Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány: az adócsökkentés programja nem volt átgondolva

2006.09.14. 22:54
"Az adócsökkentés programja, amiben tavaly nyáron nagyon hittünk és ősszel elfogadtuk, ez a program nem volt kellőképen átgondolva" - mondta csütörtökön Gyurcsány Ferenc a TV2-nek adott interjújában.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy kormánya működésében ez "az egyetlen dolog, amit nekünk komolyan a szemünkre lehet vetni". Emlékeztetett arra, hogy annak idején az Orbán-kormány nagy adócsökkentést ígért, de nem tette meg. Most a koalíció tett ígéretet, csökkentette is az adót, de végül az intézkedések nagy többségét vissza kellett vonnia.

Ki az a bolond?

"Ki az a bolond, aki szereti, ha felemelik az adóját?" - tette fel a kérdést a megszorító intézkedések kapcsán a kormányfő. Szerinte természetes, hogy "sokaknak van kifogása az ellen, amit most teszünk, sokan csalódottak, van jogos elégedetlenség". Gyurcsány ugyanakkor azt tartja a legfontosabb kérdésnek, hogy el tudják-e fogadtatni az emberekkel, hogy amit most a kormány tesz, az az ország érdekében áll.

A miniszterelnök - mint mondta - "tudomásul veszi", hogy egyes helyeken kifütyülik. Szerinte kampányának nem csak az a jelentősége, hogy "meglévő, vagy éppen megtépázott népszerűséggel" a helyi jelölteket támogatja, hanem az is, hogy elmondhatja: "a miniszterelnök hisz a politikájában. Nem fél, nem menekül."

Az emberek utálják a vizitdíjat

Az egészségügyről szólva a miniszterelnök kifejtette, hogy a kórházakat nem bezárni kell, hanem a struktúrát úgy átalakítani, hogy az jobban szolgálja a gyógyítást. Mint elmondta, most Magyarországon több mint 160 kórház van. Ha ezek közül 70-80 európai színvonalon, magas minőséggel folytatja a gyógyító munkát, az "lefedi az országot", a maradék 60-70 pedig új, más egészségügyi funkciókat láthat el.

"Az emberek utálják a vizitdíjat" - ismerte el Gyurcsány, hiszen az ellátás 60 évig "ingyenesnek tűnt". A vizitdíjakból mintegy 30 milliárd forint folyik majd be. Véleménye szerint a vizitdíj nem szünteti meg a hálapénzt, de segít abban, hogy az emberek érezzék: a pénzért cserébe jár nekik a jó minőségű szolgáltatás.

Budapesten és a városokban vár sikert Gyurcsány

Az önkormányzati választásoktól a kormányfő azt várja, hogy Budapest kerületeinek túlnyomó többségét, a főpolgármesteri hivatalt, a legtöbb nagyvárost és a megyék mintegy felét továbbra is a kormánypártok irányítják majd. Gyurcsány nem ért egyet Orbán Viktorral abban, hogy az októberi szavazás a választások harmadik fordulója lenne. "Ez nyilvánvalóan butaság, ez annak a politikusnak az érve, aki az elmúlt öt választásból négyet elveszített".

Az interjú végén Gyurcsány Ferenctől megkérdezte a riporter, hogyan látja annak a nyitrai lánynak az esetét, aki azt állítja, hogy megverték, mert magyarul beszélt, miközben a szlovák miniszterelnök szerint ez nem történt meg. "Valaki nem mond igazat, vagy a lány, vagy a szlovák rendőrség" - kommentálta az ügyet a miniszterelnök, aki elárulta hogy alapos információkat kap a hírszerző szolgálatoktól.

Elképesztően kínos

"Elképesztően kínos, ha bárki is nem mond igazat" - jelentette ki Gyurcsány. Miközben azt mondta, hogy nem Szlovákiáról beszél, kijelentette: "igazából az a kínos, ha egy kormányban vagy környezetében olyan politikusok kapnak szerepet, akik idegengyűlölő, rasszista nézeteket vallanak".

Magyarország a 90-es évek óta, Antall József óta nem engedi ezeket az erőket a kormány közelébe. Ugyanakkor - mondta a magyar kormányfő - "mintha más országokban nem lenne ilyen határozottság".