Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Gyurcsány az SZDSZ felé fordult

2008.09.02. 16:23
Gyurcsány Ferenc kedd délután tárgyalóasztalhoz hívta az SZDSZ-t, hogy megegyezzenek a költségvetés megszavazásáról. Ajánlatában egy új koalíció is szerepel.

Az MSZP keddi elnökségi ülése után Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatón hívta tárgyalni az SZDSZ-t. Gyurcsány volt koalíciós partnerével akarja megszerezni a parlamenti többséget a költségvetéshez és az ahhoz kapcsolódó adócsomaghoz. A múlt héten bemutatott csomagot az SZDSZ szombaton elutasította.

"A 10 éves közös kormányzás miatt elsősorban az a dolgunk, hogy velük találjuk meg az együttműködést" - mondta Gyurcsány az SZDSZ-ről. "Az elmúlt napokból megértettük, hogy szabad demokrata barátaink azt mondják, hogy a támogatáshoz változtatni kell bizonyos pontokon" - utalt csomagjára.

Gyurcsány ajánlata szerint a két párt elnökei (tehát ő és Fodor Gábor) vezetésével kellene a két pártnak megbeszéléseket kezdenie. Azt ígérte, hogy az SZDSZ minden konkrét javaslatát megfontolják majd.

"Az MSZP elnökeként most itt is megerősítem, hogy közvetlen politikai tárgyalást kívánunk folytatni az SZDSZ-szel arról, hogyan tudjuk a mainál szélesebb együttműködésben, esetleg a kormányban közösen szolgálni Magyarországot." - utalt Gyurcsány a koalíció feltámasztására is. (Az SZDSZ májusban lépett ki a kormányból.)

Az Index értesülése szerint az SZDSZ érdemben csak pénteken reagál Gyurcsány ajánlatára, az ügyvivői testület akkori ülése után.

Gyurcsány szerint még szeptemberben meg kellene állapodniuk a fő vonalakban.

A hétvégén az SZDSZ elnöke nem csak Gyurcsány programját, hanem személyes hitelességét is problémásnak nevezte. Gyurcsány arra a kérdésre, hogy ha lemondása lenne az ára a megegyezésnek, akkor távozna-e, a következőt válaszolta:

"Mindenki tudja, hogy az ország kormányozhatóságának és stabilitásának érdekében semmilyen személyes árat sem tartok magasnak."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!