Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány az SZDSZ felé fordult

2008.09.02. 16:23
Gyurcsány Ferenc kedd délután tárgyalóasztalhoz hívta az SZDSZ-t, hogy megegyezzenek a költségvetés megszavazásáról. Ajánlatában egy új koalíció is szerepel.

Az MSZP keddi elnökségi ülése után Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatón hívta tárgyalni az SZDSZ-t. Gyurcsány volt koalíciós partnerével akarja megszerezni a parlamenti többséget a költségvetéshez és az ahhoz kapcsolódó adócsomaghoz. A múlt héten bemutatott csomagot az SZDSZ szombaton elutasította.

"A 10 éves közös kormányzás miatt elsősorban az a dolgunk, hogy velük találjuk meg az együttműködést" - mondta Gyurcsány az SZDSZ-ről. "Az elmúlt napokból megértettük, hogy szabad demokrata barátaink azt mondják, hogy a támogatáshoz változtatni kell bizonyos pontokon" - utalt csomagjára.

Gyurcsány ajánlata szerint a két párt elnökei (tehát ő és Fodor Gábor) vezetésével kellene a két pártnak megbeszéléseket kezdenie. Azt ígérte, hogy az SZDSZ minden konkrét javaslatát megfontolják majd.

"Az MSZP elnökeként most itt is megerősítem, hogy közvetlen politikai tárgyalást kívánunk folytatni az SZDSZ-szel arról, hogyan tudjuk a mainál szélesebb együttműködésben, esetleg a kormányban közösen szolgálni Magyarországot." - utalt Gyurcsány a koalíció feltámasztására is. (Az SZDSZ májusban lépett ki a kormányból.)

Az Index értesülése szerint az SZDSZ érdemben csak pénteken reagál Gyurcsány ajánlatára, az ügyvivői testület akkori ülése után.

Gyurcsány szerint még szeptemberben meg kellene állapodniuk a fő vonalakban.

A hétvégén az SZDSZ elnöke nem csak Gyurcsány programját, hanem személyes hitelességét is problémásnak nevezte. Gyurcsány arra a kérdésre, hogy ha lemondása lenne az ára a megegyezésnek, akkor távozna-e, a következőt válaszolta:

"Mindenki tudja, hogy az ország kormányozhatóságának és stabilitásának érdekében semmilyen személyes árat sem tartok magasnak."