Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Gyurcsány: az adócsökkentés programja nem volt átgondolva

2006.09.14. 22:54
"Az adócsökkentés programja, amiben tavaly nyáron nagyon hittünk és ősszel elfogadtuk, ez a program nem volt kellőképen átgondolva" - mondta csütörtökön Gyurcsány Ferenc a TV2-nek adott interjújában.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy kormánya működésében ez "az egyetlen dolog, amit nekünk komolyan a szemünkre lehet vetni". Emlékeztetett arra, hogy annak idején az Orbán-kormány nagy adócsökkentést ígért, de nem tette meg. Most a koalíció tett ígéretet, csökkentette is az adót, de végül az intézkedések nagy többségét vissza kellett vonnia.

Ki az a bolond?

"Ki az a bolond, aki szereti, ha felemelik az adóját?" - tette fel a kérdést a megszorító intézkedések kapcsán a kormányfő. Szerinte természetes, hogy "sokaknak van kifogása az ellen, amit most teszünk, sokan csalódottak, van jogos elégedetlenség". Gyurcsány ugyanakkor azt tartja a legfontosabb kérdésnek, hogy el tudják-e fogadtatni az emberekkel, hogy amit most a kormány tesz, az az ország érdekében áll.

A miniszterelnök - mint mondta - "tudomásul veszi", hogy egyes helyeken kifütyülik. Szerinte kampányának nem csak az a jelentősége, hogy "meglévő, vagy éppen megtépázott népszerűséggel" a helyi jelölteket támogatja, hanem az is, hogy elmondhatja: "a miniszterelnök hisz a politikájában. Nem fél, nem menekül."

Az emberek utálják a vizitdíjat

Az egészségügyről szólva a miniszterelnök kifejtette, hogy a kórházakat nem bezárni kell, hanem a struktúrát úgy átalakítani, hogy az jobban szolgálja a gyógyítást. Mint elmondta, most Magyarországon több mint 160 kórház van. Ha ezek közül 70-80 európai színvonalon, magas minőséggel folytatja a gyógyító munkát, az "lefedi az országot", a maradék 60-70 pedig új, más egészségügyi funkciókat láthat el.

"Az emberek utálják a vizitdíjat" - ismerte el Gyurcsány, hiszen az ellátás 60 évig "ingyenesnek tűnt". A vizitdíjakból mintegy 30 milliárd forint folyik majd be. Véleménye szerint a vizitdíj nem szünteti meg a hálapénzt, de segít abban, hogy az emberek érezzék: a pénzért cserébe jár nekik a jó minőségű szolgáltatás.

Budapesten és a városokban vár sikert Gyurcsány

Az önkormányzati választásoktól a kormányfő azt várja, hogy Budapest kerületeinek túlnyomó többségét, a főpolgármesteri hivatalt, a legtöbb nagyvárost és a megyék mintegy felét továbbra is a kormánypártok irányítják majd. Gyurcsány nem ért egyet Orbán Viktorral abban, hogy az októberi szavazás a választások harmadik fordulója lenne. "Ez nyilvánvalóan butaság, ez annak a politikusnak az érve, aki az elmúlt öt választásból négyet elveszített".

Az interjú végén Gyurcsány Ferenctől megkérdezte a riporter, hogyan látja annak a nyitrai lánynak az esetét, aki azt állítja, hogy megverték, mert magyarul beszélt, miközben a szlovák miniszterelnök szerint ez nem történt meg. "Valaki nem mond igazat, vagy a lány, vagy a szlovák rendőrség" - kommentálta az ügyet a miniszterelnök, aki elárulta hogy alapos információkat kap a hírszerző szolgálatoktól.

Elképesztően kínos

"Elképesztően kínos, ha bárki is nem mond igazat" - jelentette ki Gyurcsány. Miközben azt mondta, hogy nem Szlovákiáról beszél, kijelentette: "igazából az a kínos, ha egy kormányban vagy környezetében olyan politikusok kapnak szerepet, akik idegengyűlölő, rasszista nézeteket vallanak".

Magyarország a 90-es évek óta, Antall József óta nem engedi ezeket az erőket a kormány közelébe. Ugyanakkor - mondta a magyar kormányfő - "mintha más országokban nem lenne ilyen határozottság".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!