Aggódnak a befektetők

A CNN honlapján a magyarországi tudósítás címe egyébként az, hogy a magyar miniszterelnök nem akar lemondani. Gyurcsány az ellen szervezett tüntetések dacára mondta ezt a CNN szerint. Az amerikai hírforrás szerint kétezer ember vált ki a Kossuth téri tömegből, ők akartak a Köztársaság térre menni, miközben egy autót is felgyújtottak.

A CNN szerint a befektetők, akik dollármilliárdokat tartanak magyar államkötvényekben, aggódnak a reformok miatt, amelyekben az egyetlen kiutat látják az ország számára a nehéz pénzügyi helyzetből. A reformok az euró-zónához való csatlakozás miatt is szükségesek - írja a CNN.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!